El congrés espanyol refusa la compareixença de Borrell per l’espionatge a les delegacions a l’exterior

  • PSOE, PP, Ciutadans i Vox fan front comú per evitar la compareixença de Borrell, tal com havien demanat ERC i JxCAT · Podem s’ha abstingut, perquè considera que el ministre ha de comparèixer en comissió

VilaWeb
ACN
30.07.2019 - 12:43
Actualització: 30.07.2019 - 17:57

La diputació permanent del congrés espanyol ha refusat per cinquanta-cinc vots en contra, sis a favor i vuit abstencions la petició conjunta d’ERC i JxCat perquè el ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, doni explicacions al ple de la cambra sobre l’espionatge als delegats de la Generalitat a l’exterior per intentar demostrar que la seva activitat està vinculada al procés d’independència, tal com consta a la documentació que el mateix ministeri va enviar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè aquest tanqués les delegacions de Londres, Ginebra i Berlín. PSOE, PP, Ciutadans i Vox han unit els seus vots per tancar la porta a la iniciativa, mentre que Podem s’ha abstingut i ERC, JxCat, PNB i EH Bildu hi han votat a favor.

Durant el debat la portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha recordat que l’informe que el ministeri va enviar al TSJC recollia informació precisa i trucades telefòniques a les delegacions de la Generalitat. Una funció, ha recordat, que sembla més pròpia del CNI i del Ministeri de l’Interior. A més, ha assegurat l’espionatge se assembla molt al que feia el ministre Jorge Fernández Díaz a ‘forces polítiques diferents’. 

‘Cal conèixer l’abast de tot això, si hi havia ordre judicial’ o si va ser el mateix ministre el que va dur a terme aquestes activitats ‘des de la il·legalitat’, ha dit. A més ha preguntat si els serveis d’intel·ligència dels països on es troben les delegacions estaven al corrent d’aquestes activitats, quants diners ha costat i si s’han fet servir fons reservats. Tot plegat, segons Borràs, és un ‘Borrellgate’ que ha suposat un cas ‘d’espionatge polític’ per part d’un ministre que ‘és capaç de prioritzar el seu boicot a Catalunya als enormes reptes de la UE’. 

La diputada d’ERC Carolina Telechea ha assegurat que el cas d’espionatge és un ‘autèntic escàndol democràtic’ on s’ha espiat un conseller i tres delegats i càrrecs electes de tot Europa. ‘De veritat que aquesta és una estratègia d’acció exterior?’, ha preguntat Telechea, que ha acusat el ministre de fer ús de les ‘clavegueres’ contra ‘idees democràtiques i totalment legítimes’ en un ‘intent a la desesperada de coartar la projecció internacional de Catalunya’. 

Segons Telechea, ‘al final el que aconsegueix el ministre és danyar la imatge exterior de l’estat espanyol’ negant el dret a Catalunya ‘a expressar-se davant la comunitat internacional’. ‘Pretenen silenciar-nos perquè no els agrada e que diem, aquest és el seu concepte de la democràcia, i utilitzen les clavegueres de l’estat per espiar-nos’. 

Podem ha anunciat la seva abstenció. Malgrat que la formació morada ‘comparteix la preocupació expressada’ entén que JxCat i ERC haurien d’haver demanat la compareixença de Borrell en comissió, i no davant el ple. Amb tot, el diputat Joan Mena ha recordat que de moment la única informació de què es disposa és la que s’ha explicat als mitjans de comunicació. ‘Entenem que el primer interessar en aclarir la situació és el ministre Borrell’, ha dit. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any