Galleda d’aigua freda de la Comissió Europea a les pretensions del PP, Ciutadans i Vox sobre les euroordres

  • La màxima institució de la UE no veu amb bons ulls ampliar la llista de delictes que permeten l'extradició automàtica com demanen els tres partits espanyolistes

VilaWeb
Redacció
21.09.2020 - 19:41
Actualització: 21.09.2020 - 22:34

La Comissió Europea considera que no cal ampliar la llista de delictes de les euroordres que suposen una extradició automàtica. Era una petició del PP, Ciutadans i Vox al Parlament Europeu, però l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha mostrat les seves reticènces: ‘S’ha d’anar amb compte abans de treure conclusions a partir de casos individuals’, ha dit, en referència al president Carles Puigdemont.

‘Estem revisant la transposició completa i conforme de la normativa europea a Bèlgica i Alemanya i posarem particular atenció en aquest tipus de casos individuals’, ha afegit durant el debat a l’eurocambra sobre l’informe provisional de les euroordres

Així, la Comissió Europea per ara es mostra més partidària de millorar la implementació de les euroordres supervisant els estats que de reformar el sistema. En aquest sentit, Reynders ha recordat que Brussel·les pot obrir un expedient als estats de la Unió Europea que no les apliquin bé. ‘No dubtarem en iniciar un procediment d’infracció quan no s’implementi adequadament’,h a advertit.

El Comitè de Llibertats Civils, Justícia i Interior ha debatut un esborrany d’informe sobre les euroordres, redactat per un eurodiputat del PP i amb la participació de Cs i Vox, que es votarà un cop els grups presentin les seves esmenes. L’informe només serà una recomanació a la Comissió Europea, que no està obligada a impulsar cap reforma.

El ponent del PP, Javier Zarzalejos, ha reclamat a la Comissió que faci ‘un pas més’ per reforçar la cooperació judicial, sense esmentar el cas de Puigdemont, a diferència de Vox. A l’informe del PP s’hi havien afegit Ciutadans i Vox. L’eurodiputat del PSOE, Domènec Ruiz Devesa, ha reconegut que l’informe ‘té molt a veure’ amb les extradicions dels exiliats independentistes i ha protestat per la ‘valoració de fons’ que va fer Alemanya abans de rebutjar l’euroordre per rebel·lió contra Puigdemont. Així, ha demanat a la Comissió que es pronunciï sobre com aplicar la normativa europea en casos com aquest.

‘És inacceptable que la dreta espanyola instrumentalitzi aquest informe’, ha denunciat l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, en el debat. Riba ha exigit que la revisió sobre el funcionament de l’euroordre sigui ‘rigorós i allunyant d’interessos polítics domèstics’.

L’eurodiputada dels Verds/ALE, Gwendoline Delbos Corfield, també ha demanat que no s’utilitzi aquesta revisió del sistema d’euroordres com un ‘instrument polític’. ‘Això és seriós’, ha recordat. Per la seva banda, l’eurodiputada de l’Esquerra Unitària (GUE/NGL), Clare Daly, ha defensat que si els eurodiputats de Junts són membres de l’eurocambra, és ‘gràcies a la bona implementació’ del sistema d’euroordres. Tant els ecologistes com l’Esquerra Unitària s’han mostrat en contra d’ampliar la llista de delictes que permeten l’extradició automàtica i d’eliminar el requisit de la doble criminalitat, és a dir, que el delicte en qüestió existeixi a l’estat receptor de l’euroordre. També han criticat que l’informe s’hagi ‘accelerat’ i que el ponent del PP no s’hagi esperat a escoltar l’opinió de l’Agència Europea dels Drets Fonamentals i entitats judicials abans de redactar l’esborrany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any