Confinament domiciliari a Lleida i a set municipis més del Segrià aquesta mitjanit

  • És prohibit de sortir i entrar de Lleida, Aitona, Alcarràs, la Granja d'Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre i les unitats municipals descentralitzades de Raimat i Sucs

VilaWeb
Redacció
12.07.2020 - 17:27
Actualització: 12.07.2020 - 22:32

El govern ha informat del tancament de Lleida, Aitona, Alcarràs, la Granja d’Escarp, Massalcoreig, Soses, Seròs i Torres de Segre, en veient els rebrots de coronavirus que fa dies que afecten la comarca i després de vuit dies de confinament del Segrià. També afecta les unitats municipals descentralitzades de Raimat i Sucs. Ho ha dit el conseller d’Interior, Miquel Buch, juntament amb la consellera de Salut, Alba Vergés, en una conferència de premsa aquesta tarda.

És prohibit de sortir d’aquestes poblacions i entrar-hi, llevat dels desplaçaments dels serveis essencials. Això no afecta autovies ni autopistes per a vehicles amb mobilitat amb origen i destinació fora del Segrià. Tampoc no afecta el transport de mercaderies. El tancament es farà efectiu a mitjanit. La mesura ha estat aprovada pel Procicat avui i ara el govern està pendent de rebre l’autorització judicial. Amb això no s’anul·la pas el confinament perimetral de tot el Segrià.

La població haurà de romandre al domicili, segons que ha explicat Vergés. Tanmateix, ha aclarit que no serà un confinament domiciliari total, com l’anterior. ‘La gent pot sortir, però demanem que hi hagi els mínims contactes socials’, ha dit. I ha afegit que calia limitar els contactes al grup de convivents habituals. L’executiu permetrà de sortir de casa per fer reunions i activitats de lleure i esportives amb les persones del grup de convivència habitual, i també per a més supòsits, com ara anar a la feina si no es pot teletreballar, anar a comprar i a centres sanitaris.

Es prohibeixen les reunions de més de deu persones, inclosos casaments, serveis religiosos i serveis funeraris. En aquestes reunions no es permetrà el consum d’aliments ni begudes. No se suspenen els casals ni les colònies, però els infants i els monitors que hi participin hauran de residir a la comarca del Segrià. Vergés també ha dit que es podrà fer esport amb el nucli familiar o de manera individual i atendre els horts i que se suspèn l’obertura al públic dels locals culturals i esportius, piscines, gimnasos, zones infantils i establiments d’oci nocturn. Pel que fa a les piscines de les comunitats de veïns, es decidirà en una reunió posterior del govern i els ajuntaments afectats.

Els equipaments culturals, socials o educatius podran obrir si ho autoritza el comitè tècnic del Procicat per atendre la gent vulnerable a l’onada de calor, amb hora concertada i registre de dades de contacte. De fet, no és previst inicialment que puguin obrir biblioteques ni centres cívics, tot i que alguns ajuntaments podran fer propostes al Procicat per reconsiderar aquests últims casos si, per exemple, consideren que són espais amb aire condicionat que poden servir a ciutadans que no en tinguin a casa.

Els serveis de restauració i hoteleria només podran fer lliuraments a domicili i recollida amb cita prèvia. Als establiments comercials d’alimentació al detall, s’hi podrà anar. En canvi, a la resta d’establiments al detall, només si es demana hora o s’avisa prèviament. Vergés ha explicat que les botigues podran obrir, perquè ‘es pot anar a comprar’, però que no es podrà dedicar el dia a anar a comprar.

Els treballadors no essencials, el govern permetrà que puguin entrar en aquests municipis o sortir-ne tan sols durant les primeres 24 hores de l’aplicació del tancament per recollir els elements imprescindibles per a teletreballar. Buch ha demanat que es faci amb un certificat d’autoresponsabilitat i un certificat de l’empresa.

A la conferència de premsa també hi ha participat el delegat del govern a Lleida, Ramon Farré; el batlle de Lleida, Miquel Pueyo; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot. Masot ha dit que haver confinat tota la comarca del Segrià hauria estat un problema econòmic més greu, mentre que ‘delimitar el Baix Segre permetrà una resposta quirúrgica a la situació’.

Pueyo ha apel·lat a la responsabilitat de totes les forces polítiques de Lleida: ‘No és moment de fer política de partit. Quan hi ha en joc la vida, la salut i la continuïtat de la nostra societat civil, no es pot fer partidisme.[…] La guàrdia urbana augmentarà el patrullatge i sancionarà els qui no vagin amb màscara i la concentració de grups.’

Talarn ha dit que havia estat un dia ‘molt complex’: ‘L’hem viscut amb molta pressió. Volem solidaritzar-nos amb els alcaldes i els veïns d’aquests municipis. Sabem que no és fàcil, però és el principi de la solució.’

Unes dades preocupants al Segrià

Vergés ha explicat que la mitjana d’edat dels ingressats a l’UCI era de cinquanta-sis anys. I que, encara que havien reduït l’índex de transmissió a Lleida, al Segrià hi havia hagut un augment de 190 casos des d’ahir i 691 aquesta última setmana. El percentatge de persones sotmeses a la prova de la covid-19 que la tenen és molt més gran al Segrià (35%) que no pas la mitjana de la resta de Catalunya (entre 5% i el 10%).

La xifra d’ingressats amb covid-19 als hospitals de la regió sanitària de Lleida ha tornat a pujar aquestes darreres hores gairebé d’un 20%. Ara hi ha 105 hospitalitzats, 16 més que no ahir, segons que ha informat el Departament de Salut. En concret, són 61 a l’hospital Arnau de Vilanova (54 a la planta i 7 a l’UCI), 5 al Santa Maria (totes a l’UCI) i 39 en més centres de la regió sanitària (12 més que no pas ahir).

L’Arnau de Vilanova ha augmentat els ingressos a la planta de 51 a 54. Als altres hospitals de la regió han augmentat el nombre d’ingressos ha pujat de 12, cap al Santa Maria. Es un augment destacable: si divendres i ahir els ingressos a la planta als altres centres sanitaris de la regió sanitària de Lleida s’havien mantingut en 27, avui ja són 39.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any