El tinent coronel Baena, ascendit a cap de la comandància de la Guàrdia Civil a Barcelona

  • Baena, peça fonamental en la repressió judicial contra l'independentisme, cessa com a cap de la policia judicial a Catalunya

VilaWeb
Redacció
18.05.2021 - 17:30
Actualització: 18.05.2021 - 17:59

El tinent coronel Daniel Baena, conegut com a Tácito, és el nou cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Barcelona. Baena havia cessat com a cap de la policia judicial a Catalunya de manera voluntària i ha estat nomenat una volta avaluada la seva sol·licitud.

Els atestats instruïts a iniciativa de Baena i signats per ell mateix respecte del procés d’independència han permès a la justícia espanyola de bastir la causa general contra l’independentisme. Baena, que va començar a investigar prospectivament el procés a petició de l’ex-fiscal en cap de l’Audiència espanyola i fiscal del Tribunal Suprem espanyol durant el judici contra el procés, Javier Zaragoza, va declarar com a testimoni al Suprem i en el judici contra l’ex-cúpula dels Mossos a l’Audiència espanyola. Al Suprem, el jutge Manuel Marchena va impedir que les defenses dels presos polítics interroguessin Baena sobre el pseudònim que utilitzava a les xarxes socials, Tácito, per a insultar els dirigents independentistes i que posava en qüestió la seva suposada imparcialitat com a cap de la policia judicial.

La feina de Baena com a cap de la policia judicial va ser avalada pel general Pedro Garrido, que fa unes setmanes va deixar el lloc de cap de la zona de Catalunya després de quatre anys i va passar a ocupar la prefectura de la Secretaria Permanent per a la Classificació i Avaluació (SEPEC), un òrgan encarregat de vigilar els processos d’avaluació interns convocats per la Guàrdia Civil.

Els canvis en aquest procés intern per a optar a destinacions voluntàriament, d’acord amb el criteri de cada comandament, també han afectat el cap d’Informació de la zona de Catalunya, Alberto Aguilera Acuyo, que passarà a ser responsable de la Comandància de Xixon (Astúries).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any