L’ex-ministre d’Afers Exteriors i Cooperació Alfonso Dastis serà el nou ambaixador d’Espanya a Itàlia, segons que ha confirmat a l’ACN el Ministeri. Diplomàtic de carrera, Dastis estava ‘pendent de destinació’ al Ministeri d’Afers Exteriors d’ençà que va ser substituït el 7 de juny per Josep Borrell.

Entre el 2011 i el 2016, Dastis havia exercit com a representant permanent d’Espanya a la Unió Europea, i posteriorment, el novembre del 2016, va ser nomenat ministre d’Afers Exteriors i Cooperació. També ha estat conseller en la missió d’Espanya davant les Nacions Unides i lletrat del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees i vocal assessor a la Direcció General de Coordinació Jurídica i Institucional de la Secretaria d’Estat per a la UE. Del juny del 1996 al setembre del 2000 també va ser vocal assessor al Departament d’Internacional i Seguretat del Gabinet del president del govern espanyol d’aleshores, José María Aznar.

Els dies posteriors al referèndum, amb l’opinió pública encara en estat de xoc pels cops de porra, empentes, puntades de peu, trets de bales de goma i estirades de cabells, els representants del govern espanyol van provar de difondre el seu relat entre els mitjans estrangers. Qui més va fer-ho va ser Dastis. En una entrevista de la BBC amb Andrew Marr, va arribar a dir que l’independentisme difonia fake news: ‘S’ha demostrat que moltes d’aquestes imatges són falses.’ ‘De debò?’, li va demanar Marr. I el ministre li va dir que si hi havia hagut cap ús de la força havia estat ‘limitat i a causa de provocacions’. Mentre ho deia, s’emetien unes imatges que havia enregistrat un equip de la BBC directament, a l’escola Pau Romeva de Barcelona.

Just l’endemà del referèndum, també fou entrevistat per Christiane Amanpour a la CNN i la periodista es va escandalitzar amb les seves respostes. Ell deia que no hi havia hagut cap ‘ús excessiu de la força’, i ella hi insistia: ‘Torno a mirar les imatges i veig com els colpejaven, amb puntades de peu, centenars de persones han estat ferides i molts han hagut d’anar a l’hospital. Veient això, creieu que vau actuar correctament per evitar que els catalans no anessin a votar per la independència?’ Com que Dastis continuava responent, impertorbable, que no hi havia hagut excessos, Amanpour li va etzibar: ‘És difícil sentir-vos dir que Espanya és una democràcia europea forta i un país lliure mentre envia la seva policia contra homes, dones i nens que només volien votar. Entenc que potser el vot era políticament inconstitucional, però realment aquesta era la manera de reaccionar?’

O el dia mateix del referèndum, quan el va entrevistar un periodista anglès, de la cadena Sky News, que havia presenciat en directe la violència de la policia contra els votants.  Retreia a Dastis que aquelles escenes eren ‘inacceptables a l’Europa del segle XXI’.

 

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb