Què li pot passar, a Clara Ponsatí, després d’aquesta detenció?

  • Llarena la cita a declarar el 24 d'abril vinent a Madrid amb l'amenaça de fer-la-hi anar per força si es nega a comparèixer

Josep Casulleras Nualart
28.03.2023 - 19:21
Actualització: 29.03.2023 - 00:16
VilaWeb

Poca estona abans de ser detinguda a la plaça de la Catedral de Barcelona, Clara Ponsatí deia davant els mitjans de comunicació que assistien a la primera compareixença d’ençà de la seva tornada de l’exili que els agents dels Mossos d’Esquadra estaven obligats a complir la llei, i que els seus superiors haurien de saber si podien permetre una ordre de detenció contra una eurodiputada que té immunitat. Finalment l’han detinguda, a plena llum del dia i al centre de Barcelona, però abans Ponsatí ha brandat la seva credencial d’eurodiputada i ha demanat a l’agent dels Mossos si n’estava segur, d’allò que feia. El mosso hi ha insistit, i ha fet passar Ponsatí, acompanyada del seu advocat, Gonzalo Boye, dins un automòbil blanc que ha sortit rabent, fent sonar la sirena, cap a la Ciutat de la Justícia.

Clara Ponsatí ha estat alliberada més de quatre hores després d’haver estat detinguda pels Mossos d’Esquadra. I ha estat citada a declarar al Tribunal Suprem el 24 d’abril vinent. Ponsatí ha deixat clar en tot moment que no reconeix l’autoritat de Llarena i és previsible que no vagi a declarar a Madrid aquell dia. Si no hi anés, el jutge podria ordenar de nou la seva detenció per forçar-la a declarar. Així ho diu en la part final de la interlocutòria amb què ha acordat la seva llibertat, que l’incompliment. de la crida a declarar “comportarà la modificació de la seva situació personal i la seva conducció davant d’aquest tribunal per part de la força pública.”

La detenció, l’han fet d’acord amb una ordre estatal de detenció contra Ponsatí vigent a fi i efecte de fer-la comparèixer davant Pablo Llarena. Una ordre de detenció per a forçar-la a declarar com a processada per un delicte de desobediència pel Primer d’Octubre. Però com que la desobediència no implica pena de presó, sinó en tot cas penes d’inhabilitació i de multa, Ponsatí no pot ser tancada en presó preventiva. I la situació de privació de llibertat d’una persona processada en aquestes circumstàncies no es pot allargar.

Sobre això, Gonzalo Boye havia presentat un habeas corpus davant del titular del jutjat d’instrucció número 4 de Barcelona; un procediment que s’aplica quan l’implicat creu que es troba en situació de detenció il·legal i, per tant, demana al jutge que resolgui de seguida la situació.

Llarena havia argumentat que mantenia vigent la retirada de l’ordre de detenció estatal perquè Ponsatí ja feia molt de temps que sabia que volien que comparegués davant el Suprem, i que per això no calia que li enviessin cap citació prèvia. Però no solament això: l’advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, va demanar a Llarena que retirés l’ordre de detenció perquè violava la seva immunitat i perquè, com que era una nova ordre de detenció, hauria d’haver demanat abans, novament, el suplicatori corresponent al Parlament Europeu. Però el jutge ho va refusar, tot dient que el primer suplicatori ja era vàlid, perquè s’havia aprovat d’acord amb uns fets que no han canviat i no pas amb uns delictes en el processament que sí que han canviat, de sedició a desobediència.

I sobretot perquè Llarena considera que la immunitat que té com a eurodiputada no la protegeix d’aquesta ordre estatal de detenció. Però aquesta qüestió, que és fonamental, és ara mateix en litigi al Tribunal General de la Unió Europea, que aquests mesos (o setmanes) vinents farà pública la seva sentència. Clara Ponsatí té la immunitat provisional que el Tribunal de Justícia de la UE li va concedir fa un any, tant a ella com a Puigdemont i Comín, precisament pel risc de ser detinguda i empresonada.

Com a eurodiputada Ponsatí disposa de tres menes d’immunitat: la primera, la protegeix dins l’estat on ha estat elegida, és a dir, l’estat espanyol; la segona, la protegeix en la resta d’estats de la UE; i la darrera, la protegeix perquè pugui anar a les reunions de treball del Parlament Europeu. Llarena no reconeix la primera immunitat de Ponsatí, però sí les altres dues.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any