El Centre de Recerca Príncep Felip desenvolupa un mètode de detecció del coronavirus amb mostres de saliva

  • El centre valencià assegura que es tracta d'un procediment fiable, econòmic i no invasiu perquè n'hi ha prou que el pacient aporti una mostra de saliva

VilaWeb
Redacció
28.11.2020 - 11:40
Actualització: 28.11.2020 - 16:29

El Centre de Recerca Príncep Felip (CIPF) ha desenvolupat un mètode de detecció del coronavirus amb mostres de saliva. Es tracta d’un procediment fiable, econòmic i no invasiu perquè n’hi ha prou que el pacient aporti una mostra de saliva, i permet de detectar infeccions en estadis molt primerencs o amb baixa càrrega viral. El resultat, asseguren, és comparable al de mostres de les PCR.

El cap del laboratori d’immunologia molecular i cel·lular del CIPF, Enric Esplugues, ha dit que la prova de detecció del coronavirus mitjançant la saliva “manté una alta sensibilitat”. La directora del CIPF, la doctora Deborah Burks, considera que és una manera d’avançar amb les proves de cribratge, fins i tot a gran escala: “És un mètode molt apte per a nens perquè s’adapta perfectament a un programa de cribratge massiu.”

En destaquen un altre avantatge: es minimitza el contacte entre sanitaris i possibles positius, inevitable en la presa de mostres de les altres proves que existeixen. Així, el pacient pot prendre’s la mostra i lliurar-la al centre de salut dins un recipient tancat i de manera segura. A més, com que no és invasiva no suposa cap dolor ni molèstia per al pacient, cosa que pot facilitar una participació més alta en programes de rastreig.

Un equip d’investigadors fa mesos que treballa en aquestes proves. Més centres d’arreu d’Europa també han fet estudis semblants. Aquesta mena de proves, segons estudis científics recents, permeten de realitzar-ne a més pacients en menys temps, sempre amb l’objectiu de tallar les cadenes de contagi.

També es fan estudis sobre les modificacions del virus en el metabolisme cel·lular. “Si descobrim dianes metabòliques, podrem actuar de manera farmacològica, impedint o almenys interferint en la progressió de la infecció”, ha explicat el doctor Francisco J. Iborra. Per part seva, el laboratori de la doctora Mar Orzáez estudia el paper que exerceixen en l’activació de l’inflamasoma les diferents proteïnes que conformen el virus. Aquest grup investiga les estratègies farmacològiques que resultarien més adequades per a inhibir la inflamació induïda pel virus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any