El president de la Xina, Xi Jinping, sabia que la ciutat de Wuhan patia un brot de coronavirus dues setmanes abans que les autoritats de Pequín ho fessin públic. De fet, Xi va donar la primera ordre de contenció a gran escala el 7 de gener, segons que han publicat diversos mitjans locals, que també ha informat de la destitució de centenars d’alts càrrecs per la lentitud de la seva actuació per aturar l’epidèmia.

Segons els mitjans, el 4 de febrer va fer un discurs en una reunió del politburó del Partit Comunista, en el qual va assegurar que gairebé un mes abans havia ordenat mesures per controlar el brot de Wuhan. No va ser fins al 20 de gener que el mateix president va reconèixer públicament l’existència de l’epidèmia, que ja s’havia estès a altres regions xineses i països asiàtics.

Les autoritats xineses han comunicat avui que la xifra de morts pel coronavirus és 1.665 i que hi ha 68.500 afectats.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb