I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19

  • Segons un estudi, el comportament individual serà clau per a evitar un rebrot · Per això cal saber on hi ha més risc de contagi i prendre les mesures de protecció adients

VilaWeb
Txell Partal
25.06.2020 - 21:50

Encara cal que rentem els productes quan tornem de comprar? Ens hem de dutxar quan arribem a casa? Quan he de portar màscara? Cada dia milers de persones es fan moltes preguntes, ara que hem començat a reprendre la normalitat. Després d’aquest procés de desconfinament, costa de saber què es pot fer i què no, quan ens posem en risc per les accions que fem.

Els primers mesos de convivència amb la covid-19 sabíem molt poques coses sobre el funcionament del virus. Per això, les autoritats sanitàries van optar per ser tan restrictives com fos possible. Ara, per sort, en sabem molt més. Això ens pot ajudar a relaxar certes mesures i a començar a actuar amb certa normalitat. Això sí, sempre hem de tenir clara una cosa: el risc zero no existeix.

En parlem amb Àlex Almuedo, especialista en medicina interna i infecciosa del Servei de Salut Internacional i Medicina Tropical de l’Hospital Clínic de Barcelona i, alhora, investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Quatre idees bàsiques que sempre hem de tenir en compte

Precisament, aquesta setmana ISGlobal ha presentat un estudi en què assegura que el comportament individual serà clau per a evitar un rebrot.

Almuedo ens explica unes idees bàsiques que sempre hem de tenir en compte a l’hora de fer una activitat. Hi ha quatre factors que ajuden a entendre el risc de contagi que hi ha en cada circumstància:

  • Interior o exterior? Les zones interiors tenen més risc. ‘Sembla que a les zones amb espais oberts la transmissió és més baixa i, per tant, són més segures’, explica Almuedo. És a dir, en oficines i espais tancats el risc és més alt.
  • Llocs amples o estrets? Els llocs més amples són millors i, per tant, hi haurà menys risc als espais grans i ventilats.
  • Poca gent o molta? Si hi ha una gran densitat de gent el risc de contagi serà més alt que no pas si hi ha poca gent.
  • Poc temps o molt? Un altre factor a tenir en compte és el temps d’exposició. Com més temps estiguem en un lloc amb molta exposició, més probabilitats de contagi.

Si es tenen en compte aquests quatre factors, cadascú pot fer una combinació per a saber quin risc té en cada moment. Per exemple, si anem a passejar amb tres amics per la muntanya, el risc de contagi és molt baix. En canvi, si anem amb un tren tancat amb molta gent i un trajecte més llarg el risc augmentarà. En aquesta circumstància, haurem de portar màscara, mantenir tant com puguem les distàncies i rentar-nos les mans quan baixem del tren. Per aquest motiu les autoritats han decidit que al transport públic les màscares siguin obligatòries.

En definitiva, Almuedo explica que tots hem de ser conscients que assumim un risc. I que el fet important és que sigui un risc controlable. Per tant, hem de poder saber amb qui hem tingut contacte per alertar-lo del possible contagi, si escau.

Quines mesures podem prendre per protegir-nos?

Mantenir la distància, posar-se la màscara i rentar-se les mans són factors clau per a evitar possibles brots.

La màscara. És lògic de portar-la als llocs de risc, com ara espais tancats, estrets, amb molta gent i on hom hagi previst d’estar molta estona. En canvi, no cal si passegem amb un amic a l’aire lliure en un lloc on no hi ha gent. Val més dur-ne en comerços o espais on es pot concentrar molta gent, pel carrer en vies molt transitades i al transport públic. A la feina també hi pot haver risc, segons el grau d’exposició.

Però, tan important com dur-la posada és saber-la dur bé. Abans i després de posar-se la màscara cal rentar-se les mans. Un cop ens l’hàgim posada, hem de saber manipular-la bé. No se n’ha d’agafar la part central amb la mà. Sempre l’hem d’agafar pels extrems.

Tampoc no pot ser que el nas passi per sobre la màscara, per respirar, perquè deixaríem una de les vies de contagi sense protecció, però, a més, faríem que la màscara –que té possibilitats de ser contaminada– estigués en contacte amb un punt molt sensible de possibles contagis.

La distància física. Tant en espais tancats com a l’aire lliure, la distància física de seguretat entre individus és d’un metre i mig. És important de mantenir-la també en l’àmbit laboral. Quan dues persones que no tenen una relació o contacte habitual no poden mantenir la distància han de fer servir màscara obligatòriament.

Rentar-se les mans. Tothom ha de ser conscient que si és en un lloc de risc s’ha de rentar les mans abans de fer res. Sobretot, cal ser molt conscient de no tocar-se la cara quan les mans poden ser contaminades.

Cal desinfectar els aliments quan arriben a casa?

De primer, semblava que el virus arribava a sobreviure fins a tres dies en superfícies. Ara els estudis indiquen que la transmissió en superfícies es baixa. Encara que depèn de quines. Segons que sembla, al plàstic el SARS-CoV-2 sobreviviu millor que en matèries més orgàniques.

Fins i tot, hi ha un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en què es van analitzar diversos supermercats per veure si es trobava el virus en els productes. Finalment, es va veure que la supervivència del coronavirus en aquestes superfícies no era gaire alta i això fa pensar que és difícil d’encomanar-se amb un producte comprat al supermercat.

També hi ha un altre factor a tenir en compte. Després de diversos estudis, sembla que en ambients secs el virus sobreviu menys temps que en situacions humides. Per això, ara mateix encara seria més complicat d’agafar el virus en una superfície.

Almuedo diu que tothom ha de fer allò que el faci sentir més còmode. Malgrat que la transmissió mitjançant un producte de supermercat és poc probable, recorda que som en una època de transició i diu que si algú se sent més còmode netejant tots els productes que entren a casa, que ho continuï fent. ‘No tenim missatges tan clars com al principi. Les recomanacions no són tan restrictives i, per tant, és normal que hi hagi gent que no sàpiga com ha d’actuar en cada moment.’

Cal rentar la roba i dutxar-se quan arribem a casa?

Aquestes mesures s’han de prendre quan venim d’un lloc amb molt risc de contagi. En aquestes circumstàncies cal mantenir les mesures més extremes, com ara rentar la roba o dutxar-nos quan arribem a casa. És a dir, si anem a un lloc a l’aire lliure i amb poca gent, no caldria. En canvi, si venim d’un espai tancat amb molta gent, potser seria millor continuar rentant la roba o deixant-la en quarantena.

Com han de ser les trobades amb familiars i amics? Pot haver-hi abraçades i petons?

Com dèiem abans, la distància física és un element clau perquè no es propagui el virus. Per tant, malgrat que ja ens podem trobar amb els amics o familiars que vulguem, hem de mantenir-hi la distància.

En la nostra cultura, tenim tirada al contacte constant. Per tant, pot costar-nos d’evitar les abraçades o els besos amb la gent que estimem. I més ara que sembla que el nombre de malalts de covid-19 és molt inferior. Però no hem d’oblidar que el coronavirus continua circulant pel nostre país i que, per tant, cal continuar mantenint la distància i no fer petons ni abraçades. ‘Si t’és molt necessari fes-ho, però si pots evitar d’abraçar i fer petons, molt millor’, explica Almuedo. I recorda que és un risc tant per a nosaltres com per als qui abracem. I més si després abracem algú altre.

En aquestes trobades també s’ha d’evitar de compartir elements que poden ser font de contagi, com ara gots o coberts. Almuedo assegura que es poden continuar compartint les patates braves, per posar un exemple, però recomana que, si és possible, cadascú es posi la seva part en un platet.

‘És important que si ens trobem malament o tenim un possible símptoma siguem més responsables que mai i evitem el contacte amb el nostre entorn, per no posar-lo en perill’, diu. També recorda que si tenim qualsevol símptoma no hem d’anar a treballar. En aquests casos cal posar-se en contacte amb el metge, que ens dirà quins passos hem de seguir. ‘Allò que fèiem abans, que si teníem una mica de febre anàvem a treballar igualment, ara és impossible. Quedeu-vos a casa.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any