Contra l’estatística freda: a què equivalen els milers de morts per la Covid-19

  • El nombre de morts per la pandèmia, extraodinàriament alt, s'entén millor quan es compara amb els morts causats per uns altres causes o amb què significaria si es concentressin en un sol territori

VilaWeb
Redacció
24.05.2020 - 21:50
Actualització: 24.05.2020 - 23:50

La portada de The New York Times mostrant els noms de mil dels morts per la Covid-19 als Estats Units d’Amèrica ha causat un gran impacte. Sobretot perquè impugna l’abús de l’estatística en aquesta crisi. Cada mort és una persona amb noms i cognoms, que tenia una vida, una família, uns amics, una feina, unes relacions. S’ha arribat a un extrem tal de fredor que molta gent s’alegra quan la xifra de morts és baixa, sense pensar que sempre és excessiva. O que els governs poden dir, amb milers de morts a l’esquena, que ho fan bé. Al nostre país els noms dels morts, amb plena seguretat, només es poden saber si voluntàriament els facilita la família. Però, ni que sigui fent servir les xifres, es pot entendre la magnitud de la tragèdia que assola les nostres societats.

Segons el darrer recompte accessible, la xifra de morts fins avui (24 de maig de 2020) als Països Catalans és de 13.554. De 28.752 a l’estat espanyol –xifra molt difícil de creure. De 28.367 a l’estat francès i de 343.000 al conjunt del planeta. Amb què es pot comparar això?

El nombre de morts als Països Catalans és l’equivalent a la desaparició completa, en tres mesos, de tota la població de municipis com ara Alginet, Badia del Vallès, Canals, Canet de Rosselló, Fraga, la Llagosta, Nules, Massamagrell, la Pobla, Santa Coloma de Farners, Santanyí o Sóller.

El nombre de morts als Països Catalans és l’equivalent a l’extinció completa, en tres mesos, de tota la població de les comarques de l’Alt Millars, l’Alt Maestrat, l’Alta Ribagorça, la Llitera, el Matarranya, el Moianès, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, els Ports, el Priorat, el Racó d’Ademús, el Solsonès, la Terra Alta, la Vall d’Aran o la Vall de Cofrents.

El nombre de morts als Països Catalans equivaldria a la desaparició de tota la població de l’illa de Formentera.

El nombre de morts als Països Catalans ja és l’equivalent al nombre de morts a Croàcia durant la guerra dels Balcans o al de la primera guerra entre àrabs i israelians del 1948.

El nombre de morts als Països Catalans és quatre vegades el nombre de morts als atacs a les Torres Bessones i el Pentàgon i supera el nombre de morts de tots els atacs gihadistes a Europa i Amèrica en la història.

El nombre de morts als Països Catalans ja supera els morts de l’epidèmia d’Ebola a l’Àfrica occidental, entre el 2013 i el 2016, i l’epidèmia de colera d’Haití, del 2010 al 2019.

El nombre de morts a l’estat espanyol i al francès equivaldria a la desaparició completa de la població de quatre estats membres de les Nacions Unides: Palau, Nauru, Tuvalu i la Ciutat del Vaticà.

El nombre de morts a l’estat espanyol i al francès ja supera la capacitat en nombre d’espectadors d’onze dels vint estadis de la lliga de futbol espanyola i de catorze dels principals estadis francesos.

El nombre de morts al món equivaldria a la desaparició completa dels habitants de les capitals de països com ara Bòsnia, Costa Rica, Laos, Tanzània, Eslovènia, Xipre, Lesotho, Bolívia, Namíbia, les Bahames, Botswana, Nova Zelanda, Kossove, Bèlgica, Cap Verd, Suïssa, Luxemburg, Islàndia o Guinea Equatorial, per exemple.

També equivaldria a la desaparició completa de 24 dels 193 estats membres de l’ONU.

El nombre de morts al món ja supera el nombre de morts del tsunami de l’oceà Índic del 2004 o de tots els grans huracans i ciclons, amb la sola excepció del Bhola del 1970. També supera el nombre de morts en totes les erupcions volcàniques, amb la sola excepció de la del mont Tambora el 1815. No hi ha cap desastre industrial al món que arribi a la xifra de morts causada fins ara per l’epidèmia, ni tan sols comptant el màxim de morts calculats a la tragèdia de Bhopal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any