Josep Maria Corominas batlle Olot

Les curses de braus poden tornar enguany a Catalunya si prospera la petició de cinc entitats taurines per a fer-ne a Olot. De moment, l’ajuntament ja ha dit que s’hi oposa i ha recordat que l’any 2004 es va declarar vila antitaurina. El batlle d’Olot, Josep Maria Corominas, ha dit a la ràdio municipal que recentment es va fer un procés participatiu pel qual es va decidir de no permetre ni tan sols els correbous, permesos per la legislació catalana. A més, ha recordat la prohibició que el parlament va aprovar el 2010. ‘Per a nosaltres aquestes tres decisions són contundents’, ha dit.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el regidor de Cultura, Pep Berga: ‘Olot el 2004 es va declarar ciutat antitaurina, la part residual que en quedava (els correbous) es va sotmetre a votació popular fa uns anys i per una àmplia majoria es va decidir que no se’n volien a la ciutat. A més, el parlament s’ha declarat en contra dels toros a Catalunya i des que ho va fer no hi ha hagut cap cas’. Per tot això, diu, és ‘força clara la postura de l’ajuntament sobre això: una cursa de braus a la nostra plaça no tindria cap sentit’.

La instància que demana permís per a fer un ‘espectacle taurí mixt’ a la plaça municipal proposa tres dates per al retorn de les curses de braus a Catalunya: el primer de maig, el 20 d’octubre i l’11 de setembre. A més, destaca que comptaria amb la presència d’Abel Robles, torero olotí, que ‘tindrà un paper rellevant’.

Les curses de braus es van abolir a Catalunya l’any 2010 gràcies al vot majoritari del parlament d’una iniciativa legislativa popular, que abans de començar la tramitació parlamentària havia reunit més de 180.000 signatures. Tanmateix, el 2016 el Tribunal Constitucional espanyol va tombar la llei perquè va considerar que el parlament havia envaït la competència de l’estat espanyol de ‘preservar el patrimoni comú’. Fins ara, però, ningú no havia organitzat cap cursa de braus.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb