ACN Lleida.-Mig centenar de familiars, amics i companys d’Abel Martínez, el professor lleidatà assassinat per un alumne a l’institut Joan Fuster de Barcelona s’han concentrat aquest dijous a la tarda a la plaça Paeria de Lleida per recordar-lo. Un cartell amb la fotografia del professor acompanyada del text ‘Abel no t’oblidem’ ha presidit la concentració, que ha comptat amb la presència de la seva mare, la lectura d’unes paraules per part de dos companys de l’Abel, el lliurament de flors, una encesa d’espelmes i un minut de silenci, trencat al final per aplaudiments. A l’acte, per recordar que fa dos anys de la seva mort, els companys han reclamat al departament d’Ensenyament que indemnitzi la família perquè “és de justícia i de sentit comú i perquè és el mínim que es mereixen” perquè “algú s’ha de responsabilitzar d’aquests fets”. També reclamen que el departament adopti mesures per evitar que fets com aquest tornin a ocórrer.

“Fa dos anys dèiem que estàvem indignats, tristos, impotents i pensant en tu i continuem igual”. Així ha començat les seves paraules una companya de l’Abel en l’acte de record que s’ha fet aquest dijous a la plaça de la paeria de Lleida. La jove ha llegit que “per molt que sembli que vulguin que el teu assassinat caigui en l’oblit, ho evitarem. No continuarem com si res hagués passat. El sistema educatiu pel que tu treballaves no pot mirar cap a una altra banda”.El text també denunciava que, tot i la tragèdia, els centres educatius continuen sense els mitjans necessaris per poder dur a terme una educació de qualitat i una escola inclusiva. “Continuem fent fronts a situacions que no poden resoldre amb els mitjans de què disposem”, ha dit. És per això, ha continuat que reclamen més recursos i establir protocols clars per prevenir i evitar la violència als centres educatius.Abel Martínez, nascut a Lleida el 1979, va ser assassinat el matí del 20 d’abril del 2015 a l’Institut Joan Fuster de Barcelona on estava fent una substitució després que un alumne, armat amb una ballesta i un matxet, li clavés un ganivet al pit.El Govern farà públic en els propers dies la xifra de la indemnització que oferirà als familiars de Martínez, que des de fa més d’un any reclamen un milió d’euros a Ensenyament per la mort del seu fill i germà (450.000 per a cadascun dels pares i 100.000 per al germà). Al·leguen un mal funcionament del servei públic educatiu i la manca de mesures de control, atès que els fets van tenir lloc en horari lectiu. El finat convivia amb els pares, que depenien econòmicament del fill, en trobar-se el pare jubilat i amb un grau de discapacitat reconegut del 44%, i la mare, dedicada al treball domèstic, sense feina ni pensió pública. Pel que fa al germà, que no convivia amb l’Abel, s’addueix que des del fets està diagnosticat d’una malaltia psiquiàtrica. La vigília del dia en que es compleixen dos anys dels fets, el Departament d’Ensenyament va anunciar també que preveu aprovar al maig un protocol de prevenció i actuació en casos de violència a treballadors de centres de la Generalitat. El protocol incorporarà accions preventives i actuacions en cas d’agressió i establirà els circuits per donar-hi la resposta adequada. El document s’està consensuant amb un equip de treball format per Ensenyament i representants de sindicats i, quan s’aprovi a la comissió paritària, se’n presentaran els detalls.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]