La batllessa de Barcelona, Ada Colau i el senador nord-americà Bernie Sanders han posat en relleu la necessitat de construir aliances per frenar l’auge de l’extrema dreta. Així ho han manifestat durant la trobada que tots dos han compartit en un acte organitzat pel Sanders Institute a Burlington (Vermont). ‘Enfront de la dreta que alimenta la por dels nostres veïns, necessitem construir esperança’, ha dit Colau, segons recull un comunicat de BComú. ‘Amb aliances construïdes des de baix, podem vèncer als Salvinis, Bolsonaros i Trumps del món’, ha afegit. A la taula rodona també hi ha participat l’ex-ministre de Finances grec, Yanis Varoufakis; l’economista Jeffrey Sachs; Niki Ashton, membre de Canadian House of Commons; i l’economista i periodista David McWilliams.
L’alcaldessa de la capital catalana ha remarcat la importància d’aquesta iniciativa. ‘Ara mateix la racista, violenta, homòfoba i sexista extrema dreta s’està organitzant. Necessitem amplificar totes les alternatives que estem construint al voltant del món. Per provar que no estem sols i que el canvi és possible’, ha manifestat Colau.

Per la seva banda, el senador nord-americà ha manifestat la seva preocupació per com la dreta està governant els Estats Units: ‘Trump va ser president perquè ningú no parlava del dolor que hi ha en aquest país. Des que ell governa, l’expectativa de vida ha caigut per tercer any consecutiu. Cal que desenvolupem una agenda que atengui els problemes de tots els ciutadans, no només de l’1%’.

Segons Sanders, els populismes ‘manipulen els greuges de la gent’ i fan creure que els culpables són els que no ho són. És per això que ha apostat per ‘unir’ els ciutadans i contradir aquests missatges. ‘El nostre enemic no és un immigrant mexicà que recull fruita. És Wall Stret, són les petrolieres, són les asseguradores, les farmacèutiques. Ens hem d’unir’, ha reiterat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb