Comença la votació ciutadana pel nom de la macroregió occitano-catalana

  • A la consulta, no vinculant i per internet, es demanen telèfons i IP franceses per a evitar el vot de catalans de la resta del país

VilaWeb
Redacció
08.05.2016 - 22:00
Actualització: 09.05.2016 - 00:02

Des d’avui fins el 10 de juny, les persones de més de quinze anys que visquin o tinguin família als tretze departaments de les regions Llenguadoc-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló (on s’inscriu Catalunya Nord) poden votar en una consulta ciutadana no vinculant per a elegir el nom de la macroregió fusionada l’1 de gener passat.

Hi ha cinc denominacions en joc, que els participants han de puntuar segons les seves preferències: Llenguadoc, Llenguadoc-Pirineus, Pirineus-Mediterrània, Occitània i Occitània-País Català. Només l’última, entrada a última hora arran de les protestes nord-catalanes, fa referència a la realitat catalana de la regió.

Per això la plataforma Sem Catalunya Nord, que agrupa entitats i partits nord-catalans, fa campanya en favor d’aquest nom en la votació, on poden participar des del portal de la regió les persones de més de quinze anys que visquin a la zona o que hi acreditin vincles, com és el cas de la diàspora nord-catalana. En canvi, el Consell Regional vol mirar d’evitar l’accés a la votació als catalans de la resta del país amb la imposició de condicions com ara tenir un telèfon amb número francès o una IP francesa.

Tot i que en les enquestes publicades per uns quants mitjans de comunicació, l’opció Occitània-País Català ha obtingut un ampli suport a Catalunya Nord, el reduït pes demogràfic del departament (450.000 habitants) en el conjunt de la macroregió (cinc milions) no fa pas preveure que sigui la més votada. A més, el sector empresarial i turístic de la regió s’ha mobilitzat per la marca Pirineus-Mediterrània.

Cal recordar que quan s’acabi la consulta, que no és vinculant, el Consell Regional haurà de decidir el 24 de juny quin dels noms proposa finalment al govern francès, que el validarà a l’octubre després d’un informe previ del Consell d’Estat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any