Amb l’arribada del mes de setembre arriba el moment de recollir l’arròs, una feina que, tradicionalment, s’ha de fer a mà i amb els peus a l’aigua. Per això, durant aquest mes, diversos pobles del Delta de l’Ebre organitzen la festa de la sega de l’arròs. Es tracta de la segona celebració d’un cicle que va començar al mes de juny amb una altra festa molt similar, la de la plantada.

La majoria d’aquestes festes, que es fan a l’Aldea, a Sant Jaume d’Enveja, a Deltebre, a Amposta i a l’Ampolla, tenen un patró molt similar. Aquest cap de setmana es fa la festa de Sant Jaume d’Enveja, que començarà de bon matí en un arrossar amb un grup de segadors que mostrarà al públic com recollien l’arròs els seus avantpassats. Es farà una sega guiada en què el públic assistent podrà participar i endur-se de record un brot d’arròs de la collita d’enguany. En altres indrets, com ara l’Ampolla, també es farà una demostració d’algunes de les tasques tradicionals que es feien una vegada ja s’havia segat l’arròs, com ara trillar, ventar i ensacar.

Però antigament la sega també era motiu de festa. Per això, durant tota la jornada hi haurà jotes i degustacions dels dolços típics i de la popular barreja ebrenca. La part més lúdica de la festa serà al migdia, una vegada la feina del camp estigui acabada. Generalment es fa un dinar popular d’arròs que acaba amb cants, balls i jocs tradicionals. Aquestes festes pretenen recuperar, mitjançant l’escenificació d’aquesta tasca agrària al segle XIX, les manifestacions culturals pròpies del Delta de l’Ebre.

Festes de la sega de l’arròs al Delta de l’Ebre:

10 de setembre: Sant Jaume d’Enveja

17 de setembre: l’Ampolla i Deltebre

24 de setembre: l’Aldea

1 d’octubre: Amposta

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de Vilaweb