ACN Mollerussa.-Els grups d’escolars han començat a circular aquest dilluns al matí per la 32ena edició del Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya que té lloc per catorzè any consecutiu a Mollerussa. Els més petits del cicle de primària del Col·legi Mestre Ignasi Peraire de la capital del Pla d’Urgell han estat els primers a visitar el certamen que enguany té com a eix el lema ‘S’ha escrit un crim’ de manera que l’exposició monogràfica s’ha dedicat a la literatura que conté històries sobre crims, detectius, investigadors i pistes. L’actor i narrador Santi Rovira ha estat l’encarregat d’explicar un conte a la mainada que també han pogut fer una visita pedagògica al saló amb uns monitors. S’espera que hi passin uns 3.500 escolars fins al proper dia 30.

La directora de la Biblioteca Pública Jaume Vila i responsable del Saló del Llibre, Diana Solé, ha explicat que el saló no està ”concebut” com una fira sinó com una ”mostra de llibres” per la qual cosa una de les parts més importants és fer-los arribar als nens i joves. Per aquest motiu, hi ha les visites pedagògiques de la mà d’un grup de monitors que han estat formats específicament per desenvolupar la seva tasca al saló i poder-se ocupar de les visites que es fan a alumnes de 3 a 16 anys fent un recorregut per les diferents exposicions. Una vegada finalitza la visita, els escolars tenen l’oportunitat de poder escoltar un escriptor, il·lustrador o com és el cas d’aquest dilluns, un narrador de contes. L’actor Santi Rovira ha explicat als més petits un conte ”llunàtic” que tracta la història ”llunàtica” relacionada amb el somni de tenir la lluna. Rovira ha destacat que és tot un ”luxe” poder venir al Saló per fer una activitat de conta contes en un espai on es ”fomenta la lectura entre els més joves”. Per aquest motiu, ha considerat indispensable el fet de que els escolars puguin estar a prop dels llibres i les il·lustracions però al mateix temps poder escoltar contes de la mà d’un professional.’S’ha escrit un crim’L’eix temàtic del Saló del Llibre és el de ‘S’ha escrit un crim’ de manera que a banda de l’ambientació relacionada amb aquest tema hi ha una exposició monogràfica que recull diversos títols de literatura infantil i juvenil relacionats amb el món dels crims, els detectius privats o el seguiment de pistes.Fins al dia 30 d’abril s’hi desenvoluparan múltiples activitats com la marató de lectura ‘Llegim en veu alta’ del divendres dia 22; la Diada de Sant Jordi del dia 23 que comptarà amb una ballada de sardanes i vermut; o la representació de diversos espectacles de companyies que han teatralitzat contes. El Saló també serà la seu el dia 25 d’abril de la Trobada d’intercanvi d’experiències amb biblioteques de la demarcació de Lleida, i el dia 29 del XII Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en veu alta. El dia 30 serà el torn per a la 3a Jornada Pedagògica a càrrec del Departament d’Esneyament, i de l’Assemblea del Col·legi Oficial de Bibliotecaris Documentalistes de Catalunya.Entre les exposicions que hi ha al Saló, destaquen les de 4.500 llibres infantils i juvenils, les novetats i fons editorial, la Selecció 2015 dels millors títols – que s’ha ambientat en un espai com s’hi fos una ‘trattoria’ on poder degustar els llibres –, la de ‘La cançó de les balances’, a més de l’exposició ‘Sobre paper’, amb l’il·lustrador Francesc Rovira i l’exposició ‘La casa de sota la sorra’, de Joaquim Carbó.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb