En contraposició a les notícies falses que circulen per les xarxes socials, els vaccins contra la covid-19 no causen disfunció erèctil ni infertilitat masculina. En canvi, el SARS-CoV-2, el virus que origina la covid-19, és un risc per a tots dos trastorns.

Fins ara, s’havia investigat poc sobre l’afectació del virus i els vaccins al sistema reproductor masculí. Però algunes recerques recents fetes per metges i investigadors de la Universitat de Miami hi posen llum.

L’equip, en què m’incloc, ha descobert implicacions de gran abast potencialment per als homes de totes les edats, inclosos els més joves i els de mitjana edat que volen tenir fills.

Què va trobar l’equip?

Sóc el director del programa d’urologia reproductiva de la facultat de Medicina Miller de la Universitat de Miami. Els meus companys i jo vam analitzar els teixits de les autòpsies dels testicles de sis homes que van morir de covid. El resultat: el virus va aparèixer en els teixits d’un dels homes i, en tres més, hi va haver una disminució del nombre d’espermatozoides.

A un altre pacient, que va sobreviure, li van fer una biòpsia de testicle tres mesos després d’haver passat la malaltia que va mostrar que el coronavirus continuava als testicles.

El nostre equip també va descobrir que la covid-19 afecta el penis. Una anàlisi del teixit del penis de dos homes que havien rebut implants va mostrar que el virus hi era present entre set mesos i nou després del diagnòstic de covid-19. Tots dos havien desenvolupat una greu disfunció erèctil, probablement perquè la infecció havia fet reduir el subministrament de sang al penis.

Cal destacar que un dels homes només va tenir símptomes lleus de covid-19. L’altre havia estat hospitalitzat. Això suggereix que fins i tot els infectats amb un cas relativament lleu del virus poden tenir una disfunció erèctil greu després d’haver-se recuperat.

Aquests resultats no són del tot sorprenents. Al capdavall, els científics sabem que uns altres virus envaeixen els testicles i afecten la producció d’esperma i la fertilitat. Un exemple: els investigadors que van estudiar els teixits dels testicles de sis pacients que van morir a causa del virus del SARS-CoV el 2006 van descobrir que tenien una destrucció cel·lular generalitzada, amb poca esperma o gens.

També se sap que les galteres i els virus del Zika poden entrar als testicles i causar-hi inflamació. Fins al 20% dels homes infectats per aquests virus pot tenir una producció d’esperma deteriorada.

Una altra raó per a vaccinar-se

Un estudi nou sobre la seguretat dels vaccins ha donat una bona notícia. Una anàlisi de 45 homes va mostrar que els vaccins d’ARN missatger de Pfizer i Moderna semblen segurs per al sistema reproductor masculí.

Per tant, és una altra raó per a vaccinar-se: preservar la fertilitat i la funció sexual masculines. És cert que la recerca és tan sols un primer pas per a saber la manera com la covid-19 pot afectar la salut sexual masculina; les mostres eren petites. Els estudis han de continuar.

Així i tot, en el cas dels homes que han passat la covid-19 i després han tingut dolor testicular, és raonable de considerar que el virus ha envaït el teixit dels testicles. El resultat pot ser la disfunció erèctil. Aquests homes haurien d’anar a un uròleg.

La nostra recerca també té un missatge de salut pública urgent en relació amb els vaccins contra la covid-19. És possible que els milions d’homes poc inclinats a vaccinar-se vulguin reconsiderar la seva postura si s’enfronten a aquest virus tan agressiu.

Una de les raons per a dubtar sobre la vaccinació és la percepció que els vaccins poden afectar la fertilitat masculina. La nostra recerca demostra tot el contrari. No hi ha proves que el vaccí malmeti el sistema reproductiu. En canvi, ignorar el vaccí i contreure la covid-19 sí que pot danyar-lo.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.