La dirigent de Cs, Inés Arrimadas, ha comparat avui la simbologia franquista amb els llaços grocs en solidaritat amb els presos polítics i exiliats. Arran de l’anunci del govern de la promoció d’una llei que reguli la retirada de la simbologia franquista dels carrers de Catalunya, Arrimadas ha dit que troba ‘increïble’ que s’impulsi aquesta norma mentre es ‘polititza’ l’espai públic, en referència als llaços.

‘Em sobta perquè no se n’adonen que als carrers, platges i ajuntaments tenen molta simbologia política de només una part de la societat’, ha insistit Arrimadas. La cap de l’oposició també ha dit que la llei espanyola de memòria històrica ja regula la retirada de la simbologia franquista, malgrat que no s’aplica en molts casos.

Avui el govern ha aprovat l’avantprojecte de llei integral de memòria històrica, que permetrà que la Generalitat retiri simbologia franquista dels espais públics. També crearà una ‘comissió de la veritat’ amb l’objectiu de reconstruir els fets succeïts durant la guerra del 1936-39, el franquisme i la transició. L’òrgan estudiarà i quantificarà els crims de lesa humanitat, n’informarà les víctimes i les assistirà en el seu dret de justícia.

A més, la portaveu del govern, Elsa Artadi, ha explicat que els departaments d’Ensenyament i Justícia estudiaran d’incorporar la memòria històrica al currículum educatiu i també la formació dels docents. La nova llei facultarà la Generalitat per retirar la simbologia franquista dels carrers i places, així com anul·lar condecoracions i suprimir els noms dels carrers en homenatge a personatges vinculats amb les dictadures. Segons ha explicat Artadi, es podran fer actuacions que fins ara no es podien fer i que s’havia decidit consultar la ciutadania com és el cas del monument de Tortosa.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb