El president Puigdemont ha lliurat el 29è Premi Internacional Catalunya al cineasta grec Costa-Gavras aquest vespre al Palau de la Generalitat, en reconeixement de la seva mirada crítica i el seu compromís polític i social. D’aquesta manera, Costa-Gavras s’ha convertit en el primer cineasta a rebre aquest guardó concedit a una personalitat internacional de reconegut prestigi.

Gavras, un dels representants del cinema polític, ha destacat la seva voluntat de plasmar les injustícies del món en què viu i ha assegurat que el cinema només pot existir, créixer i crear en llibertat. Ha remarcat la relació íntima que es desenvolupa entre l’espectador i el relat, una particularitat que diu que sempre ha interessat el poder polític, que, sobretot en règims no democràtics, ha intentat controlar i censurar. I ha lamentat que aquesta voluntat de control sovint hagi desembocat en autocensura per part dels mateixos cineastes.

El cineasta ha destacat que li hauria agradat filmar Missing, guanyadora d’un Oscar, a Barcelona, però el cop d’estat del 23-F va desanimar els productors i al llargmetratge es va acabar filmant a Mèxic.

El director grec ha lamentat el poc interès per la cultura de la Unió Europea, de qui n’ha destacat ‘l’esperit mercantil’. Ha apuntat que la Unió Europea és projecte que ha crescut ‘malament’ i ha remarcat l’afavoriment de les grans productores cinematogràfiques per part dels líders europeus.

També ha subratllat el poder de la filmografia per a enderrocar els prejudicis i contribuir a la comprensió i a la pau. Abans d’acomiadar-se en català, Gavras ha assegurat que el guardó rebut l’encoratjava a fer els films que li agrada fer i ha destacat el seu interès per Barcelona, amb especial èmfasi en la Sagrada Família i l’obra de la Fundació Tàpies.

El president Carles Puigdemont ha dit que la mirada crítica de Gavras atreia espectadors de tots els temps per la seva la denúncia del totalitarisme, l’abús de poder dels estats i la justificació d’estats no democràtics davant de cops d’estat i assassinats. Puigdemont ha destacat que els abusos de l’estat no eren ‘un tema del passat’ i que no passava solament ‘a certes latituds’. A més, ha destacat la negativa d’alguns estats europeus, ‘tècnicament democràtics’, a acollir refugiats.

Puigdemont ha ressaltat la vigència del cinema de Gavras per la seva tasca de desemmascarar abusos dels estats en els sistemes suposadament democràtics.

Per la seva banda, Richard Sennet, sociòleg americà i membre del jurat, ha lloat la tasca del director de cinema, de qui ha destacat la crítica profunda al sistema establert i ha agafat com exemple el film Amen, que reflecteix la connivència de l’església catòlica davant el genocidi nazi durant la Segona Guerra Mundial.

El Premi Internacional Catalunya té una dotació de 80.000 euros, l’escultura ‘La clau’ i la lletra d’Antoni Tàpies.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]