MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] La concentració de l’Arc de Triomf fa visible l’enuig contra la deriva autonomista

  • L'acte més gran és previst aquesta tarda a l'Arc de Triomf de Barcelona

VilaWeb
Redacció
01.10.2022 - 21:34

El cinquè aniversari del Primer d’Octubre ha tingut actes commemoratius arreu del país. A l’Arc de Triomf de Barcelona s’ha viscut el principal, en què han participat els representants de l’ANC, Òmnium Cultural, l’AMI, però també Carme Forcadell i el president del Consell de la República, Carles Puigdemont. Milers de manifestants han omplert l’espai del passeig de Lluís Companys –uns 60.000, segons el Consell, i 11.000, segons la Guàrdia Urbana– amb tota mena de simbologia independentista, però també retrets cap al govern, xiulets i crits de “dimissió”, “ja n’hi ha prou” i més consignes.

Recupereu ací l’acte:

La primera a parlar ha estat Forcadell, que ha fet una crida a la unitat dels actors independentistes en plena crisi de govern. El seu discurs ha estat travat pels xiulets i pels crits de “govern dimissió”. L’ex-presidenta de l’ANC ha reivindicat la seva etapa al capdavant del parlament. “Us veig enfadats i decebuts. Us comprenc perquè jo també ho estic”, ha dit als assistents.

En un sentit semblant ha parlat el president de l’AMI, Jordi Gaseni, que ha reclamat als partits independentistes que recuperin l’entesa dins el govern. “Necessitem un govern fort i des de l’AMI volem ajudar a aconseguir aquest acord. Estem convençuts que és absolutament necessari”, ha assegurat, també entre retrets dels assistents.

Conferència nacional per la independència

Per la seva banda, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha destacat que Catalunya s’ha de preparar per a un nou embat contra l’estat espanyol després de cinc anys d’amargor i lluites partidistes. En aquest sentit, ha dit que aquest enfrontament es farà de bracet dels partits o no i, per això, ha anunciat la convocatòria d’una gran conferència nacional per la independència.

Aquesta conferència, que es farà a tot estirar el febrer vinent, pretén trobar un nou rumb cap a la independència amb les entitats i la societat civil: “Aquesta legislatura, sigui curta o llarga, que ens trobi amb un pla compartit. Hem de fer lluir l’esperit de l’1-O i fer la independència.”

Així mateix, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha dit que Catalunya no havia de passar pàgina de l’1-O i que havia d’estar preparada per fer servir la desobediència civil tantes vegades com calgués per plantar cara a l’estat espanyol. Respecte de la crisi de govern, ha dit que el moviment era imparable quan refermava els seus lligams i tenia clar el rumb que havia de seguir: “La diversitat del nostre moviment és l’arrel de la seva força. Aquí no hi sobra ningú perquè això va de guanyar.”

Desbordament democràtic

Finalment, el president del Consell de la República, Carles Puigdemont, ha tancat l’acte amb una crida a defensar la vigència i la legitimitat de l’1-O. “El referèndum ja el vam fer, ja vam votar”, ha dit, i ha destacat el paper central que ha de tenir el Consell de la República per a aconseguir la independència per mitjà d’un desbordament democràtic com el d’ara fa cinc anys.

“No el descol·locarem, l’estat, des de l’autonomia. Algú ha de preparar el que va de bo, i aquest algú és el Consell, certament, amb totes les limitacions i agressions que sofrim, però amb tota la legitimitat política. L’única taula de la qual no ens hem d’aixecar és la del diàleg entre germans. Entre Junts, ERC, la CUP, l’ANC i Òmnium, vejam si ens queda clar”, ha conclòs el president.

21.30h

Comín reivindica l'1-O com un mandat vigent i avisa que cap partit el pot anul·lar

L'eurodiputat de Junts i ex-conseller Toni Comín ha reivindicat el referèndum de l'1-O com un mandat vigent i ha avisat que cap partit el pot anul·lar. "La decisió ja està presa. El que no hem pogut és fer-la efectiva perquè no hem tingut la força suficient", ha dit en un acte organitzat per la delegació del govern davant la Unió Europea. Per l'ex-conseller, el referèndum de l'1-O és una font d'inspiració per a les batalles pendents. "Sabem quina és la fórmula de la victòria, la que vam fer servir l'1-O", ha remarcat. I ha subratllat que l'1-O és una victòria de la democràcia a Europa.

L'eurodiputat de Junts i l'ex-conseller Toni Comín intervenint en l'acte (fotografia: ACN/Nazaret Romero)

21.23h

Unes tres-centes persones es manifesten a Girona i cremen un ninot que representa el president Aragonès

Unes tres-centes persones s'han manifestat a Girona convocades pel CDR criticant la covardia i submissió del govern i han cremat un ninot del president Pere Aragonès, a qui han posat dins un contenidor juntament amb una bandera espanyola i un cartell de la taula de diàleg. La manifestació, que ha sortit de la plaça de l'U d'Octubre, ha recorregut part del centre de la ciutat fins a arribar davant la delegació del govern. Durant tot el recorregut s'han cridat consignes com "Sols el poble salva el poble" o "Visca la terra lliure". Davant la delegació, els manifestants han enganxat cartells, han fet pintades i abans de cremar el ninot han llegit un manifest criticant ERC, Junts i la CUP perquè consideren que han menystingut del tot el mandat de l'1-O.

Els manifestants cremen un contenidor amb un ninot que representa Aragonès (fotografia: ACN/Xavier Pi)

19.41h

Una marxa de torxes es dirigeix al parlament

Després de l'acte a l'Arc de Triomf, una marxa de torxes es dirigeix cap al parlament. A la zona hi ha furgonetes de la Brimo preparades. Els manifestants han cremat cartells amb els logotips de Junts, ERC i la CUP.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

19.17h

Els segadors tanquen l'acte

La interpretació d'Els segadors tanca l'acte final del cinquè aniversari de l'1-O.

19.16h

Puigdemont reitera la necessita de recosir el moviment

El president Puigdemont assegura que cal que el moviment independentista s'ha de recosir per a poder pressionar millor a l'estat espanyol. "No som millors que ningú. No som superiors a res. Senzillament, som catalans i no volem deixar de ser-ho. I volem viure en una democràcia que el cap d'estat pugui retre comptes pels seus actes. El que volem, és una cosa senzilla, volem respecte i dignitat per ser catalans. Tot això ho sabem i no ho aconseguirem dins d'Espanya. Alguns potser s'hi resignen, però nosaltres no. Per això hem de cridar més fort que mai, visca la terra i visca Catalunya lliure", conclou.

19.12h

"Hem de ser capaços de constituir-nos en desbordament democràtic permanent"

"Els fonaments de l'estat estan corcats. Estan podrits. Hem de ser capaços de constituir-nos en desbordament democràtic permanent. Espanya, en boca del seu president, em va dir que no faríem el referèndum. Però el vam fer. Vam ser allò que Europa malda per ser, un poble conscient que lluita contra l'autoritarisme. Vam ser un desbordament democràtic i hem de tenir clar que els vots que permeten de governar provenen d'aquest desbordament", defensa Puigdemont.

19.04h

"El referèndum és vàlid i ja l'hem fet"

El president del Consell de la República afirma que el referèndum de l'1-O és plenament vigent i vàlid. "El referèndum ja l'hem fet, ja hem votat", assegura, tot assenyalant que ningú va dir que el camí de la independència seria fàcil, però reitera que aquella votació va ser l'acte fundacional d'una lluita completament legítima.

"El que hem de fer és mantenir-nos conjurats i estar preparats per a reprendre la marxa allà on la vam deixar. Avui sabem millor que mai que l'estat no renunciarà a la violència, si cal extrema, per a retenir Catalunya. Avui sabem com guanyar i ens cal fer-ho possible", continua Puigdemont, que defensa el Consell com l'instrument essencial per a descol·locar l'estat.

"No el descol·locarem des de l'autonomia. Algú ha de preparar el que va de bo i aquest algú és el Consell, certament, amb totes les limitacions i agressions que sofrim, però amb tota la legitimitat política. L'única taula de la qual no ens hem d'aixecar és la del diàleg entre germans. Entre Junts, ERC, la CUP, l'ANC i Òmnium, vejam si ens queda clar", afirma el president.

19.01h

El president Puigdemont tanca l'acte

El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, tanca l'acte amb una intervenció telemàtica. "Ens cal desbordament democràtic que va començar ara fa cinc anys. Aquesta és la clau de la nostra victòria, que no podrà rebatre l'estat espanyol", afirma el president, que agraeix la mobilització popular durant l'1-O.

Puigdemont defensa que l'acte d'avui no és un acte de nostàlgia. "No hem de girar full ni anar per un altre camí. Avui avisem a tots aquests il·lusos enterradors, que la nostra causa és una lluita que no caduca. Això no s'ha acabat", afegeix.

18.52h

Antich reclama d'acabar amb la paràlisi que sofreix l'independentisme

El president d'Òmnium, Xavier Antich, recorda que mai abans de l'1-O, Catalunya havia tingut tant poder acumulat. "Això no és acte de llagrimeta, és un acte de reivindicació de l'organització i de la força col·lectiva. No volem passar pàgina", ha dit, abans de tenir un record per als exiliats.

"Més de dos milions de persones vam omplir les urnes. Vam votar i vam guanyar. Ho vam fer amb l'instrument més potent, la desobediència civil organitzada. I la farem servir tants cops com faci falta. Vam demostrar que tenim més força que l'estat", ha continuat Antich.

Així mateix, el president d'Òmnium ha assegurat que el moviment independentista és imparable quan referma els seus lligams i té clar el rumb que ha de seguir. "La diversitat del nostre moviment és l'arrel de la seva força. Aquí no hi sobra ningú perquè això va de guanyar", ha afegit.

Antich ha lamentat les lluites partidistes i la incertesa que ha causat la crisi de govern. "Correm el risc de perdre la nostra força. Si no anem junts, si no generem il·lusió, no avançarem. És urgent sortir d'aquesta fase de paràlisi. Hem de parlar i decidir com hem d'avançar cap a la independència", ha declarat.

El president d'Òmnium ha acabat el seu discurs fent una darrera crida a la unitat, tot i que el públic l'ha interromput entre crits de "govern dimissió" i algun xiulet.

18.37h

Dolors Feliu proposa una conferència nacional per la independència

"Si ells no es mouen, nosaltres ho farem amb la llista cívica. Cal un nou embat contra l'estat. Des d'aquí volem llençar la proposta d'una gran conferència nacional per la independència. Totes les entitats ja us hi podeu apuntar. Aquesta legislatura, sigui curta o llarga, que ens trobi amb un pla compartit amb la societat civil. Aquesta conferència serà a tot estirar al febrer, si abans no hi ha eleccions. Hem de fer lluir l'esperit de l'1-O i fer la independència", proposa Feliu.

18.34h

Intervenció de la presidenta de l'ANC

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, recorda la valentia dels votants durant l'1-O, però lamenta que no es materialitzés la independència. "Fa cinc anys que masteguem l'amargor d'haver desaprofitat una oportunitat. Cinc anys de presó i exili", assegura, tot reivindicant que els ciutadans continuen mobilitzats.

"Hem mogut uns partits que estaven immobilitzats. Això que ha passat, mireu com estan ara, això ho heu fet vosaltres. Aquesta unitat que demanen és això que estem fent avui aquí. Tota la resta són baralles i repressió de l'estat que ens enganya amb un diàleg fals", continua.

18.23h

Gaseni fa una crida a l'entesa dins el govern

El president de l'AMI, Jordi Gaseni, enfoca el seu discurs amb optimisme perquè diu que la realitat municipal és plena de dificultats. "Tot això ho fem perquè ho tenim clar i perquè volem aixecar el nostre país. El municipalisme va ser clau per l'1-O i continuarà al vostre costat en aquesta lluita."

Assenyala la crisi de govern i fa un crida perquè recuperin l'entesa: "Necessitem un govern fort i des de l'AMI volem ajudar a aconseguir aquest acord. Estem convençuts que és absolutament necessari", diu el president de l'AMI, entre crits i xiulets. "Però no ens esperarem per a fer la feina que tenim encomanada. Continuarem fent de corretja de transmissió. No hi ha res que ens aturi i no farem cap renúncia."

18.17h

Més intervencions

Després d'un vídeo promocional, es reprenen les intervencions. Els següents seran: el president de l'AMI, Jordi Gaseni; la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu; i el president d'Òmnium, Xavier Antich.

18.08h

Intervenció de l'ex-batlle de Sabadell, Maties Serracant, encausat per l'1-O

"Sabadell, ciutat industrial, ciutat d'acollida, va votar en massa, com tot el país, perquè l'independentisme és un projecte de país ben arrelat", diu l'ex-batlle Maties Serracant, que defensa que la gran lliçó de l'1-O va ser la ciutadania passant per davant dels polítics i la repressió de l'estat espanyol.

"Des de l'1-O, no tan sols hem vist negat el nostre dret de la llibertat, sinó moltíssims més drets. La repressió és duríssima, però no podem oblidar el nostre anhel, perquè la independència és l'eina que ens permetrà de fer una societat més justa i igualitària", continua Serracant.

L'ex-batlle recorda que tots els moments de desgovern i de desconcert polític no han aturat el moviment independentista. "La frustració no ens ha de portar en contra de les nostres institucions. Ens cal fer-nos costat i collar conjuntament. L'1-O vam guanyar, però avui necessitem continuar lluitant per avançar perquè el nostre futur és en joc", conclou.

17.56h

"La independència és la palanca per a transformar la realitat"

El secretari general de la Intersindical, Sergi Perelló, defensa l'1-O com l'acte democràtic i de desobediència civil més important de la història moderna d'Europa. Per això, reclama de recobrar la unitat d'acció per "defugir l'espantall de la por que utilitzen aquells que volen que no canviï res a Catalunya".

"La transcendència de l'1-O i la independència de Catalunya és la palanca per a transformar la realitat. No ens regalaran res. Per això, ens calen eines d'organització per a persistir en la mobilització sostinguda", continua Perelló, que reivindica la Intersindical com un sindicat nacional de classe.

"En l'escenari de confusió, els actors polítics i econòmics, nosaltres no podem anar remolc. Tenim la idea de la independència per a situar-nos i aconseguir una societat més justa", conclou, abans de l'actuació de Miquel Abras.

17.54h

La Guàrdia Urbana estima en 11.000 persones els assistents a l'Arc de Triomf

La Guàrdia Urbana de Barcelona assegura que unes 11.000 persones s'han concentrat a l'Arc de Triomf per a seguir l'acte final de cinquè aniversari de l'1-O.

17.52h

Roca defensa la força de la gent

"Les revolucions les fan els ciutadans i la societat civil, però no els polítics. Cal que empenyem nosaltres, ells ja s'hi afegiran. Si l'estat espanyol es carrega els nostres dirigents, ja en vindran de nous. El mandat de l'1-O continua vigent", diu Roca, abans d'acabar.

17.48h

"La millor política econòmica és tenir un estat propi"

"Si haguéssim materialitzat la independència, ara fa cinc anys, hauríem disposat de 100.000 milions extres, tres pressupostos sencers de la Generalitat. Què podríem haver fet? Desenes de centres hospitalaris, arreglar el servei ferroviari, solucionar la precarietat laboral i ajudar els més necessitats. La millor política econòmica és tenir un estat propi i, això, l'empresariat ho sap", continua Roca.

17.45h

Mònica Roca reivindica el paper dels empresaris en l'1-O

"El món empresarial també es va involucrar en l'1-O. Que no us enganyin, entre els dos milions de votants hi va haver empresaris i empresàries. Qui va comprar les urnes? Qui les va emmagatzemar? Qui va imprimir les butlletes?", declara Roca.

17.43h

Es reprèn l'acte

Els presentadors recorden la vaga del 3 d'octubre i la victòria de la candidatura Eines de País a la Cambra de Comerç de Barcelona. Seguidament, intervindran Mònica Roca, presidenta de la Cambra, i Sergi Perelló, secretari general del sindicat Intersindical.

17.35h

"Esteu enfadats i decebuts, jo també"

"Ja veig que molts de vosaltres esteu enfadats i decebuts, i ho comprenc i ho comparteixo. Perquè després del 2017 jo també m'hi sento, però estic contenta perquè no esteu desmobilitzats. Endavant fins a la victòria final", conclou Forcadell, abans de l'actuació de Pepet i Marieta.

17.33h

Forcadell reivindica l'estratègia unitària

"Necessitem una estratègia comuna. Deixem-nos de barallar, hem de ser més forts i hem d'estar més organitzats", continua Forcadell, entre crits i xiulets del públic. "Hem après dels errors i dels encerts. Aquesta experiència ens ha de servir per quan tornem a tenir l'oportunitat", assegura.

17.30h

Forcadell reivindica el ple del 6 i 7 de setembre

"Vull aprofitar aquesta oportunitat per a reivindicar el ple del 6 i 7 de setembre perquè aquell ple va exercir la sobirania del parlament, va exercir la democràcia, no va conculcar cap dret. No ens hem de deixar guanyar el relat. Si us plau, no ens deixem guanyar el relat. En aquell ple no es va conculcar cap dret. Sense aquell ple, l'1-O no hauria estat possible", diu Forcadell.

17.26h

Els xiulets i els crits entretallen el discurs de Carme Forcadell

"El primer d'octubre vam guanyar i ho vam fer amb una desigualtat terrible. Ells amb la força de l'estat i nosaltres amb la força de la il·lusió", afirma Forcadell, que entretalla el seu discurs entre aplaudiments i xiulets. "Sí, vam guanyar gràcies a vosaltres i gràcies a la força de la gent. L'estat es va sentir tan humiliat que va desencadenar una repressió tan salvatge que encara dura i que no podem normalitzar", afegeix.

17.24h

Intervé Carme Forcadell

El públic aplaudeix, però també xiula a la presidenta del parlament, Carme Forcadell. "Molt bon primer d'octubre i gràcies per ser-hi sempre que us hem demanat que sortiu. Em fa especialment gràcia compartir aquest acte amb el president Puigdemont. Conjurem-nos per a fer possible el seu retorn", declara.

17.21h

"Vam votar i vam guanyar"

"El Primer d'octubre vam votar i vam guanyar", continua Mateu, quan explica per què el lema de la mobilització és Defensem l'1 d'octubre. "Els mandats en democràcia no caduquen fins que el poble no diu el contrari. Aquí a l'Arc de Triomf volem refermar que volem la independència i que tenim el dret i la força per a fer-ho possible", afegeix Cadenes.

17.16h

Comença el gran acte de l'Arc de Triomf

Els presentadors de l'acte són Sergi Mateu i Núria Cadenes. "La repressió desfermada per venjar aquella derrota encara continua. Desenes de persones pendents de causes judicials. I són cinc les persones exiliades que avui no poden ser aquí amb nosaltres, però ens acompanyen telemàticament", diu Mateu, en record als represaliats i exiliats. Posteriorment, anomena Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín i Carles Puigdemont, entre aplaudiments i crits dels concentrats. El nom de Marta Rovira ha estat xiulat.

17.14h

La gentada dificulta l'accés a l'Arc de Triomf

17.05h

Polítics entre els assistents a l'acte

A l'acte hi ha uns quants polítics com la consellera de Feminismes, Tània Verge; el conseller d'Educació, Josep González Cambray; el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; el fins ara vice-president, Jordi Puigneró; el secretari de la mesa, Carles Riera; la portaveu d'ERC, Marta Vilalta; la diputada Meritxell Serret; la líder de la CUP, Dolors Sabater; el senador Josep Cleries; el secretari general de Junts, Jordi Turull; el conseller Josep Rull; Laura Borràs, entre altres.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

16.57h

L'Arc de Triomf és ple abans de l'acte final

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

16.56h

Qui intervindrà en l'acte d'Arc de Triomf?

L'acte final de l'1-O comptarà amb una intervenció d'obertura de Carme Forcadell. També hi participaran la presidenta de la Cambra de Barcelona, Mònica Roca; el secretari general de la Intersindical, Sergi Perelló; el ex-batlle de Sabadell, Maties Serracant; el president de l'AMI, Jordi Gaseni; la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu; el president d'Òmnium, Xavier Antich; i clourà l'acte el president del Consell de la República, Carles Puigdemont.

16.15h

Els manifestants avancen cap a l'Arc de Triomf

El carrer de la Princesa de Barcelona s'omple de gom a gom de manifestants que avancen cap a l'Arc de Triomf, on és previst que a les 17.00 comenci l'acte més gran d'aquesta tarda.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

15.59h

Feliu: "Cal corregir els errors de fa cinc anys"

Feliu considera que cal preparar a partir d’ara un nou embat per la independència. "I atès que, ara per ara, els partits autoanomenats independentistes no s’hi afegeixen, haurem de trobar nous camins i seguir l’exemple de moviments no-violents per la independència, com el de Gandhi a l’Índia", ha dit Feliu.

També creu que cal corregir els errors d'ara fa cinc anys. "L’errada més transcendent va ser no defensar la independència i considerar Espanya un estat democràtic amb el qual es poden negociar els drets nacionals de Catalunya. Amb un conflicte polític d’aquestes dimensions, qualsevol altre estat de tradició democràtica hauria intentat una solució pactada, com a Escòcia i el Quebec. Però, l’estat espanyol no té aquesta tradició democràtica. Perquè reté Catalunya sense el consentiment dels seus ciutadans." La presidenta de l'entitat també denuncia que partits i polítics independentistes "s'han acomodat a les institucions". "Després de la victòria independentista, malgrat l’aplicació del 155, a les eleccions del desembre del 2017, van sotmetre’s a les ordres de la justícia espanyola de no investir el guanyador a les urnes per evitar la presó."

15.47h

Més de dues-centes urnes a la plaça de Sant Jaume

L'Assemblea ha col·locat dues-centes cinquanta urnes davant el Palau de la Generalitat que exemplifiquen la força de la unitat de l'independentisme de base en aquells dies històrics.

15.38h

"La victòria de l'1-O ens ensenya el camí per a fer efectiva la independència"

La presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, llegeix el manifest del Primer d'Octubre. "La victòria de l’1 d’octubre de 2017 ens ensenya el camí per a fer efectiva la independència. Sense por."

15.29h

Comença l'acte de l'ANC a plaça de Sant Jaume de Barcelona

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

13.41h

Òmnium reclama d'obrir un "nou cicle polític" per no "renunciar a la força col·lectiva" de l'1-O

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reclamat que s'obri un "nou cicle polític" per no renunciar a la "força col·lectiva" que es va aconseguir amb el referèndum del Primer d'Octubre. Antich ha assegurat que cinc anys després, la "incapacitat política ha generat desànim, frustració i desorientació". "Aquell poder que vam acumular avui està erosionat i malmès", ha dit.

L'entitat ha criticat en un acte de commemoració del referèndum la situació política i la crisi entre els partits del govern. "La batalla partidista, els enfrontaments, les disputes estèrils i els desacords han provocat una situació de paràlisi institucional i de bloqueig polític", ha sostingut Antich, que també ha demanat "sortir d'aquest cicle de frustració".

13.38h

Reguant, a Aragonès: "Ja n'hi ha prou de fer partidisme amb l'1-O"

La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant valora com una "fita històrica" el cinquè aniversari de l'1-O i demana recordar que "no és de cap partit, sinó de tota la gent". "Ja n'hi ha prou de fer partidisme amb l'1-O", ha demanat Reguant al president del govern, Pere Aragonès.

També ha lamentat que Catalunya "viu moments de desorientació i frustració" i ha titllat "d'espectacle lamentable i vergonyós" la pugna entre ERC i Junts. Segons Reguant, la disputa entre els dos partits del Govern no és una qüestió d'ideologia, sinó que és "una batalla per l'hegemonia del poder". "Ja ha prou de barallar-se pel poder", ha sostingut.

13.27h

Els CDR commemoren l'1-O a Lleida al primer col·legi on van carregar els cossos policíacs

Els CDR han commemorat el cinquè aniversari de l'1-O al col·legi electoral de Benestar Social, a l'avinguda del Segre de la capital del Segrià, que va ser el primer que la policia espanyola va reprimir. Una trentena de persones ha participat en l'acte, on s'ha homenatjat a dos membres del comitè que han mort enguany, l'advocat Àlex Sàrrega, i Roser Porta. Sense presència de polítics de cap partit, aquest no ha estat l'únic acte que s'ha fet a Lleida per recordar l'1-O, ja que la Paeria n'ha organitzat un a la mateixa hora al barri de Cappont.

Acte de commemoració a Lleida (fotografia: ACN/Oriol Bosch)

12.08h

La CUP organitza una trobada internacional amb motiu del cinquè aniversari del Primer d’Octubre

La CUP ha organitzat una conferència internacional a Barcelona amb l'objectiu de teixir llaços amb organitzacions d'arreu en favor del dret d'autodeterminació. Hi han assistit delegacions d'Escòcia, el Nord d'Irlanda, el Quebec i Còrsega.

Segons el partit, la trobada es fa amb la voluntat d'aprofitar el context actual dels processos per a l'autodeterminació que hi ha a Europa i al Quebec. La diputada Eulàlia Reguant diu que la jornada servirà per a construir estratègies compartides per a fer front a les organitzacions internacionals: "Que sempre es posen al costat d'uns pocs, dels rics."

També ha demanat que els partits no s'apropiïn de l'1-O i ha destacat que va ser de tothom. "Cal tornar-hi, però sense nostàlgia. Volem recordar per aprendre." Diu que el país viu moments de desorientació i frustració, acompanyat d'una crisi de govern que ha qualificat de lamentable i vergonyosa. "És responsabilitat de tots els partits donar resposta a la situació, però sobretot donar resposta als ciutadans", ha comentat.

11.56h

Un centenar de persones reivindiquen el llegat de l'1-O a Tarragona en la commemoració del cinquè aniversari

Un centenar de persones s'han concentrat a Tarragona per reivindicar el llegat de l'1-O. L'acte de commemoració s'ha fet a les portes de l'Institut Martí Franquès, un dels centres de votació. S'hi ha desplegat una estelada gegant i s'ha llegit un manifest. Molts dels manifestants han afirmat que se senten decebuts amb els dirigents polítics perquè no han fet efectiu el mandat de l'1-O i els acusen d'enganyar als ciutadans.

Manifestants i l'estelada desplegada en l'acte de commemoració (fotografia: ACN/Mar Rovira)

11.38h

Desobediència Civil allibera Girona

Un grup de manifestants, amb motiu del cinquè aniversari del referèndum, ha recorregut els carrers de Girona fins a arribar a l'ajuntament amb l'objectiu d'alliberar-lo. Uns quants han pujat al balcó de l'edifici i hi ha desplegat una pancarta en què es llegeix "Girona s'allibera".

El primer alliberament de Desobediència Civil fou a Bàscara. També han alliberat Amer, Sant Esteve de Palautordera, Folgueroles i Corbins.

10.50h

Jornades de la Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua ha organitzat aquest matí un seminari a la Casa Convalescència de Barcelona. Hi haurà les ponències dels acadèmics Christiane Stallaert, Juan Carlos Moreno Cabrera, Francesc Bernat i Ferran Suay. L'objectiu és "aprofundir en les idees que basteixen el discurs lingüístic del nacionalisme espanyol que, des de les institucions estatals, actua a través de lleis que imposen el castellà i limiten els drets dels parlants d'altres llengües autòctones de l'estat espanyol". Les jornades s'allargaran fins a les 16.30.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any