La justícia exposa Lleida a la pandèmia perquè diu que el confinament l’ha de dictar Madrid

  • La jutgessa de guàrdia accepta de matinada la impugnació que havia fet la fiscalia contra el confinament domiciliari ordenat per la Generalitat

VilaWeb
Redacció
13.07.2020 - 01:59
Actualització: 13.07.2020 - 11:47

El jutjat de guàrdia de Lleida ha tombat tot el paquet de mesures urgents aprovat ahir pel govern de la Generalitat per a ordenar el confinament domiciliari de Lleida i de set municipis més del Segrià. Les mesures tenien l’objectiu d’aturar la ràpida expansió del coronavirus entre la població que s’ha constatat aquestes darreres setmanes. Els epidemiòlegs alerten de fa dies de la necessitat de prendre mesures dràstiques de confinament en aquesta zona per a evitar que hi hagi una allau de contagis. La consellera Alba Vergés havia informat que, arran d’aquest brot, a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida hi ha una dotzena d’ingressats a l’UCI d’una mitjana de 56 anys. Tanmateix, el jutjat número 1 de Lleida, a instància de la fiscalia, ha negat l’aplicació d’aquest confinament més estricte perquè diu que la decisió l’ha de prendre el govern espanyol mitjançant l’estat d’alarma.

La jutgessa Elena García-Muñoz Alarcos dona la raó als arguments exposats per la fiscalia aquesta nit passada, tot dient: ‘És una competència estatal i s’exerceix, a més, amb la garantia de la intervenció del congrés dels diputats. En tot cas, el president de la Generalitat pot demanar al govern [espanyol] la declaració de l’estat d’alarma.‘ I fins i tot recull en la interlocutòria una referència al perill de l’expansió de la covid-19: ‘És pública i notòria l’elevada capacitat d’expansió de la malaltia i l’existència d’un risc imminent i extraordinari per a la salut pública que exigeix de prendre mesures que impedeixin una propagació de la malaltia.’

El recurs de la fiscalia

El fiscal, en el recurs avalat per la jutgessa, deia que allò que proposa la nova resolució de la Generalitat sobre Lleida i el Baix Segrià és ‘ni més ni menys, que el confinament de tota la població d’un seguit de municipis’; i que veu ‘inacceptable’ que s’apel·li a la llei de mesures especials en matèria de salut pública per aprovar aquestes decisions ‘de tanta gravetat i de tantes conseqüències de tota mena, però especialment socials i econòmiques’.

Seria assumible, deia la fiscalia, ratificar la resolució apel·lant a la citada llei si es tractés d’ordenar ‘un cordó sanitari’, és a dir, el confinament perimetral, però insisteix: ‘Allò que es proposa ara excedeix àmpliament una simple limitació de moviments i incideix greument en els drets reconeguts constitucionalment’.

La fiscalia afegia que és per això que el decret d’estat d’alarma va requerir l’aprovació del congrés espanyol i que la decisió de la Generalitat fins i tot és ‘il·limitada en el temps’, tot i que el govern espanyol havia d’aprovar a la congrés pròrrogues del decret cada quinze dies. ‘Això que es presenta és eludir l’aplicació de l’estat d’alarma parcial, que és una competència estatal i s’exerceix amb la garantia d’intervenció del congrés.’

Aquest matí ja hi ha prevista una reunió a la Moncloa del comitè d’emergència espanyol sobre l’epidèmia, arran de l’augment de brots i de la proliferació de nous contagis de covid-19.

El DOGC publica l’enduriment del confinament

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest matí les mesures d’enduriment del confinament a Lleida i set municipis més del Baix Segrià, tot i que la jutgessa ha descartat donar-li aval jurídic aquesta matinada. Posteriorment, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut amb el vice-president Pere Aragonès i ha dit que no accepta la decisió del jutjat de Lleida i que n’assumeix les conseqüències que se’n puguin derivar. En aquesta línia, ha anunciat que avui s’aprovarà un decret llei que servirà com a pla per fer fronts als rebrots i que estipularà com actuarà l’executiu segons les dades epidemiològiques de cada municipi o comarca.

Vegeu ací les mesures d’enduriment del confinament a Lleida i set municipis més publicades al DOGC:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any