‘Demencial’: Els experts mostren l’estupefacció per la decisió judicial de Lleida

  • Bonaventura Clotet, Antoni Trilla, Benito Almirante i Àlex Arenas critiquen la decisió judicial i demanen als ciutadans que es quedin a casa

VilaWeb
Redacció
13.07.2020 - 11:16
Actualització: 13.07.2020 - 11:19

Experts epidemiòlegs com el cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clinic, Antoni Trilla, o el físic de la Universitat Rovira i Virgili Alex Arenas han mostrat la seva estupefacció per la decisió del jutjat de guàrdia de Lleida de tombar el paquet de mesures urgents aprovat ahir pel govern de la Generalitat per a ordenar el confinament domiciliari de Lleida i de set municipis més del Segrià.

Clotet ha dit en una entrevista a RAC1 que la decisió ‘té un punt frívol’ i ha demanat ‘com pot ser que algú que no entén de la matèria opini el que ha opinat i no deixi que s’actuï segons els consells dels epidemiòlegs’. Tot i això, ha fet una crida a ser una mica ‘autocrítics’ perquè no es va actuar a temps preveient que podria passar una cosa així, especialment tenint en compte la mobilitat dels temporers. A la mateixa cadena, Almirante ha reivindicat més personal i més preparat per fer el rastreig i el seguiment de contactes.

En un piulet, Arenas ha catalogat de ‘demencial’ la decisió judicial i ha demanat ‘sentit comú’ als ciutadans: ‘La jutgessa no us pot obligar a sortir de casa. Lleidatans i lleidatanes quedeu-vos a casa, és per la vostra salut i la de tots. Això no és un caprici, aquesta mesura del govern salvarà vides.’

Per la seva part, Trilla ha defensat a Catalunya Ràdio que l’enduriment del confinament és ‘l’única mesura’ que pot ajudar a millorar la situació de Lleida i ha lamentat l”embolic’ judicial. ‘Hi poden haver detalls jurídics però s’han d’intentar resoldre tenint en compte l’objectiu principal’, ha dit. Trilla ha afegit que ‘tothom hauria d’anar en la mateixa direcció’ i ha esperat ‘que no s’afegeixi més embolic a l’embolic epidemiològic’. D’altra banda, ha dit que tot i l’augment de casos a l’Hospitalet de Llobregat, la situació no és la mateixa que la del Segrià i ha fet una crida a reforçar la vigilància i el seguiment de casos. Trilla ha assegurat que ‘es veia venir des de feia uns quants dies’ que la situació de Lleida empitjoraria. Sobre si s’han pres tard les mesures, ha valorat que ‘s’ha d’intentar fer una mica més de cirurgia’. ‘Realment és l’única mesura que pot ajudar ara a apaivagar el ritme de transmissió’, ha dit sobre l’enduriment del confinament.

En aquest sentit, ha dit que l’augment de casos a l’Hospitalet ‘posarà a prova les capacitats’ i ha apel·lat a actuar ‘com més ràpidament millor’ i a fer un ‘esforç extraordinari’. Tot i això, ha assegurat que l’Hospitalet i la zona metropolitana sud ‘no estan en zona de risc de transmissió comunitària’ com per plantejar-se mesures com les de Lleida. Ha afegit que a Barcelona també s’està ‘al límit’: ‘Estem en zona groga, més pendents de la zona vermella que de la verda’. En aquest sentit, ha apel·lat a la responsabilitat individual per al compliment de totes les mesures de seguretat i a la de les administracions, ja que ha assegurat que ‘no val deixar-ho tot en mans dels ciutadans’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any