Dades: tres dies recents que indiquen una tendència preocupant de la covid a Catalunya

  • Parlem amb Gerard Giménez, que ha fet una tasca d'observació de dades i vigilància de l'evolució de la pandèmia

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
13.07.2020 - 19:29
Actualització: 13.07.2020 - 21:15

Què va passar divendres a Catalunya? 599 nous casos de covid-19 confirmats amb prova PCR. El dia abans, el dijous 9 de juliol, havien estat 501, i el dimecres 434. Aquesta darrera setmana hi ha hagut un gran salt en el nombre de casos, concentrats sobretot a Lleida i als municipis del Segrià més afectats pel rebrot i, també, a l’Hospitalet de Llobregat i a Barcelona. En dos o tres dies la progressió tant a l’Hospitalet com a Barcelona ha estat més ràpida fins i tot que al Segrià, tot i que la situació general ara per ara no és pas comparable. Però a Barcelona es va passar de 51 casos dimecres a 76 dijous i a 257 divendres. I caldrà veure, passat l’efecte del cap de setmana –quan s’acumula més retard en les notificacions de casos–, com continua evolucionant. ‘Ja fa tres dies o quatre que la tendència augmenta de manera bastant preocupant’, explica a VilaWeb Gerard Giménez, estudiant del màster d’estatística de la UPC, graduat en administració i direcció d’empreses i apassionat de les dades que ha anat seguint dia a dia l’evolució dels casos de covid-19 al Principat d’ençà que començà el desconfinament.

Els gràfics que Gerard Giménez ha anat publicant a Twitter han tingut una repercussió important, i han permès de veure com la proclamació de l’anomenada ‘nova normalitat’ ha marcat un punt d’inflexió en la corba de nous casos confirmats actius de covid-19, que ja torna a pujar…

Com ha evolucionat aquesta corba de nous casos amb positiu de PCR d’ençà del desconfinament?
—Vam arribar a mínims de nous positius la tercera setmana de juny, malgrat que la gent ja havia sortit a fer esport, havia anat a la platja i ja en feia més d’un mes, d’això. Però just quan es va declarar que hi havia la ‘nova normalitat’, que ja no érem en cap fase, i la gent es podia reunir en bars, en espais tancats, que podia fer festes amb molta gent a casa seva, aleshores veiem que la tendència canvia i comença a augmentar. Augmentava de manera no gaire forta però de fa tres o quatre dies creix d’una manera bastant preocupant.

En general, a Catalunya?
—Sí, però lògicament ara les dades de Lleida hi pesen molt, són pràcticament la meitat dels nous positius. Però especialment a l’Hospitalet de Llobregat i a Barcelona ahir es van comunicar moltíssims positius. A Barcelona se’n declaraven uns 50 cada dia durant la darrera setmana, que superava la mitjana però no era alarmant. Divendres van comunicar 257 positius a Barcelona. Què ha passat aquí? Sembla que s’acumulaven uns quants casos que no s’havien comunicat i ara ho han fet de cop. Dijous passat ja hi havia hagut la dada més alta del darrer mes i mig, amb més de seixanta positius, però va anar seguit dels 257.

A Barcelona hi ha diferències significatives entre barris?
—Sí, perquè al sector sanitari de Sants-Montjuïc s’han afegit més de vuitanta positius en un sol dia, i n’hi tenien uns deu casos en un dia. Aquest gruix de nous positius a Barcelona divendres han anat a parar sobretot a Sants-Montjuïc i a l’Eixample, i també en un pic important a Nou Barris, a Sant Martí.

I a l’Hospitalet?
—Fa tres setmanes hi va haver 22 positius; la setmana següent, 60. I l’última setmana, 180. És a dir, van anar multiplicant per tres el nombre de casos cada setmana que passava. Això és preocupant perquè si això continués així podria afectar la capacitat del sistema sanitari.

És un creixement exponencial?
—Sí, perquè els casos s’han multiplicat pel mateix factor durant dues setmanes.

A Lleida, aquest creixement exponencial ja va començar passat Sant Joan.
—Sí, tant a Lleida com al Segrià ja feia quatre setmanes que multiplicaven per dos o dos i mig el nombre de positius.

Força abans del confinament perimetral del Segrià.
—Sí, ja feia dues o tres setmanes que tenien aquesta multiplicació dels casos d’una setmana a una altra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any