ACN Barcelona.-Catalunya Sí que es Pot ha presentat una moció que es votarà en el proper ple on reclama al Govern que porti al Parlament en dos mesos la refosa de la Llei d’emergència habitacional i pobresa energètica, impugnada pel govern espanyol davant el Tribunal Constitucional. També li demana que desplegui tots aquells articles que no han estat recorreguts d’aquesta normativa i que recuperi i apliqui les mesures que contenia la llei en matèria d’habitatge que va aprovar el tripartit. Així mateix, Sí que es Pot insta l’executiu català a desplegar instruccions als Mossos d’Esquadra perquè la seva presència en desnonaments sigui “exclusivament preventiva i no intimidatòria”.

La moció de Catalunya Sí que es Pot insta el Govern a exigir a l’Estat que retiri els seus recursos contra la Llei 24/2015 i contra altres mesures legislatives similars. Però també li reclama que presenti al Parlament en un termini de dos mesos el projecte de Llei de refosa i millora de les disposicions legals en matèria de dret a l’habitatge que van acordar partits, entitats socials i sindicats en la cimera del passat 3 de maig al Palau de la Generalitat. La nova llei hauria de donar cobertura als articles suspesos pel Tribunal Constitucional: el 2 (procediment extrajudicial), 3 (procediment judicial), 4 (extensió al fiador de la cancel•lació del deute), 5 (lloguer social obligatori), 7 (cessió obligatòria de l’habitatge buit a grans tenidors), disposició addicional (cessió de crèdits), disposició transitòria segona (lloguer social pel procediments en tràmit a l’entrada en vigor de la llei) i la disposició final tercera (sancions per no fer lloguer o no fer-ho d’acord amb la norma).En el mateix sentit, la moció presentada per la confluència d’esquerres reclama a l’executiu que presenti el projecte de llei de modificació del codi de consum de Catalunya per desenvolupar les mesures contra el sobreendeutament dels consumidors que preveu la llei 24/2015.Pel que fa als articles no impugnats pel govern espanyol, CSQP insta el Govern a aplicar-los “sense demora”. Així, reclamen que en un mes se signi el conveni entre la Generalitat i les companyies distribuïdores de gas i electricitat per crear “ajuts a fons perdut o descomptes notables” destinats a les famílies en situació de risc d’exclusió residencial. En un mes l’executiu també hauria de definir els llindars màxims de despeses destinades a subministraments bàsics i el reglament del fons contra la pobresa energètica, entre d’altres. A més, pretenen que el Govern comenci a sancionar les subministradores quan apliquin talls de llum i gas sense esperar les denúncies formals de les famílies afectades.La moció, que té 10 punts i serà votada en el ple de la setmana que ve, també reclama a la Generalitat que doni instruccions als Mossos d’Esquadra perquè a seva presència en desnonaments sigui “exclusivament preventiva i no intimidatòria”. Si s’aprova el document tal com es presenta, el Govern també hauria d’informar els jutges que no es pot tirar endavant cap desnonament “sense el coneixement i l’efectiva presència dels serveis socials del municipi o de la Generalitat, amb la finalitat de no deixar sense habitatge als afectats”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb