Aquests darrers sis anys, unes 18.000 persones han mort quan provaven d’arribar a Europa travessant la Mediterrània. La majoria fugien de la pobresa, la violència i el terror. Venien cercant vides millors per a ells mateixos i els seus fills. Molts eren nens.

Van travessar països, sovint continents, sense res més que una bossa a l’esquena o un nadó als braços. Van morir a les mateixes aigües on passem les vacances, de vegades a les envistes de la platja. La majoria van ofegar-se. Alguns van ser aixafats o asfixiats pel pànic quan les barques es negaren. N’hi hagué que es van morir d’hipotèrmia, després de passar hores a l’aigua, tot esperant una operació de salvament que no va arribar mai. Alguns altres van perdre’s al mar, sovint sucumbint a la deshidratació o a la fam després de dies a la deriva.

Gran part de l’anàlisi de dades és agregació, és a dir, combinació d’elements per a convertir dades individuals en una narració conjunta. Tanmateix, en el cas dels morts a la Mediterrània és difícil de concloure res significatiu d’una cosa tan innecessària i sense trellat. És difícil, amb dades o sense, donar sentit a un món en què desenes de milers de morts poden considerar-se una situació ‘legal’ i, en canvi, el salvament de persones a la mar és tractat com un ‘crim’. A més, l’agregació de dades perilla de convertir els éssers humans en simples xifres i malmetre l’efecte emocional que la mort d’una persona pròxima hauria de tenir sobre nosaltres.

Per tant, aquesta ‘anàlisi’ no serà una anàlisi absoluta. Hi exposaré només la visualització de les dades: un mapa. El mapa no té agregació, ni paraules, ni interpretació. Només hi ha un punt per a cada persona que s’ha mort a la Mediterrània maldant per arribar a Europa, del 2014 ençà. El mapa és ací.

Hi ha 17.755 punts. 17.755 humans. 17.755 morts.

A vegades, les paraules hi sobren.

Detalls

  • Dades sense processar de https://missingmigrants.iom.int/.
  • Punts aleatòriament ‘nerviosos’ dins de 0.08 lat/lng per a evitar encavalcaments.
  • Tot el codi és disponible a https://github.com/joebrew/vilaweb/tree/master/analyses/migracio.
  • Mapa a http://joebrew.net/mapa.html.
Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.