ACN Girona.-Endinsar-se al bosc amb el mòbil i descobrir l’entorn natural que hi ha a la vall del Corb de Les Preses (Garrotxa). Aquest és l’objectiu del mapa interactiu que el Refugi Escola de Natura i Muntanya ha dissenyat amb la idea d’acostar la natura a persones que no acostumen a fer aquest tipus d’activitats, com ara malalts crònics a qui se’ls aconsella fer exercici. Es tracta d’una ruta circular d’unes quatre hores de durada (uns 2 quilòmetres) durant la qual es van descobrint aspectes d’interès, com ara una petita teixeda –una espècie de gran valor i en perill d’extinció-, la fauna de la zona o els conreus i pastures. Aquesta eina inclou activitats i permet descarregar-se material complementari com el soroll de les aus de la zona. S’ha presentat aquest dijous a Girona coincidint amb la setmana internacional de la natura.

El projecte, batejat amb el nom ‘Amb el mòbil al bosc’, va néixer durant l’elaboració d’un dossier educatiu sobre les teixedes de la Garrotxa en el marc del Projecte Life Taxus. Es van fer dues sortides organitzades pel Refugi Escola de Natura i Muntanya per donar a conèixer les teixedes a la Garrotxa, una espècie venerada des de l’antiguitat, utilitzada per la lluita contra el càncer que a més està en risc d’extinció. Davant la bona acollida, els seus impulsors van creure convenient dissenyar una eina per poder fer experiències similars en entorns naturals. El responsable del Refugi Escola de Natura i Muntanya, Miquel Alemany, ha explicat a l’ACN que van decidir incorporar també les noves tecnologies. “El mòbil és una gran eina per entrar a un bosc i poder observar l’entorn amb l’ajut de diferents aplicacions gratuïtes; des de plantes, aus, fauna o fins i tot el cant dels ocells”, ha assenyalat. El que han fet ha estat un mapa interactiu que es descarrega al mòbil i per fer una ruta circular d’uns dos quilòmetres a través de la qual vas descobrint elements d’interès. La via és prou ampla com perquè hi pugin passejar persones amb mobilitat reduïda.Està pensat sobretot per a persones que pateixen malalties cròniques que no acostumen a fer aquest tipus d’activitats. Segons Alemany, “hem vist que encara hi ha un sector de gent sedentària, desmotivada, a qui aquesta eina els pot engrescar a conèixer l’entorn perquè ara no tenen l’impuls per sortir a fer una activitat física”. Entre els atractius més destacats de la ruta, hi ha una petita teixeda, una oportunitat per conèixer una espècie protegida, en risc d’extinció i molt venerada des de l’antiguitat. La presentació s’ha fet amb la presència del president de l’Associació de Malalts de Colitis Ulcerosa i Crohn de Catalunya; la presidenta de l’Associació de Diabètics de Catalunya a Girona Belén Rodríguez, i la responsable de l’Associació i Fundació de Cardiopaties Congènites de Catalunya a Girona, Gemma Solsona, així com representants del Pojecte Life Taxus.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb