Donald Trump

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha anunciat avui que la comissió de justícia de la cambra redactarà l’acusació formal contra Trump perquè comenci el procés de destitució estrictament.

La comissió d’investigació sobre el procés de destitució (impeachment) va concloure aquesta setmana que el president dels Estats Units, Donald Trump, es va aprofitar del seu poder per a pressionar Ucraïna amb la finalitat de propiciar una investigació per presumpta corrupció contra el pre-candidat demòcrata Joe Biden, el seu rival polític, per influir en les eleccions presidencials del 2020.

Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units

Per aquest motiu, la comissió d’investigació l’acusa de forçar la política exterior i posar en risc la seguretat nacional dels EUA. La Constitució nord-americana estableix que els únics càrrecs pels quals pot ser jutjat un president en exercici són suborn, extorsió i altres delictes, entre els quals s’inclouria l’abús de poder.

Si el congrés vota a finals de desembre a favor de l’impeachment, aleshores el senat es constituirà en tribunal, sota la presidència del president del Tribunal Suprem, i farà un judici al president. En cas que 67 senadors votessin a favor de la destitució, Trump hauria de deixar la Casa Blanca i seria substituït pel vice-president. Actualment, al senat hi ha 53 republicans, 45 demòcrates i dos independents, de manera que, pel cap baix, 22 senadors republicans haurien de votar contra el seu president.

 

 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.