Ciutadans presenta el seu model d’Espanya: més centralització i adéu al senat

  • El partit d'Albert Rivera proposa la supressió del Consell General del Poder Judicial i de les diputacions

VilaWeb
Redacció
07.11.2015 - 16:31
Actualització: 07.11.2015 - 20:58

Ciutadans ha presentat avui el seu model d’estat en un acte a Cadis, un lloc carregat de simbolisme, ja que és on va néixer la primera constitució espanyola. Suprimir el Senat per crear un consell de presidents de comunitats autònomes, eliminar les diputacions provincials i fusionar ajuntaments; establir un nou model de finançament sense ‘excepcions territorials’ i reformar la llei electoral ‘a l’alemanya’ (dues paperetes, una per votar un candidat de la circumscripció i una altra per a un partit) són algunes de les trenta propostes de regeneració democràtica que Ciutadans vol tirar endavant si guanya les eleccions espanyoles del 20-D.

Ciutadans ha presentat la seva proposta de reforma constitucional, un document titulat ‘Regeneración democrática i institucional’. En la reunió el líder de la formació, Albert Rivera, ha desgranat davant unes 1.500 persones la trentena de punts que aborda el document tot recordant que ‘per canviar Espanya cal canviar les regles del joc’.

Entre aquestes hi ha una reforma de l’organització territorial de l’estat, que inclou, entre altres aspectes, la supressió de les diputacions i la fusió dels municipis per prestar ‘serveis sostenibles’, i per ‘racionalitzar l’administració local’. La nova organització territorial que vol promoure Ciutadabs preveu la supressió del Senat, un cementiri d’elefants sense competències territorials efectives, en paraules de Rivera. El seu objectiu és crear una cambra amb la participació bàsicament dels presidents autonòmics.

Més centralització

El partit d’Albert Rivera proposa un model d’estat que implicaria més centralització de la que ja hi ha ara. Creu que s’ha de replantejar el model autonòmic i clarificar la distribució de competències.

També vol derogar l’article 150.2, que preveu la possibilitat que l’estat cedeixi competències que li són exclusives a les comunitats. Fins i tot, planteja la incorporació d’un article que doni a l’estat la capacitat per legislar per sobre de les competències de les comunitats. En aquells temes en què la competència sigui compartida, prevaldria la legislació estatal.

Per altra banda, creu que s’ha de fer un càlcul raonable de la contribució basca i navarresa amb l’objectiu d”evitar desigualtats’. Això suposaria l’eliminació del concert econòmic.

Les comunitats que vulguin incrementar els serveis prestats respecte dels garantits per a tothom hauran de sufragar-ho mitjançant tributs, si així ho consideren necessari els ciutadans de cada comunitat.

Llei electoral

Una de les propostes passa per modificar la llei electoral i adoptar el model alemany, on cada votant té dues paperetes a l’hora de votar, una per a un candidat de la seva circumscripció o districte i l’altra per a la formació política que cregui convenient. Pel que fa al funcionament dels partits polítics, estableix l’obligatorietat de celebrar primàries a tots els partits.

Reforma del poder judicial

La separació efectiva entre els poders executiu i judicial és un del temes que té més importància en el document. Entre altres coses, proposa suprimir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per un òrgan més reduït. El president del CGPJ serà elegit pel congrés amb el vot de dues terceres parts, i per magistrats del Suprem. Els seus membres no han de tenir cap tipus de vinculació política.

El procediment de nomenaments de tots els magistrats i jutges del poder judicial haurà de fer-se per concursos i seleccions sense criteris ‘arbitraris o ideològics’. En aquest sentit, inclou un apartat específic per concretar com s’han d’elegir els membres del Tribunal Constitucional. D’altra banda, el procediment per nomenar el fiscal general de l’estat haurà d’estar regulat per la constitució.

El document també fa referència als drets socials que recull la Constitució, com el dret a l’habitatge o a la salut, i proposa que hi hagi una memòria econòmica que permeti garantir l’exercici real d’aquests drets i no generar “frustració”.

En la seva intervenció Rivera ha afirmat que aquestes propostes poden ‘espantar’ més d’un però s’ha mostrat confiat que ‘la majoria d’espanyols respiraran a gust’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any