Es plantegen reunir-se amb Puigdemont en els pròxims mesos

BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

La plataforma Constituïm, que va presentar el maig una proposta de Constitució per a una hipotètica República Catalana, s’ha “casat” amb el referèndum anunciat per al pròxim setembre i ha apostat per obrir un debat d’idees durant els mesos previs a la celebració de la consulta.

En una trobada amb periodistes aquest dilluns, el portaveu de Constituïm, Jordi Domingo, ha afirmat que el referèndum és “l’element desembussador” de la situació política a Catalunya i, segons la seva opinió, la clau per aconseguir el reconeixement internacional d’una hipotètica República Catalana.

“Ens casem amb el referèndum en la vigília del Dia de la Constitució”, ha ironitzat, i ha assegurat que el text constitucional que proposa Constituïm és una proposta oberta perquè sigui debatuda, criticada i esmenada per la ciutadania.

Ha defensat la necessitat de fer una campanya per donar a conèixer el “model de país” que s’establiria després d’una hipotètica victòria del ‘Sí’ a la independència de Catalunya i ha posat com a exemple el ‘No’ en el referèndum d’Escòcia del 2014, que segons ell es va produir perquè no es va explicar com seria el futur país.

La Constitució proposta per aquest grup té quatre pilars bàsics: l’aprofundiment del reconeixement dels drets individuals i col·lectius, l’ecologisme i el patrimoni dels béns naturals, la divisió de poders i la participació democràtica de la ciutadania.

ENTREVISTA AMB PUIGDEMONT

Domingo ha avançat que aviat demanaran una entrevista amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per posar-se “al servei del projecte i del Parlament” en els mesos previs al referèndum i per presentar-li el projecte de Constitució.

Ha recordat que el maig ja es van reunir amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb el mateix objectiu i ha explicat que Constituïm s’ha reunit amb alguns grups parlamentaris per abordar la qüestió del referèndum i la necessitat de debatre sobre com hauria de configurar-se la hipotètica República Catalana.

La portaveu de la International Comissió of European Citizens (Icec), Anna Arqué, ha remarcat que la proposta de Constitució “és un esquelet, un punt de partida per tornar a posar en marxa les sinergies de la societat civil organitzada”.

“És molt important posar en comú el text i obrir el debat sobre el futur país també per als ciutadans no independentistes”, ha subratllat, perquè, segons la seva opinió, els votants del ‘no’ se sentiran cridats a acudir a les urnes el dia del referèndum i això donarà legitimitat a la votació.

El membre de Constituïm Sergi Pérez ha comentat que la plataforma pretén “generar un debat sobre alguna cosa tangible, no tan sols independència sí o no”, i el també integrant David Peris ha opinat que aquest debat no es pot produir a l’Espanya actual.

Constituïm ha assegurat que la qüestió catalana i la proposta de Constitució interessen a la comunitat acadèmica internacional perquè han posat “negre sobre blanc” després de les mobilitzacions de la ciutadania en la successives Diades des del 2012.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb