Florentino Pérez es queda sol amb el Barça en el naufragi de la Superlliga

  • Només el Madrid i el Barça no s'han desmarcat de la Superlliga · La marxa dels equips anglesos ha generat una reacció en cadena de desercions

VilaWeb
Redacció
21.04.2021 - 11:45
Actualització: 21.04.2021 - 13:45

Quaranta-vuit hores després de l’anunci de la creació de la Superlliga, la nova competició europea de futbol encara la primera crisi greu, que de fet en pot representar el final. Les amenaces i les pressions de la UEFA, la FIFA i les federacions, les lligues, els principals governs europeus i els afeccionats britànics han fet que els sis clubs anglesos que en formaven part se’n donessin de baixa, fet que ha generat una reacció en cadena i només el Reial Madrid i el Barça no s’han desmarcat del projecte.

Aquest migdia, l’Atlètic de Madrid ha comunicat també es desentén del projecte. “La plantilla del primer equip i el seu entrenador han mostrat la seva satisfacció per la decisió del club, ja que entenen que els mèrits esportius han de primar per sobre de qualsevol criteri”, assegura el club. Poc després, han fet el mateix l’Inter, el Milan i la Juventus.

Minuts abans, el president de la Juventus i vice-president de la competició, Andrea Agnelli, ha reconegut a Reuters que la Superlliga és inviable sense el Manchester City, el Chelsea, l’Arsenal, el Manchester United, el Tottenham i el Liverpool. “Essent franc i honest, no. Evidentment que no és el cas […] continuo convençut de la bellesa del projecte, del valor que pot tenir per desenvolupar la piràmide del futbol, però evidentment no. No crec que el projecte encara tiri endavant“, ha declarat.

D’aquesta manera, el president del Reial Madrid i de la competició, Florentino Pérez, es manté com l’única cara visible que defensa el canvi de paradigma del món del futbol, malgrat la desintegració del projecte. Ahir, amb la retirada del Manchester United, Joel Glazer, va abandonar també la segona vice-presidència.

La posició d’Agnelli contrasta amb el comunicat que ha publicat de matinada la Superlliga, en el qual els clubs restants asseguraven que la competició tiraria endavant perquè el model actual del futbol no funciona. “Estem convençuts que la nostra proposta s’ajusta plenament a la legislació i la normativa europees”, afegien.

Cal dir que el comunicat, publicat a 1.30 de la matinada, no comptava amb cap signatura de la Superlliga o segell dels clubs fundadors. Una imatge descuidada que demostra la improvisació dels seus moviments.

Com s’ha gestat la descomposició de la Superlliga?

El Manchester City ha estat el primer que en un comunicat oficial ha dit que es desvinculava del projecte. “El Manchester City Football Club pot confirmar que ha emprès formalment els procediments per a retirar-se del grup que desenvolupa plans per a una Superlliga Europea”, ha dit el club en un breu comunicat.

Quant als altres clubs, una multitud d’afeccionats del Chelsea han protestat a la rodalia de l’estadi de Stamford Bridge aquest vespre i han intentat de blocar-hi l’entrada dels futbolistes, que havien de disputar un partit de la Premier. Diversos jugadors dels clubs britànics també s’han pronunciat contra la Superlliga, com ara els del Liverpool, a les xarxes socials.

Els dotze clubs fundadors han convocat aquesta matinada una reunió d’urgència per analitzar la situació. A la tarda, un jutjat de Madrid havia prohibit a la FIFA, la UEFA i a les federacions i lligues associades que prenguessin mesures contra els clubs. Alhora, hi ha hagut més moviments. El vice-president executiu del Manchester United, Ed Woodward, ha anunciat que deixaria el càrrec a final d’any.

[VÍDEO] El propietari del Liverpool es disculpa per la Superlliga: “Sóc l’únic responsable de la negativitat manifestada” 

De totes maneres, tots els focus apunten ara cap a Florentino Pérez, la cara més visible de la nova competició. Anit, el magnat espanyol de la construcció havia de ser entrevistat al programa esportiu El Larguero, però no es va presentar. Un dia abans, havia assegurat que volia engegar tan aviat com es pugui la Superlliga, ja que, segons ell, és l’única manera de “salvar el futbol”. Unes hores més tard, el projecte s’ensorra.

Què passarà amb el Barça?

El Barça es manté, de moment, com a membre fundador de la Superlliga. Ara bé, aquesta decisió haurà de ser avalada per l’assemblea de compromissaris, si finalment la competició ressuscita i tira endavant, tot i la retirada dels clubs anglesos.

Dit això, el central i referent de l’equip, Gerard Piqué, ha mostrat públicament la seva oposició al canvi de paradigma futbolístic. “El futbol pertany als afeccionats. Avui més que mai”, ha piulat.

Fins ara, el president del Barça, Joan Laporta, encara no s’ha pronunciat públicament sobre l’afer. Tanmateix, en campanya electoral es va mostrar escèptic sobre una futura lliga europea de futbol. De fet, fou Josep Maria Bartomeu, quan va anunciar la seva dimissió, qui va desvelar que el Barça s’havia compromès amb el projecte.

A consultes de VilaWeb, el Barça ha confirmat que no té previst fer cap comunicat sobre la Superlliga en les pròximes hores. L’entrenador de l’equip, Ronald Koeman, en conferència de premsa, ha dit que Laporta li ha explicat la posició del club, però no ha donat més detalls. “Ningú sap què pot passar i cal esperar. Jo vull el millor per al club”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any