Ciutadella, ‘En es Pla hi falta gent!’

  • La ciutat menorquina viu el segon any sense les festes de Sant Joan amb l'esperança de la recuperació econòmica amb la tornada de turistes

VilaWeb
Entrada del Caixer Senyor i sa Capellana al Caragol des Born (fotografia: Prats i Camps).
Esperança Camps Barber
19.06.2021 - 21:50
Actualització: 19.06.2021 - 22:30

Ciutadella és una ciutat on la mesura del temps són els mesos, les setmanes o els dies i les hores que falten per a les festes de Sant Joan. Entre els més majors és corrent una dita segons la qual, una volta ha passat Sant Joan, l’estiu ja s’ha acabat… Això deu ser perquè els dies ja s’escurcen i la torridesa dels mesos de juliol i agost ho escalda tot i abrusa la frescor primaveral que culmina amb el solstici.

El Caixer Fadrí fa un bot al Caragol Born (fotografia: Prats i Camps).

Però d’uns quants anys ençà, les festes de Sant Joan s’han convertit en un fenomen global que va molt més enllà d’aquest sentiment íntim, d’aquests santjoans particulars que es viuen dins cada casa, d’aquells petits costums que a cada família trenen una tradició domèstica dins la tradició solemne. Fins a Menorca viatgen desenes de persones dels Països Catalans i de l’estranger. De tots els continents. Tothom vol viure les festes. Tothom té un amic que té un conegut que li ha dit que… I entre la gernació cada vegada és més freqüent de trobar pels carrers polsegosos de Ciutadella celebritats de tota mena ben desubicats i amb els ulls esbatanats.

Aquesta afluència massiva a les festes va obligar l’ajuntament a prendre mesures i a controlar l’assistència de públic als actes més emblemàtics. Al primer toc de flabiol, al caragol des Born, als jocs des Pla… Es van posar pantalles gegants en diferents punts per a dissuadir la gent d’intentar assistir-hi.

Dos anys sense Sant Joan

Però fa dos anys que res de tot això no és necessari. Aquell “Fins l’any que ve, si Déu vol”, de la matinada del 25 de juny de 2019, al comiat de sa Capellana als caixers i cavallers, quan el sol quasi ja era fora i el cansament marcava el rostre d’aquells que volien gaudir del darrer alè de la festa, no ha pogut ser. Perquè aquell “l’any que ve” era l’any passat, el 2020. I tampoc no podrà ser enguany.

L’Home des Be i el flabioler surten de cal Bisbe (fotografia: Antoni Barber).

Com ha passat a tot el país, les festes populars s’han esborrat dels calendaris. En alguns llocs s’han pogut refer, reinventar o recondicionar. A València, per exemple, les falles es faran en versió reduïda el mes de setembre. A Ciutadella, Sant Joan, no.

Avui al matí, quan el rellotge de la catedral de Menorca ha marcat les nou, no han començat oficialment les festes de Sant Joan de Ciutadella. Avui hauria de ser es Dia des Be. I ho és, però menys. Ja fa dos anys que no sonen el tambor i el flabiol a les nou en punt del diumenge abans del dia 23 de juny per accelerar els cors i marcar el començament de les festes. 

Amb tot, a les cases segurament sí que hi haurà xocolata i ensaïmada per a berenar. I tians amb pilotes. I sobrassada i formatge i cuixot i carn i xulla i pastissets. Segur.  

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Ambient santjoaner a Ciutadella aquest cap de setmana.
Ambient santjoaner a Ciutadella aquest cap de setmana.
Ambient santjoaner a Ciutadella aquest cap de setmana.
Ambient santjoaner a Ciutadella aquest cap de setmana.
Ambient santjoaner a Ciutadella aquest cap de setmana.
Ambient santjoaner a Ciutadella aquest cap de setmana.

Respectar les mesures de seguretat, encara

VilaWeb ha parlat amb Joana Gomila, la batllessa de Ciutadella que per segon any consecutiu no serà la protagonista de sa Convidada ni podrà fer aquell crit que posa la pell de gallina als ciutadellencs: “En es Pla hi falta gent! Feia molts anys que en sobrava, de gent, però enguany sí que n’hi faltarà. “La gent estava conscienciada. La decisió de suspendre les festes va ser més mala de prendre l’any passat per tota la incertesa que hi havia. Enguany ja ho teníem assumit.” Gomila també remarca que en aquest tema ha trobat la unanimitat de tots els grups polítics que formen el consistori.

També tenen assumit a l’ajuntament que, malgrat que no hi haurà festes, arribarà molta gent de fora aquests dies. Hi ha ofertes de milers de places tant de vaixells com d’avió per a viatjar a Menorca des de Mallorca els dies de les festes. La junta de seguretat de Sant Joan va decidir de reforçar la presència policíaca als carrers cèntrics de la ciutat. Tant les hores en què s’haurien de fer actes, com els vespres. Es tracta, van dir, de garantir l’ús de la màscara a la via pública, que serà obligatòria fins el dia 25, i d’evitar la imatge de les entrompades que s’han vist últimament en unes quantes ciutats.

Tampoc no volen que es reprodueixi una imatge que l’any passat va fer la volta al món, al carrer de Ca’s Comte, al palau del Caixer Senyor, a les dues del migdia. La batllessa ho relativitza. Diu que en aquest temps han passat coses molt més grosses arreu i no els hem donat tanta importància.

“Fins ara, a Ciutadella, la majoria de ciutadans han complit totes les restriccions en els moments en què eren més dures, per tant, interpret que aquests dies passarà el mateix. És el meu desig.” 

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Un cavall fa un bot al Caragol de Santa Clara (fotografia: Prats i Camps).
Corregudes a sa Plaça (fotografia: Prats i Camps).
Els cavallers van a la Missa de Caixers (fotografia: Prats i Camps).
Els cavallers van a la Missa de Caixers (fotografia: Prats i Camps).
Els Jocs des Pla (fotografia: Prats i Camps).
Corregudes a sa Plaça (fotografia: Prats i Camps).
Darrer toc de flabiol de Sant Joan del 2019, l'últim que es va poder celebrar (fotografia: Antoni Barber).

Sobre el costum de celebrar berenetes i reunions familiars aquests dies, Gomila demana molta prudència i que la gent faça cas de les mesures sanitàries. “Que excedir-nos un parell de dies o tres no pugui perjudicar la resta de l’estiu i la temporada turística”, diu la batllessa, que afegeix que a primera vista ja es nota una certa recuperació del to vital al municipi. Les terrasses dels bars són plenes i comença a haver-hi una certa afluència de turistes, i les cases de lloguer del nucli antic són ocupades. El mercat britànic continua tancat, però els ciutadans de Catalunya, de les altres illes i de l’estat espanyol cerquen Menorca perquè té un índex de positius de covid-19 molt baix. 

Actes per a mantenir el caliu

Per matar el cuc i les ganes de Sant Joan, alguns veïns han penjat els domassos amb la creu blanca sobre fons granat. Les botigues han mig engalanat els aparadors i als forns i les pastisseries s’ofereixen les menges típiques d’aquests dies. A més, l’ajuntament ha programat tot un seguit d’actes parafestius que, en cap cas no es faran els dies 20, 23 o 24 de juny. Molts ja estan en marxa, com ara la representació de la sarsuela costumista Foc i Fum, exposicions, recitals poètics, concerts de la banda de música i tot de petits regals sensorials per a mantenir viva la flama tot esperant l’arribada del 2022.

Aquell any, amb la població vaccinada i, si la pandèmia ja no és una amenaça, els cavalls podran tornar als carrers de Ciutadella. La Junta de Caixers serà la mateixa que la que hauria d’haver presidit la festa aquests dos anys perduts. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any