El sí de la CUP a l’acord amb ERC penja d’un fil

  • Una de les possibilitats és que els militants refusin l'acord però avalin la investidura en segona volta

VilaWeb
Arnau Lleonart
25.03.2021 - 01:50
Actualització: 25.03.2021 - 10:38

Pere Aragonès sabrà avui si compta amb els nou diputats de la CUP-Un nou cicle per guanyar (CUP-UNCPG) per al ple d’investidura de divendres. Encara li faltarà el suport de Junts, que aquestes darreres hores ha encarit els seus 32 diputats i ha exposat la possibilitat que Aragonès surti del ple sense ser president de la Generalitat i calgui convocar-ne un altre més endavant. Amb tot, aconseguir el suport de la CUP seria important per a refermar la seva candidatura a la presidència i marcar el ritme en les negociacions. És previst que la CUP anunciï el resultat de la votació en una conferència de premsa cap a les 13.00.

Els militants de les onze organitzacions que participen en la candidatura CUP-UNCPG poden decidir fins a les 10.00 si donen suport al pre-acord assolit per les comissions negociadores d’ERC i la CUP per investir Aragonès. Tal com va avançar VilaWeb, s’han de pronunciar en un sistema de votació amb tres preguntes enllaçades. La primera és directa: “Dónes suport a la proposta de pre-acord?”. En cas que guanyi el sí, el grup parlamentari votarà a favor de la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat i treballarà perquè es compleixin els acords compromesos.

A continuació, els militants s’han de pronunciar sobre dues preguntes més. Primer, han de dir si creuen que, en cas que surti una majoria favorable a l’acord en la primera votació, l’acord és suficient o si, per contra, cal que el grup negociador intenti de millorar-lo les darreres hores abans de la votació. Finalment es dóna l’opció de facilitar la investidura d’Aragonès sense avalar el pacte amb ERC: “En cas que surti una majoria contrària a l’acord en la primera votació, creus que la CUP ha de facilitar igualment la investidura d’ERC?” D’aquesta manera, per refusar la investidura d’Aragonès cal que els militants votin que no a la primera pregunta i tornin a votar que no a la tercera.

Segons fonts de la CUP, a les assemblees obertes parlamentàries s’han inscrit 1.401 militants d’alguna de les onze organitzacions, però només tenen dret de vot els qui realment participessin en les diverses sales telemàtiques on es va debatre el contingut de l’acord amb ERC.

L’acord amb ERC ha despertat molts recels

De les onze organitzacions que participen en la candidatura, la més important en volum de militants és la CUP mateixa. Amb tot, aquestes darreres hores Poble Lliure, Endavant-OSAN, Guanyem Catalunya, Lluita Internacionalista i Arran s’han pronunciat sobre el text: alguns a favor i alguns altres en contra. En declaracions a VilaWeb, representants de Poble Lliure i Endavant, organitzacions estratègiques que en el passat havien mantingut posicions enfrontades, coincideixen a criticar l’acord amb ERC. “És un text bastant millorable”, diu Arnau Comas, responsable d’unitat popular de Poble Lliure, que considera “una mica coix” l’apartat referent a la ruptura democràtica. A més, critica que deixar dos anys de marge a la taula de negociació és excessiu i remarca que durant aquest període s’ha d’aprofitar el temps preparant les eines per la confrontació amb l’estat. Lluc Gayà, portaveu d’Endavant, també s’oposa a esperar dos anys per veure si la taula de negociació funciona: “No s’hauria d’esperar que tornin de Madrid a dir-nos que no ha funcionat, sinó avançar des del primer moment. Veim clar que això no funcionarà.”

Totes dues organitzacions consideren ERC un soci poc fiable a l’hora de complir les mesures socioeconòmiques pactades, tot i que difereixen en la solució per a garantir-les. Per a Poble Lliure, la solució ideal seria que la CUP entrés al govern de la Generalitat per exigir-ne el compliment des de dins o, com a mínim, executar les mesures que depenguessin dels seus consellers. En canvi, Endavant creu que la CUP no s’ha de desgastar entrant a un govern “per practicar unes polítiques socials que, segurament, no es podran posar en pràctica” perquè xocaran amb els interessos de l’estat espanyol i no hi haurà voluntat de confrontar-lo: “Veiem que, estratègicament, ERC no va en aquesta direcció i que frenarà tots aquests impulsos.”

Lluita Internacionalista, partit trotskista part de la candidatura, s’ha posicionat radicalment en contra del contingut de l’acord, però avala la fórmula de permetre la investidura d’Aragonès per a evitar una repetició electoral, sense que això comprometi la CUP a donar cap més suport al govern. I Arran considera que ERC no és un interlocutor vàlid perquè “ha traït la classe treballadora nombroses vegades”. “Res no ens fa pensar que ERC complirà un pre-acord amb la CUP ni encara menys que un govern presidit per Aragonès ens portarà cap a la independència dels Països Catalans o la millora de les condicions de vida de la classe treballadora”, diuen fonts de l’organització juvenil.

En canvi, Guanyem Catalunya, organització de la presidenta del grup parlamentari, Dolors Sabater, creu que l’acord “és un bon principi” que cal continuar desenvolupant. “Valorem positivament la predisposició a emprendre canvis en determinades polítiques del govern, tot i que segurament no tantes com caldria. És un acord incipient i caldria anar més enllà”, diu a VilaWeb Carles Escolà, ex-batlle de Cerdanyola del Vallès i número 2 de Guanyem a la llista electoral.

L’acord ERC-CUP preveu dos anys de marge al PSOE per a negociar

A grans trets, el document pendent de ratificar per les bases dels partits es pot dividir en dues parts. D’una banda, hi ha els passos que faria el govern durant aquesta legislatura per a avançar cap a la independència. Se’n destaca el compromís de crear una “taula de direcció estratègica” de l’independentisme amb la presència dels partits i entitats que se situaria per sobre d’òrgans ja existents, com ara el Consell per la República i l’Assemblea de Càrrecs Electes; i també la gestió en dos temps de la taula de negociació o la possibilitat d’organitzar un “nou embat democràtic“. Segons l’acord, es deixaria dos anys a la taula de negociació perquè donés fruits i, si no en donés, se cercaria aquest embat “per la via que el conjunt de l’independentisme valori com la més adequada derivada dels principis de consens estratègic i d’acumulació de forces socials i polítiques suficients per a fer-lo efectiu, prioritzant la via del referèndum d’autodeterminació.

D’una altra banda, el document recull un conjunt de mesures programàtiques socials, entre les quals destaquen la suspensió temporal de l’ús de bales de foam pels Mossos, la revisió de les acusacions penals de la Generalitat contra manifestants, l’impuls de legislació que protegeixi el dret d’habitatge, la millora del pressupost de l’atenció primària, la creació d’un departament d’acció pel clima, la transformació de l’Institut Català de Finances en una banca pública i les accions a favor de les remunicipalitzacions del servei d’aigua.

L’acord no concreta si la CUP entraria al govern de la Generalitat o no i ERC es compromet que Aragonès se sotmetrà a una qüestió de confiança a mitja legislatura per a renovar l’acord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any