Qui i com pot demanar els ajuts per a pagar el lloguer durant la Covid-19?

  • Diverses institucions han pres mesures amb relació a poder pagar l'habitatge durant la pandèmia, us oferim una guia amb les diverses opcions

VilaWeb
Redacció
26.04.2020 - 09:50
Actualització: 27.05.2020 - 11:22

Pagar el lloguer s’ha convertit en un dels problemes més habituals de les famílies aquests últims mesos. Per això, us oferim una guia amb tota la informació que cal per a rebre alguna mena d’ajut mentre duri la crisi del coronavirus 2019.

Diverses institucions han pres mesures amb relació a l’habitatge; per exemple, el govern espanyol ha suspès els desallotjaments durant sis mesos, d’ençà de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma.

També s’ha implantat la renovació automàtica dels contractes de lloguer que s’acabin mentre duri l’estat d’alarma. Aquesta pròrroga serà de sis mesos i s’hi mantindran totes les condicions del contracte que hi havia en vigor. Té dret a demanar-la tothom qui tingui un contracte que s’acabi entre el 2 d’abril i els dos mesos següents a la fi de l’estat d’alarma. El propietari té l’obligació d’acceptar-la.

Però aquests ajuts no són pas els únics.

Ajuts de la Generalitat de Catalunya

La setmana passada el govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar una línia extraordinària d’ajuts per a pagar el lloguer de famílies que tenen dificultats econòmiques sobrevingudes a conseqüència de la pandèmia. Van adreçats a famílies que tinguin una renda de lloguer més subministraments bàsics igual o superior al 35% dels ingressos nets de la unitat familiar. El lloguer no pot ser superior a 900 euros.

L’ajut forma part d’una línia específica de l’estat espanyol per al pagament del lloguer arran de l’emergència de la Covid-19 i que ha dotat Catalunya amb una partida de més de 14 milions d’euros.

Es pagaran un màxim de sis mensualitats i l’import varia segons el lloc de l’habitatge. A la ciutat de Barcelona i a la demarcació és de 750 euros. Per als habitatges de les demarcacions de Girona i Tarragona, l’import màxim és de 500 euros; per a la demarcació de Lleida s’ha fixat un import màxim de 450 euros i per a les Terres de l’Ebre, de 350. L’ajut es pot demanar fins al 30 de setembre.

  • Qui pot rebre l’ajut? 

La subvenció s’adreça a famílies arrendatàries que es trobin en situació de desocupació, expedient temporal de regulació d’ocupació (ERTO), o bé que hagin vist reduïda la seva jornada de treball, de manera que això impliqui una pèrdua d’ingressos. L’ajut serà directe i s’haurà de destinar o bé a pagar la quota mensual del lloguer o bé a cancel·lar els microcrèdits que la família hagi demanat.

Quant als requisits, el conjunt d’ingressos dels membres de la unitat familiar, el mes anterior a la sol·licitud de l’ajut, no han de ser superiors a 1.613,52 euros mensuals. Aquest límit màxim s’amplia a 2.151,36 euros mensuals en els casos que un dels membres de la família tingui alguna discapacitat. També s’estableix un topall diferent per a les famílies monoparentals.

Tractant-se d’ajuts finalistes, es concediran per ordre d’entrada de les sol·licituds al registre corresponent, quan vagin acompanyades de la documentació completa, fins a exhaurir el pressupost.

  • Com es pot demanar l’ajut? 

L’ajut es pot demanar preferentment per mitjans electrònics i consultar-ne tota la informació a la web de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. També s’ha posat en funcionament un número d’atenció telefònica específic (900 922 841) per a atendre els interessats i assessorar-los sobre com fer el tràmit telemàticament. Si al municipi de residència o al consell comarcal corresponent hi ha una oficina local d’habitatge que gestioni els ajuts, se’n facilitarà el número de telèfon i la informació sobre una possible atenció presencial quan es truqui al 900 922 841.

Al País Valencià els ajuts seran d’un màxim de 650 euros el mes

A començament de maig es van publicar al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) les ajudes del Consell al lloguer, que podran arribar a ser del 100% de la renda, fins a un import màxim de 650 euros el mes i per un període de sis mesos.

El mes d’abril s’hi podrà incloure com a primera mensualitat. El termini de presentació de les sol·licituds s’allargarà fins al 30 de juny. Aquests ajuts van adreçats als llogaters que, a conseqüència de l’impacte econòmic i social de la Covid-19, tinguin dificultats per a pagar el lloguer, gent en una situació de vulnerabilitat.

Les bases per a la concessió de les ajudes disposen d’una dotació de 7,5 milions, que podrien ampliar-se amb fons procedents de l’estat espanyol o de la Unió Europea.

Barcelona subvencionarà la rebaixa del lloguer del petit comerç

L’Ajuntament de Barcelona donarà 600 o 1.200 euros als propietaris de locals comercials que redueixin el lloguer als seus arrendataris entre un 25% i un 50%, o més d’un 50%, respectivament, durant els sis mesos posteriors al començament de l’estat d’alarma. L’ajuda se centra en els locals de menys de 300 m2 que han hagut d’abaixar la persiana durant l’estat d’alarma, no han tingut ingressos i en què el titular de l’activitat sigui autònom, microempresa o petita empresa. El consistori destinarà un milió en subvencions, per evitar el tancament de comerços a Barcelona.

  • Quins requisits cal complir? 

Perquè els propietaris dels locals comercials puguin acollir-se a aquesta mesura, els contractes de lloguer hauran de ser vigents des d’abans de l’estat d’alarma i la rebaixa que els propietaris facin als comerciants haurà de ser vigent pel cap baix durant sis mesos a partir de la declaració de l’estat d’alarma.

Per fer el càlcul, es tindrà en compte el conjunt de tot allò que el comerciant arrendatari ha hagut de pagar pel lloguer els sis mesos següents a la declaració de l’estat d’alarma, és a dir, entre el març i el setembre. D’acord en aquest càlcul, l’Ajuntament adjudicarà una subvenció de 600 euros si la rebaixa del lloguer oscil·la entre el 25% i el 50%, i de 1.200 euros si la reducció és de més del 50%.

Com que el termini de presentació de sol·licituds –de dos mesos– començarà el dia 25 de juny i encara no hauran passat aquests sis mesos, el consistori demanarà, per tramitar la subvenció, la signatura d’una declaració responsable.

Moratòria en el pagament de les hipoteques

També s’ha aprovat la moratòria del pagament de les hipoteques per a les famílies vulnerables. Segons un decret publicat al BOE (pàgines 27.901-27.915), tothom qui vulgui una moratòria per a pagar el lloguer ja la pot demanar, però ha d’acreditar una situació de vulnerabilitat econòmica i provar d’arribar a acords amb els propietaris.

Tanmateix, cal fer passos diferents si l’habitatge és d’un petit propietari o bé d’un gran tenidor o una empresa o entitat pública. Segons el govern espanyol, un 85% dels habitatges de lloguer corresponen a petits propietaris. Els fons d’inversió i els grans tenidors són els qui posseeixen més de deu immobles urbans –sense incloure garatges ni trasters– o bé una persona física o jurídica que tingui una superfície construïda de més de 1.500 metres quadrats.

  • Com cal acreditar una situació de vulnerabilitat?

Cal aportar el certificat de desocupació, el llibre de família, el certificat d’empadronament, una nota simple del registre dels béns de la unitat familiar, la declaració de discapacitat o dependència (si escau) i, en el cas dels autònoms, el certificat del cessament d’activitat. També cal aportar una declaració de responsabilitat en què s’asseguri que es compleixen els requisits per a obtenir als ajuts.

  • Què es pot fer si falta algun document?

Es pot substituir per una declaració responsable que expliqui els motius relacionats amb la crisi de la Covid-19 pels quals no es pot aportar tal o tal document. Una volta acabat l’estat d’alarma, es dóna un mes de termini per a aportar els documents que no es facilitin ara.

  • Els dos supòsits de la vulnerabilitat econòmica
  1. Situació de desocupació, ERTO o reducció de jornada per un motiu de cures, si és un empresari, o bé més circumstàncies acreditades que impliquin una pèrdua important dels ingressos familiars. El conjunt d’ingressos de la unitat familiar del mes anterior no podrà superar els 1.613 euros, que és tres vegades la quantitat mensual de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), 537,84 euros: S’augmenta 0,1 per cada fill o persona més gran de seixanta-cinc anys a càrrec de la unitat familiar. Famílies monoparentals: s’augmenta 1,15 per fill a càrrec. Discapacitat superior al 33% d’un dels membres de la unitat familiar: s’augmenta quatre vegades l’IPREM.  Si l’arrendador té una paràlisi cerebral, una malaltia mental o una discapacitat intel·lectual del 33% o superior, una discapacitat física o sensorial, un grau de discapacitat igual o superior al 65%, i en casos de malaltia greu que impedeixi de desenvolupar l’activitat laboral, l’IPREM s’augmentarà per cinc.
  2. En el cas que la renda i les despeses i subministraments bàsics –aigua, llum, gas, gasoli, telecomunicacions fixa i mòbil i contribucions a la comunitat– siguin iguals o superiors al 35% dels ingressos néts que tinguin tots els membres de la unitat familiar.
  • Acord o desacord amb el propietari: què s’hi pot fer?

Es pot provar d’arribar a un acord amb el propietari de l’habitatge, bé per a ajustar la renda a la nova situació econòmica, bé per a ajornar-ne el pagament. El propietari ha de respondre i avalar les condicions i el fraccionament del deute que s’accepta, o bé per a proposar alternatives. Si no, el llogater comunicarà en un termini de set dies laborables l’opció a què s’aculli.

Si no hi ha acord, el llogater té dues opcions:

  1. Si és un petit propietari, es pot sol·licitar un crèdit ICO finalista per a sis mesos –exclusivament per a sufragar la renda del lloguer– a l’entitat bancària que determini el consell de ministres espanyol. No hi haurà interessos i es podrà retornar en un termini de deu anys. Si no es pogués pagar, es podria demanar un ajut al pla estatal d’habitatge a cada comunitat autònoma, que preveu ajuts fins a 900 euros mensuals. També s’hi poden acollir els llogaters de grans propietaris.
  2. Si és un gran tenidor, el llogater pot optar per pagar el 50% de la renda durant quatre mesos. La quantitat que no es pagui en aquest període es podrà prorratejar en un termini de tres anys, sempre dins la vigència del contracte i les pròrrogues corresponents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any