Les curses de braus poden tornar enguany a Catalunya

  • Entitats taurines ha presenat una instància a l'Ajuntament d'Olot demanant permís per a fer curses de braus el primer de maig, el 20 d'octubre o l'11 de setembre

VilaWeb
Redacció
17.01.2019 - 19:06
Actualització: 18.01.2019 - 09:46

Les curses de braus poden tornar aviat a Catalunya. Un grup d’entitats taurines, entre les quals la Fundació Toro de Lídia, la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya i la Penya Taurina de la Garrotxa, han presentat una instància a l’Ajuntament d’Olot demanant d’utilitzar la plaça de braus municipal per a fer-hi un ‘espectacle taurí mixt’.

Les curses de braus es van abolir a Catalunya l’any 2010 gràcies al vot majoritari del parlament d’una iniciativa legislativa popular, que abans de començar la tramitació parlamentària havia reunit més de 180.000 signatures. Tanmateix, el 2016 el Tribunal Constitucional espanyol va tombar la llei perquè va considerar que el parlament havia envaït la competència de l’estat espanyol de ‘preservar el patrimoni comú’. Fins ara, però, ningú no havia organitzat cap cursa de braus.

La instància proposa tres dates per al retorn de les curses de braus a Catalunya: el primer de maig, el 20 d’octubre i l’11 de setembre. A més, destaca que comptaria amb la presència d’Abel Robles, torero olotí, que ‘tindrà un paper rellevant’.

Ara l’Ajuntament d’Olot, que l’any 2004 va aprovar una moció declarant antitaurina la vila, ha de decidir si concedeix el permís o no. Ara fa una setmana, el Tribunal de Justícia del País Valencià va condemnar l’Ajuntament de Villena (l’Alt Vinalopó) per haver negat l’autorització d’una cursa de braus i els va condemnar a pagar les despeses judicials.

El Pacma veu inadmissible el retorn de les curses de braus

El PACMA creu que seria ‘inadmissible’ un retorn de les curses de braus a Catalunya. En un comunicat, ha instat el batlle d’Olot, Josep Maria Corominas, a donar suport als valors ètics, cívics i pacífics que els olotins van fer seus avalant la seva oposició als correbous en una enquesta municipal.

‘Tot i que la ciutadania catalana ja ha passat pàgina i ha girat l’esquena a la violència de la tauromàquia, l’auge de l’extrema dreta, l’odi i la confrontació ha donat ales als partidaris de la tortura pública del toro a la plaça’, diu el PACMA.

‘La tauromàquia forma part del nostre passat més fosc i no podem tolerar ni hem de tolerar un sol pas enrere en la protecció dels animals’, ha dit el portaveu del partit, Nacho Pascual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any