Tema en actualització

El país es continua ressentint dels efectes de la pandèmia més d’un any després del primer cas de coronavirus. La fi de l’estat d’alarma enceta una nova etapa en el relaxament de les mesures, afavorit per l’avenç de la vaccinació. Vegeu a continuació l’última hora sobre la covid-19.

Fi de l’estat d’alarma: quins canvis hi haurà a partir d’aquesta mitjanit?

Com demanar cita per a vaccinar-se? Tots els detalls

3 publicacions novesRecarregar
13.53

Campanya per mantenir la programació musical

L'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya ha llençat la campanya "Cada vegada que s'anul·la una programació musical és un cop de puny a la cultura" en un vídeo protagonitzat per Els Amics de les Arts, Beth, Delafé, Suu, Paula Valls, Pol Fuentes i Adrià Salas, de La Pegatina. Per reivindicar aquest missatge, l'associació ha convocat les jornades 'Programacions segures en temps de pandèmia', que es faran entre el 18 i el 21 de maig a la Casa Seat i comptaran amb la presència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; el doctor que va dirigir l'assaig clínic a l'Apolo i al Palau Sant Jordi, Boris Revollo; el director del Festival Cruïlla Barcelona, Jordi Herreruela; economistes d'ESADE i diversos músics. Durant les jornades es presentarà com ha de ser una festa major segura en pandèmia i s'explicaran experiències i casos d'èxit.

13.50

Vergés demana a Sanitat que aclareixi el protocol amb AstraZeneca

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha tornat a demanar al Ministeri de Sanitat espanyol que aclareixi si permet que els ciutadans amb la primera dosi d'AstraZeneca en rebin la segona. "No calia fer tant enrenou i deixar a mitges la vaccinació dels col·lectius essencials. Les decisions del Ministeri han estat un desgavell i reclamem decisions i que no donin puntades de peu endavant", ha dit. El Departament de Salut és partidari que la segona dosi també pugui ser d'AstraZeneca, però Sanitat continua limitant-ne l'ús als més grans de seixanta anys, de manera que els més joves d'aquesta franja encara no saben quina segona dosi rebran, per bé que s'ha demostrat que es tracta d'un vaccí segur i eficaç.

13.43

Els farmacèutics reclamen que els posin la segona dosi d'AstraZeneca

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ha demanat que es completi urgentment la vaccinació del personal de les farmàcies comunitàries. Reclamen que tot el personal essencial que va rebre la primera dosi d'AstraZeneca pugui rebre la segona dosi i reiteren la seguretat d'aquest vaccí. Recorden, també, que els farmacèutics comunitaris atenen a primera línia la població i ofereixen consell sanitari, en especial en un context de pandèmia.

12.18

Els valencians d'entre 40 i 50 anys començaran a ser vaccinats el 17 de juny

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que a partir del 17 de juny es començarà a vaccinar contra la covid-19 als ciutadans d'entre 40 i 50 anys. La primera quinzena del mes servirà per acabar d'immunitzar amb almenys una dosi els majors de 50 anys.

Puig també ha detallat que el País Valencià ja ha administrat més de dos milions de dosis del vaccí. Un 16% de la població ha completat la pauta d'immunització, mentre que un cada tres ciutadans ha rebut almenys una dosi.

Així mateix, el president ha assegurat que la campanya de vaccinació "avança a bon ritme" i ha dit que en només una setmana s'han inoculat 290.000 dosis, la xifra més alta fins ara.

11.47

Actualització de les dades a les Illes

Les Illes han detectat 39 casos nous de covid i un mort més. La pressió hospitalària es redueix: hi ha 31 pacients ingressats a planta i 20 a l'UCI.

Dades acumulades:

—Malalts ingressats: 31 (-2)
—Malalts atesos a les UCI: 20 (-1)
—Total de casos detectats acumulats: 59.638 (+39)
—Total de morts: 831 (+1)
—Total vaccinats amb la primera dosi: 291.733 (+2.510)
—Total vaccinats amb la pauta completa: 121.948 (+2.730)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

10.14

Actualització de les dades a Catalunya

Un dia més, millora l'evolució epidemiològica del coronavirus a Catalunya. El risc de rebrot baixa dels 200 punts i avui ja és de 195. També baixa la velocitat de propagació del coronavirus, la Rt, fins al 0,85; la incidència a 14 dies, que passa a ser de 231,74 casos per cada 100.000 habitants; i la taxa de positivitat de proves PCR i d'antígens, que baixa a 4,91%. Actualment, la mitjana d'edat dels positius de covid és 36,14 anys. En les darreres hores s'han diagnosticat amb proves PCR o d'antígens 920 contagis i s'han registrat 6 morts.

També baixa força la pressió assistencial de la covid als hospitals catalans. Actualment hi ha ingressats 1.281 persones, 73 menys, i les UCI atenen 423 malalts, 19 menys.

En les últimes hores s'han administrat la primera dosi del vaccí a 49.325 persones més, i ja l'han rebuda 2.242.512 persones (el 33,7% dels adults). A banda, hi ha 1.065.378 persones que ja té la pauta completa de la vaccinació (el 16% dels adults), 14.609 més.

Dades acumulades:

–Malalts ingressats: 1.281 (-73)
–Malalts atesos a les UCI: 423 (-19)
–Total de casos detectats acumulats: 665.051 (+1.215)
–Total de morts: 22.028 (+6)
–Total de vaccinats amb la primera dosi: 2.242.512 (+49.325)
–Total de vaccinats amb la pauta completa: 1.065.378 (+14.609)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

08.49

Només trenta dones embarassades s'han vaccinat contra la covid a Catalunya

Un total de 30 dones s'han vaccinat de la covid-19 a Catalunya estant embarassades, informa Salut a l'ACN. Tot i que els vaccins de la covid no estan contraindicats en les embarassades, ja que no hi ha indicis de cap problema de seguretat, tampoc no hi ha evidència suficient per recomanar-les de forma general. Fins ara només s'han pogut vaccinar embarassades sanitàries o de col·lectius essencials i el protocol recull que si una dona es troba molt exposada o té un alt risc de complicacions de la covid, es pot plantejar en una valoració de risc-benefici. Experts destaquen a l'ACN la importància de balancejar riscs i beneficis i confien que quan el vaccí arribi als grups d'edat de la majoria d'embarassades -a partir del juny- hi hagi més dades.

11.05.2021
18.10

Actualització de les dades al País Valencià

La Conselleria de Sanitat Universal del País Valencià ha notificat 99 casos nous de covid i sis víctimes.

—Malalts ingressats: 171 (-6)
—Malalts atesos a les UCI: 40 (-6)
—Total de casos detectats acumulats: 391.828 (+99)
—Total de morts: 7.383 (+6)
—Total vaccinats: 2.038.019 (+42.780)
—Total vaccinats amb la segona dosi: 641.508 (11.590)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

17.19

El sindicat SATSE denuncia que nou de cada deu infermeres pateixen estrès a causa de la pandèmia

La gran sobrecàrrega i tensió laboral soferta per les infermeres i infermers catalans durant la pandèmia de la covid-19 ha suposat un notable empitjorament de la seva salut a nivell físic i psicològic. El sindicat d'infermeria SATSE ha denunciat aquest dimarts que set de cada deu sofreixen la "síndrome del professional cremat" i pràcticament nou de cada deu se senten estressats. L'ansietat, el temor o l'angoixa afecta a la totalitat del sector. Paral·lelament, i segons el resultat d'una enquesta, un 93% assegura que pateix alteracions del somni, un 85% de l'apetit i un 58% té problemes sexuals.

16.55

Salut calcula que tots els majors de 50 anys estaran vaccinats a final de juny

Segons Josep Maria Argimon, el 75% dels ingressos es produeixen en la franja d'edat de 50 i més anys, un grup que a final d'aquest mes, és previst que ja estigui vaccinat. "Després ens haurem d'esperar unes quantes setmanes per la immunitat. Però això vol dir que a mitjans de juny ja tindrem vaccinats el 75% del perfil de pacients que acaben a les UCI per covid.

16.35

El PROCICAT prepara la tornada de creuers turístics

El PROCICAT ha donat llum verda a publicar el procediment per tal que els vaixells de creuers turístics puguin tornar a Catalunya de cara a aquesta temporada d’estiu. En concret, ha validat el procediment que hauran de seguir les navilieres perquè s’autoritzi l’activitat turística de creuers amb bandera europea entre ports situats a Catalunya.

Per a fer-ho possible, les navilieres hauran de presentar a la Secretaria de Salut Pública una sol·licitud d’acceptació del protocol d'actuació i notificació que s'haurà de seguir per al desembarcament de casos sospitosos o confirmats de COVID-19 i la gestió de contactes en el seu àmbit territorial. Ho hauran de fer amb vint dies d’antelació a començar el creuer o la primera escala, i la Secretaria de Salut Pública haurà de respondre aquesta sol·licitud en un màxim de cinc dies.

15.28

El 80% dels agents espanyols a Catalunya ja han rebut la primera dosi del vaccí

El govern gairebé ja administrat la primera dosi del vaccí contra la covid-19 a tots els agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola desplegats a Catalunya. Així ho ha detallat la portaveu del govern i consellera de la Presidència en funcions, Meritxell Budó, en la conferència de premsa posterior al consell executiu. Segons que ha explicat, el 80% dels agents ja han rebut el vaccí i aviat el rebran la resta.

13.44

Actualització de les dades a les Illes

Les Illes han detectat 50 casos nous de covid i un mort més. La pressió hospitalària puja a 33 pacients ingressats a planta però baixen a 21 persones ingressades a les UCI.

Dades acumulades:

—Malalts ingressats: 33 (+1)
—Malalts atesos a les UCI: 21 (-2)
—Total de casos detectats acumulats: 59.598 (+60)
—Total de morts: 830 (+1)
—Total vaccinats amb la primera dosi: 289.223 (+8.895)
—Total vaccinats amb la pauta completa: 119.218 (+4.508)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

09.56

Actualització de les dades a Catalunya

Es manté la tendència a la baixa de la majoria dels indicadors epidemiològics de Catalunya. El risc de rebrot se situa en els 201 punts i la velocitat de propagació del coronavirus, la Rt, baixa fins al 0,86. Així mateix, la incidència a 14 dies és de 236,65 casos per cada 100.000 habitants i la taxa de positivitat de proves PCR i d'antígens també retrocedeix i ara és de 4,97%. En les darreres hores s'han diagnosticat amb proves PCR o d'antígens 780 casos nous de covid i s'han registrat 33 morts.

D'altra banda, la pressió assistencial es continua reduint i actualment hi ha 1.354 pacients ingressats amb la covid, 43 menys que no pas ahir. De totes maneres, els hospitalitzats a l'UCI continuen per sobre dels 400. Pel que fa a la vaccinació, 2.193.187 persones han rebut la primera dosi (+37.671), de les quals 1.050.769 han completat la pauta d'immunització.

Dades acumulades:

–Malalts ingressats: 1.354 (-43)
–Malalts atesos a les UCI: 442 (+1)
–Total de casos detectats acumulats: 663.836 (+832)
–Total de morts: 22.022 (+33)
–Total de vaccinats amb la primera dosi: 2.193.187 (+37.671)
–Total de vaccinats amb la pauta completa: 1.050.769 (+4.930)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

10.05.2021
16.49

Actualització de les dades al País Valencià

La Conselleria de Sanitat Universal del País Valencià ha notificat 40 casos nous de covid i set víctimes.

—Malalts ingressats: 177 (-21)
—Malalts atesos a les UCI: 46 (-3)
—Total de casos detectats acumulats: 391.729 (+40)
—Total de morts: 7.377 (+7)
—Total vaccinats: 1.995.239 (+52.019)
—Total vaccinats amb la segona dosi: 641.508 (31.120)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

14.46

Andorra té la xifra més baixa de casos actius des del setembre

La secretària d’Estat de Salut andorrana, Helena Mas, ha explicat avui que hi ha 281 casos actius de covid-19 al principat, la xifra més baixa d'ençà del setembre passat. A més, ha explicat que la velocitat de propagació se situa al 0,77, de manera que l'epidèmia no està en creixement.

09.59

Actualització de les dades a Catalunya

Comença una nova fase en la lluita contra la pandèmia, ara sense l'estat d'alarma i, a Catalunya, sense confinament nocturn ni restriccions horàries a bars i restaurants. Segons les darreres dades actualitzades, aquesta nova fase comença a Catalunya amb un risc de rebrot de 210 punts, que manté la tendència a la baixa de les darreres dues setmanes. També continua a la baixa la velocitat de propagació del coronavirus, la Rt, que es manté per sota de la barrera de l'1 –cosa que marca un decreixement de les infeccions– i actualment és de 0,86. La incidència a 14 dies baixa a 244,39 casos per cada 100.000 habitants i la taxa de positivitat de proves PCR i d'antígens també retrocedeix i ara és de 5,12%. En les darreres hores s'han diagnosticat amb proves PCR o d'antígens 502 casos nous de covid i s'han registrat 5 morts.

En bona part, aquesta millora de les dades s'atribueix a l'avenç de la vaccinació. Actualment ja hi ha 1.045.839 persones amb la pauta completa de la vaccinació (el 15,7% de la població major de 16 anys), 486 vaccinats més que en la darrera actualització. A banda, ja hi ha 2.155.516 persones que han rebut, com a mínim, la primera dosi del vaccí, de les quals 14.107 l'han rebuda en les darreres hores. Aquestes dades suposen que un 32,4% de la població major de 16 anys ja ha rebut com a mínim una dosi del vaccí, que ja els suposa cert grau d'immunitat. En la darrera setmana el Departament de Salut ha vaccinat 238.902 persones amb la primera dosi i 180.150 amb la segona.

Tot i les bones dades del programa de vaccinació i dels nous contagis, les UCI continuen amb una ocupació alta, que es redueix lentament. Actualment hi ha ingressats 441 malalts, 2 menys que ahir. A banda, hi ha 1.397 malalts hospitalitzats, 27 més que ahir.

Dades acumulades:

–Malalts ingressats: 1.397 (+27)
–Malalts atesos a les UCI: 441 (-2)
–Total de casos detectats acumulats: 663.004 (+622)
–Total de morts: 21.989 (+5)
–Total de vaccinats amb la primera dosi: 2.155.516 (+14.107)
–Total de vaccinats amb la pauta completa: 1.045.839 (+486)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

09.05.2021
18.03

Fecasarm urgeix el govern a permetre l'obertura de l'oci nocturn per evitar "el descontrol" d'aquesta matinada

Fecasarm reclama a la Generalitat que permeti l'obertura de l'oci nocturn per evitar que "el descontrol" de la primera nit sense estat d'alarma es repeteixi. La patronal de l'oci nocturn ha explicat, a través d'un comunicat, que s'han complert els seus pronòstics i que la darrera matinada "ha imperat el caos i el descontrol" amb entrompades i festes il·legals. Davant d'això, ha defensat que "cal ampliar l'oferta nocturna legal" i ha assegurat que si no es fa "aquests episodis es repetiran". Fecasarm es reunirà demà amb el tinent de batlle de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, per demanar al consistori el seu suport per fer una prova pilot amb 4.000 persones a onze de locals d'oci barcelonins el 21 de maig.

12.37

El 80% de la població de més de 60 anys a Catalunya ja té una primera dosi del vaccí contra la covid-19

El 80% de la població catalana de més de 60 anys ja té una primera dosi del vaccí contra la covid-19, segons ha assegurat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en declaracions a TV3. "Hem assolit un primer gran objectiu de la campanya de vacunació", s'ha congratulat Ramentol, que també ha avançat que es preveu d'administrar un rècord de 400.000 dosis aquesta setmana vinent. "Esperem acabar el maig havent vacunat les persones de més de 50 anys", ha pronosticat el secretari general de Salut. En termes generals, el 27,4% de la població catalana ja ha rebut una punxada i el 13,4% té la pauta completa. Si es tenen en compte els majors de 16 anys, les xifres augmenten al 32,2% de vaccinats amb una primera dosi i un 15,7% d'immunitzats.

12.36

Actualització de les dades al País Valencià

La Conselleria de Sanitat Universal del País Valencià ha notificat 119 casos nous de covid, mentre que no s'han actualitzat la resta de dades.

—Malalts ingressats: 198 (-)
—Malalts atesos a les UCI: 49 (-)
—Total de casos detectats acumulats: 391.689 (+119)
—Total de morts: 7.370 (-)
—Total vaccinats: 1.943.220 (-)
—Total vaccinats amb la segona dosi: 610.863 (-)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

10.20

Actualització de les dades a Catalunya

La velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya, la Rt, baixa a 0,88, dues centèsimes menys, i el risc de rebrot també es redueix a 221 (-11), segons el darrer balanç del Departament de Salut. Alhora, la incidència a 14 dies també disminueix i passa de 258,99 a 252,20. S'han declarat 1.198 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 612.537. El 5,38% de les proves de la darrera setmana ha resultat positiu. S'ha informat de 9 noves morts, amb un total de 21.984 defuncions en tota la pandèmia. Hi ha 1.370 pacients ingressats als hospitals (+11) i 443 ingressats a l'UCI (-5).

Dades acumulades:

–Malalts ingressats: 1.370 (+11)
–Malalts atesos a les UCI: 443 (-5)
–Total de casos detectats acumulats: 662.382 (+1.462)
–Total de morts: 21.984 (+9)
–Total de vaccinats amb la primera dosi: 2.141.409 (+23.530)
–Total de vaccinats amb la pauta completa: 1.045.353 1.043.122 (+2.231)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

08.05.2021
17.25

Brussel·les signa un nou contracte amb Pfizer-BioNTech per a comprar 1.800 milions de vaccins entre el 2021 i el 2023

La Comissió Europea ha signat avui un nou contracte amb Pfizer-BioNTech per a comprar 1.800 milions de vaccins contra la covid-19 entre el 2021 i el 2023. La presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, ha admès que és una gran quantitat, però ha assegurat que els estats membres tindran l'opció de "donar o revendre" els vaccins comprats. De totes maneres, ha defensat la necessitat de signar el contracte per a vaccinar els ciutadans europeus d'una tercera dosi i també els menors d'edat.

17.12

Actualització de les dades al País Valencià

La Conselleria de Sanitat Universal del País Valencià ha notificat 127 casos nous de covid i 5 morts més.

—Malalts ingressats: 198 (-)
—Malalts atesos a les UCI: 49 (-)
—Total de casos detectats acumulats: 391.570 (+127)
—Total de morts: 7.370 (+5)
—Total vaccinats: 1.943.220 (-)
—Total vaccinats amb la segona dosi: 610.863 (-)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

16.37

Actualització de les dades a les Illes

Les Illes han detectat 41 casos nous de covid i un mort més. La pressió hospitalària baixa a 32 pacients ingressats a planta i es mantenen 27 persones ingressades a les UCI.

Dades acumulades:

—Malalts ingressats: 32 (-1)
—Malalts atesos a les UCI: 27 (=)
—Total de casos detectats acumulats: 59.470 (+41)
—Total de morts: 829 (+1)
—Total vaccinats amb la primera dosi: 278.533 (+8.895)
—Total vaccinats amb la pauta completa: 115.468 (+4.508)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

10.31

Actualització de les dades a Catalunya

Segons les darreres dades actualitzades pel Departament de Salut, el risc de rebrot baixa a 232 punts (-10) i la velocitat de propagació del coronavirus, la Rt, a 0,90 (-0,01). La incidència a 14 dies baixa a 258,99 casos per cada 100.000 habitants i la taxa de positivitat de les proves diagnòstiques de la darrera setmana baixa a 5,58%.

Baixa la quantitat de malalts ingressats als hospitals i ara n'hi ha 1.432 (12 menys) i l'ocupació de les UCI, amb 468 malalts (6 menys). Aquestes darreres hores s'han detectat 1.431 casos nous de covid i s'han registrat 13 morts.

Dades acumulades:

–Malalts ingressats: 1.359 (-73)
–Malalts atesos a les UCI: 448 (-20)
–Total de casos detectats acumulats: 660.920 (+1.108)
–Total de morts: 21.975 (+20)
–Total de vaccinats amb la primera dosi: 2.117.879 (+56.135)
–Total de vaccinats amb la pauta completa: 1.043.122 (+36.267)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

09.40

Baixen a 1.068 els grups escolars confinats (-61) i a 26.472 les persones en quarantena (-1.438) a Catalunya

A Catalunya hi ha 1.068 grups escolars confinats per covid-19, 61 menys que en el darrer balanç, segons dades del Departament d'Educació. Representen l'1,48% dels aproximadament 72.000 totals. Hi ha 26.472 confinats, 1.438 menys que en el darrer balanç: 25.230 alumnes (-1.357), 1.164 docents i personal d'administració i serveis (-80) i 78 membres de personal extern (-1). Els positius acumulats són 77.976 (+451). Es registren 4.190 positius als centres educatius en els darrers deu dies. Hi ha 6 centres tancats (+1), al Segrià, l'Alt Urgell, Osona, el Baix Llobregat, el Montsià i el Vallès Occidental. A més, hi ha 647 centres amb algun grup confinat, el 12,68% dels 5.104 centres.

Els 6 centres tancats completament són l'escola Miret i Sans-ZER Narieda d'Organyà (Alt Urgell); la llar d'infants 'Els Tabolets' d'Aitona (Segrià), l'escola Santa Bàrbara-ZER Els Castells de Vidrà (Osona); la llar privada Disney a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental); la llar d'infants privada Patufet de Molins de Rei (Baix Llobregat), i l'escola Sant Llorenç-ZER Montsià a la Galera (Montsià).

07.05.2021
19.07

El Regne Unit no recomana viatjar al país

El govern del Regne Unit ha anunciat que els estats espanyol i francès han quedat fora de la llista on facilitaran viatges a partir del 17 de maig. Per a viatjar a la Gran Bretanya des del nostre país, doncs, caldrà una quarantena de deu dies al moment d'arribar-hi i dues proves PCR. El protocol es revisarà d'ací a tres setmanes.

18.56

Actualització de les dades al País Valencià

La Conselleria de Sanitat Universal del País Valencià ha notificat 175 casos nous de covid i 6 morts més. Continua el descens de la pressió hospitalària.

—Malalts ingressats: 198 (-18)
—Malalts atesos a les UCI: 49 (-3)
—Total de casos detectats acumulats: 391.443 (+175)
—Total de morts: 7.364 (+5)
—Total vaccinats: 1.943.220 (+54.680)
—Total vaccinats amb la segona dosi: 610.863 (+33.989)

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

14.17

Situació epidemiològica a les Illes Balears

Francina Armengol diu que si es manté la situació epidemiològica, Mallorca i Eivissa recuperaran l'activitat en l'interior de bars i restaurants a partir del 23 de maig. Consulteu ací els nivells de protecció per illes.

14.11

Els tribunals avalen el confinament nocturn al País Valencià i a les Illes sense estat d'alarma

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha avalat la proposta de la Generalitat que, a partir de diumenge, s'apliqui el confinament nocturn entre la mitjanit i les 6 del matí, i que les reunions socials siguin d'un màxim de deu persones.

Ahir, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va anunciar que també permetia allargar el confinament nocturn dues setmanes més. De totes maneres, la fiscalia està estudiant presentar un recurs al Tribunal Suprem espanyol.

13.39

La justícia basca tomba les restriccions del govern d'Urkullu

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) ha dictaminat que, després de l'estat d'alarma, el govern d'Iñigo Urkullu no pot mantenir els confinaments perimetrals o municipals, el confinament nocturn o el topall de quatre persones en les trobades socials. L'executiu havia demanat empara al tribunal per poder aplicar aquestes restriccions, ja que vulneren drets fonamentals. És previst que avui el govern comparegui per anunciar les noves mesures a partir de diumenge. No ha transcendit si es presentarà un recurs al Suprem contra la decisió del TSJPB.

13.04

Canvis en les restriccions a Catalunya

La consellera de Sanitat, Alba Vergés, ha confirmat que després de l'estat d'alarma —a partir de la mitjanit del dissabte al diumenge— Catalunya deixarà enrere el confinament nocturn i el confinament perimetral. Així mateix, el sector de la restauració podrà obrir de manera continuada fins a les onze de la nit, mentre que el comerç, les activitats culturals i els centres esportius podran funcionar fins a les deu de la nit.

Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?

Vergés ha assegurat que la resolució del comitè del PROCICAT entrarà en vigor el dia 9 de maig i estarà vigent fins a les deu de la nit. D'altra banda, ha recordat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha validat les dues mesures que vulneren drets fonamentals: topall de sis persones a les trobades socials i cabuda del 50% en les cerimònies religioses i civils.

D'altra banda, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha anunciat que els centres cívics podran augmentar la cabuda fins al 50%, mentre que s'obriran els parcs d'atraccions i fires (cabuda del 30%).

Pel que fa a la mobilitat, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha declarat que es preveu un augment d'entre el 10% i el 12%, sobretot per l'absència de grans restriccions i l'arribada del bon temps. Sobre el final de l'estat d'alarma, el conseller ha dit que es farà un operatiu especial per evitar entrompades a la via pública i també controls d'alcoholèmia a les carreteres.

12.37

El TSJC avala les restriccions de la Generalitat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat les mesures contra la covid-19 que la Generalitat vol imposar després de l'estat d'alarma, que deixarà d'estar vigent la mitjanit del dissabte a diumenge. D'aquesta manera, el tribunal permet restringir les trobades socials a un màxim de sis persones i limitar al 50% la cabuda de les cerimònies religioses i civils. Aquestes dues mesures requerien el vistiplau judicial perquè vulneren drets fonamentals. L'aval del TSJC s'ha aprovat per quatre vots a favor i un en contra.

11.29

Més transparència en els assajos clínics

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Coalició Internacional d'Autoritats Reguladores de Medicaments (IMCRA, per les seves sigles en anglès) reclamen a les empreses farmacèutiques que publiquin els resultats clínics dels nous medicaments i vaccins "sense censures" perquè els resultats siguin "accessibles públicament a totes les persones involucrades en els processos de decisió relacionats amb la salut".

En una declaració conjunta, l'OMS i IMCRA, de la qual forma part l'Agència Europea de Medicaments, subratllen que cal més "transparència" per incrementar la "confiança" en els reguladors, "tranquil·litzar" la ciutadania i "estimular" la recerca. "Això tindrà un impacte positiu en la confiança en la vacuna", argumenten.

10.03

Actualització de les dades a Catalunya

Catalunya encara el cap de setmana de la fi de l'estat d'alarma amb una bona tendència a la baixa de les dades epidemiològiques i la pressió assistencial mentre avança el ritme de vaccinacions. Segons les darreres dades actualitzades pel Departament de Salut, el risc de rebrot baixa a 242 punts i la velocitat de propagació del coronavirus, l'Rt, a 0,91. La incidència a 14 dies baixa a 266,38 casos per cada 100.000 habitants i la taxa de positivitat de les proves diagnòstiques de la darrera setmana baixa a 5,73%.

Baixen els malalts ingressats als hospitals i ara hi ha 1432 pacients –12 menys– i l'ocupació de les UCI, amb 468 malalts, 6 menys. En les darreres hores s'han detectat 1.431 casos nous de covid i s'ha registrat la mort de 13 malalts.

Després que ahir s'hagués superat els dos milions de catalans vaccinats amb la primera dosi, avui s'ha superat el milió de catalans amb la pauta completa de la vaccinació, 1.006.855. En les darreres hores s'han posat 34.252 primeres dosis i 49.534 segones dosis.

Dades acumulades:

–Malalts ingressats: 1.432 (-12)
–Malalts atesos a les UCI: 468 (-6)
–Total de casos detectats acumulats: 659.611 (+1.664)
–Total de morts: 21.955 (+13)
–Total de vaccinats amb la primera dosi: 2.061.744 (+37.251)
–Total de vaccinats amb la pauta completa: 1.006.855

Per veure les dades de tot el país, podeu consultar aquesta notícia de VilaWeb.

09.12

Un brot al geriàtric Pla de Martís d'Esponellà deixa un mort i 21 contagiats

Un brot de coronavirus al geriàtric Pla de Martís d'Esponellà (Pla de l'Estany) ha causat la mort d'una persona i ha contagiat 21 persones. Segons avança el Diari de Girona i ha confirmat l'ACN, entre els afectats hi ha cinc treballadors, dels quals cap estava vaccinat, i setze avis, tots ells asimptomàtics. La persona morta és un resident d'edat avançada i que tenia patologies prèvies.

En total, al centre hi ha una plantilla de 37 treballadors i hi viuen 50 ancians. L'equip d'Atenció Bàsica de Banyoles està fent el seguiment dels setze avis que s'han contagiat i s'ha aïllat els cinc treballadors. El del Pla de l'Estany és l'únic geriàtric de la Regió Sanitària de Girona catalogat com a vermell, ja que té un brot actiu.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.