Una acció a la Rambla i una altra a la Sagrada Família reclamen que s’esclareixi la veritat sobre el 17-A

  • Membres dels CDR i més col·lectius independentistes s'han cobert la cara amb màscares blanques amb interrogants i han aixecat cartells amb el lema 'Exigim la veritat'

VilaWeb
Redacció
17.08.2019 - 13:54
Actualització: 17.08.2019 - 22:15

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) i col·lectius independentistes han organitzat dues accions de protesta i de suport de les víctimes dels atemptats aquest el segon aniversari del 17-A. La primera ha estat avui a migdia. En una concentració davant la Sagrada Família han exigit explicacions a l’estat espanyol sobre ‘la veritat de què s’amaga darrere’ els atemptats. Ha estat una acció no violenta i silenciosa en què els assistents han portat una samarreta fosca. Hi han assistit unes dues-centes persones.

Els assistents s’han cobert la cara amb màscares blanques amb interrogants i han portat banderes de desenes de països i pancartes reclamant ‘la veritat’ en diferents idiomes. S’han reunit en silenci davant l’icònic monument i han desplegat una pancarta que resava: ‘We claim for answers (Demanem respostes): #17ANoOblidem’. Mitja hora més tard han deixat les pancartes i les màscares a terra i han format un gran mural.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La segona acció ha estat al vespre. Els assistents han pujat en silenci per la Rambla fins al Pla de l’Os, on s’ha llegit un manifest:

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Aquestes accions arriben després de les últimes informacions publicades pel diari Público que qüestionen el paper del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) amb relació als atemptats. El govern espanyol no hi ha reaccionat. Fins ara, a més, el congrés –amb els vots del PP, el PSOE i Cs– s’ha negat a obrir-se cap comissió d’investigació. Hi ha diverses incògnites per a resoldre, però fins ara el silenci ha estat espès.

‘Dos anys després, ha crescut el nombre de víctimes que es pregunten coses i de les qui voldrien saber què va passar realment. Volen saber si hi va haver cap errada, negligència o mal funcionament dels cossos de seguretat de l’estat’, explica Robert Manrique, un dels cofundadors de l’UAVAT, en una entrevista a VilaWeb. ‘Les víctimes demanen que s’investigui què ha passat, perquè si va haver-hi un error, no es torni a cometre, explica. També critica que el govern espanyol es negui a reconèixer molts com a víctimes, pel cost econòmic que implicaria. De fet, lamenta que no hi hagi una llista única i oficial de víctimes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any