L’altre museu Dalí

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
22.08.2019 - 21:50
Actualització: 20.12.2020 - 21:48

Dalí Museum
One Dali Blvd
Mapa a Google

Si un gran artista del segle XX com Pablo Picasso té museus dedicats a Màlaga (on va néixer), Barcelona (on es va formar) i París (on va esclatar), un recorregut semblant es pot establir per a una altra estrella de la pintura una mica més nostrada, Salvador Dalí. Perquè, a més del museu a la seva Figueres natal, en té dedicat un altre als EUA, el país on va aconseguir fama mundial i va fer bo el seu conegut anagrama: avida dollars.

A la ciutat de Saint Petersburg, a la calorosa Florida, hi ha des del 1982 el Dalí Museum, impulsat pel matrimoni de filantrops format per Reynolds i Eleanor Morse. Per explicar-ne l’origen cal remuntar al 1942, quan tots dos van visitar una retrospectiva itinerant de Dalí a Cleveland, organitzada pel Museu d’Art Modern de Nova York (MoMA), i van sortir-ne fascinats. Poc després, el 21 de març de 1943, ja havien comprat la primera pintura de Dalí, Daddy Longlegs of the Evening, Hope! (1940), i el 13 d’abril es reuniren per primera vegada amb l’artista i la seva dona, Gala, a Nova York. Era el principi d’una llarga relació d’amistat… i també d’una llarga relació d’adquisicions: perquè, al cap de quaranta anys, la col·lecció dels Morse ja s’havia convertit en la més gran de Dalí a Amèrica.

Actualment, de fet, el museu aplega ‘2.400 peces de cada època i vessant de l’activitat artística daliniana, de pintures a l’oli a dibuixos originals, passant per il·lustracions de llibres, impressions, escultures, fotografies, manuscrits i un ampli arxiu de documents’. Una col·lecció que no ha parat de créixer d’any en any, fins i tot en el terreny més innovador. EAls Estats Units, un dels bressols de les noves tecnologies, aquest estiu el Dalí Museum manté una exposició de les grans obres de l’artista empordanès visitables en realitat augmentada, i també una espectacular experiència d’intel·ligència artificial que permet de descobrir la vida del pintor… explicada per ell mateix, en el seu característic anglès macarrònic. Tot plegat és allotjat i exposat l’impressionant nou edifici del museu, inaugurat l’11 de gener de 2011 al centre de Saint Petersburg, que incorpora un detall de complicitat amb el seu museu germà de Figueres: l’anomenat Enigma, ‘un homenatge del segle XXI –fet amb 1.062 peces triangulars de vidre– a la cúpula que adorna el teatre figuerenc’.

I una mica més: Amb motiu del trentè aniversari de la mort de Salvador Dalí (1904-1989), la seva obra també és la gran protagonista del Grimaldi Forum de Mònegue, on estarà fins el 8 de setembre de 2019 la gran exposició Dalí: una història de la pintura, coordinada per la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer. Amb aquesta mostra, Dalí s’uneix als grans noms de l’art del segle XX que s’han exhibit al Grimaldi Forum, com ‘SuperWarhol’ (2003), ‘Mònegue celebra Picasso’ (2013) i ‘Francis Bacon, Mònegue i la cultura francesa’ (2016).

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

VilaWeb
VilaWeb

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any