Convulsions al Consell: Puig s’entén amb Moreno Bonilla mentre Oltra i Illueca pacten l’impost turístic

  • Ximo Puig i el president d'Andalusia exhibeixen una sintonia que enutja el govern espanyol

VilaWeb
Juan Manuel Moreno Bonilla i Ximo Puig a Sevilla
Esperança Camps Barber
21.09.2021 - 18:29
Actualització: 21.09.2021 - 19:58

Ximo Puig i Juan Manuel Moreno Bonilla han exhibit avui a Sevilla tota la bona sintonia de què han estat capaços. “Aquesta reunió representa la normalitat de dues comunitats que tenen tantes coses en comú i que treballen en favor de la ciutadania. Hem establert un pont permanent de diàleg que es basa en les relacions humanes de tants i tants valencians i andalusos, i en els intercanvis comercials.” Aquest argument, que Ximo Puig ha deixat anar al principi de la compareixença conjunta, és el mateix que va emprar el 6 de setembre al Palau de la Generalitat, quan es va reunir amb el president Pere Aragonès. Però avui, Puig, conscient que això que feia a Sevilla era molt més que no pas un gest, també ha dit: “La imatge és el missatge”.

La imatge l’hem vista al Saló dels Miralls del Palau de Sant Telmo. Ximo Puig es referia al fet que és possible que un dirigent socialista i un dirigent del PP puguen treballar junts, es puguen posar d’acord i puguen reclamar el mateix al govern espanyol. Somriures, gests de complicitat i paraules amables entre tots dos presidents. I el missatge que han enviat al Palau de la Moncloa és que la reforma del sistema de finançament és necessària i irrenunciable.

La reunió ha durat poc més de dues hores. Han acordat un document bàsic de treball d’onze punts que els gabinets de tots dos presidents treballaven de feia unes setmanes.

D’acord en el maltractament

Al paper, es reconeix que tots els territoris necessiten un finançament millor i remarquen que el País Valencià i Andalusia són els dos que estan més malament. També diuen que el sistema de finançament és discriminatori i poc transparent i que, a més, origina desigualtats de més de trenta punts percentuals entre territoris.

A la conferència de premsa posterior a la reunió, que ha durat més d’una hora, tots dos presidents han demostrat una sintonia absoluta a l’hora de repetir els missatges del paper que acabaven de signar. El sistema de finançament està caducat. Es necessita equitat entre territoris. La base fonamental per a mesurar les necessitats dels territoris ha de ser la població. Es necessita un sistema que garantisca l’equitat. Afirmacions que van repetir quasi en bucle per a respondre totes les preguntes. A primera fila, els dos consellers d’Hisenda feien capades d’assentiment a cada afirmació de l’un o de l’altre.

Aquesta postura és la que ve mantenint de fa mesos, anys, potser, el cap del Consell. Però Puig ha afegit ara una variable interessant en el discurs: si l’statu quo no és adequat per a tots, s’ha de canviar. Res no és inamovible. O és que encara hi ha gent que creu que el País Valencià no està mal finançat? I també Andalusia? Doncs, si això és així, s’ha de canviar.

“No hi ha acords feliços, sempre hi ha tensió, però això no es pot perpetuar, i l’única cosa que no té sentit és no intentar-ho”, ha dit Puig, que ha destacat la necessitat d’implicar els grups parlamentaris al congrés espanyol. Ha reiterat la metàfora de l’ascensor. El sistema de finançament actual és injust i l’ascensor per a equilibrar els ciutadans entre territoris està aturat. “Quan es remou el sistema és per a aconseguir l’equitat, l’statu quo s’ha de canviar per a aconseguir-la.”

Tots els missatges que volien transmetre els presidents als andalusos, als valencians, però també al govern espanyol, anaven en la mateixa direcció. El de Puig i el de Moreno Bonilla. Es tracta que l’estat pose més diners damunt la taula. “No parlem d’augmentar els imposts. Parlem de racionalitzar allò que ja és la càrrega fiscal.”

Contraprogramació a València

El guió de la visita a Sevilla semblava escrit i rubricat quan s’ha arribat a la darrera pregunta de la conferència de premsa. Ha estat un gir inesperat. La vice-presidenta Mónica Oltra i el vice-president Héctor Illueca s’havien reunit a València a la mateixa hora que Puig i Moreno Bonilla. I a la mateixa hora que tots dos deien que en cap cas es proposaven d’apujar o crear nous imposts, Oltra i Illueca acordaven d’aliar-se per a tornar a posar damunt la taula la serp de l’impost turístic. “Hem de lluitar per a recuperar el sector del turisme”, ha dit Ximo Puig al faristol. Li ha estat complicat de dissimular l’enuig que aquesta contraprogramació dels seus socis, els seus vice-presidents, li originava. Els socialistes s’han mostrat sempre refractaris a imposar aquesta taxa que tampoc no agrada gens al sector turístic.

Oltra i Illueca han fet números. Els quaranta-cinc milions d’euros que es podrien recaptar amb la taxa turística es farien servir en polítiques d’habitatge per a joves.

Al Palau de la Generalitat, aquesta reunió s’ha interpretat en clau de negociació pressupostària. Arriba tot just unes hores després de l’acusació de la vice-presidenta, en una entrevista a la ràdio d’À Punt, al conseller d’Hisenda, Vicent Soler, en què deia que la tractava com una xiqueta menuda i que volia tutelar-la a l’hora de formular els comptes. I arriba també quan tot just es posa a caminar la comissió tècnica que Mónica Oltra va demanar que es creara perquè totes tres formacions del Botànic negocien el pressupost de manera conjunta. Aquest grup de treball està format per personal de màxima confiança de Puig, Oltra i Illueca. Persones avesades a mantenir negociacions llargues i poc amables.

Una lectura en clau electoral

Aquesta maniobra de Mónica Oltra es pot interpretar també en clau electoral, com un intent de marcar el territori per si el president de la Generalitat té la temptació d’avançar les eleccions. Fa setmanes que el rum-rum d’un possible avançament guanya decibels. Tots els partits prenen posicions. Fins i tot el dirigent del PP Carlos Mazón, president de la Diputació d’Alacant, ha contractat una campanya de publicitat per a escampar la seua imatge per tota València, per a donar-se a conèixer.

Ximo Puig va haver de respondre fa uns dies a la pregunta de si pensava donar per acabada la legislatura i convocar les urnes la primavera vinent. Ell va donar la resposta habitual en aquests casos. Que no pensa fer-ho, que no és el moment de parlar-ne. “No és ni en els meus somnis”, va reblar.

De retruc, nervis a Madrid

A pesar d’aquest final inesperat, a Madrid sí que han escoltat Puig i Moreno Bonilla. I el missatge no ha agradat. El govern espanyol es remou inquiet en la butaca de l’immobilisme. Tant, que a mitja vesprada, la vice-presidenta i titular d’Economia, Nadia Calviño, ha volgut renyar Ximo Puig. Havien passat pocs minuts del final de la conferència de premsa de Sevilla i Calviño ha demanat a les comunitats autònomes que no impulsassen blocs per a pressionar el govern pel finançament. Calviño ha citat pel nom tots dos presidents. L’excusa és que el sistema de finançament afecta tots els ciutadans i s’ha d’abordar amb una actitud constructiva. El govern espanyol recorda que la titular d’Hisenda, Maria Jesús Montero, presentarà el mes de novembre una proposta de càlcul de població que puga servir com a punt de partida per a elaborar el nou model de finançament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any