Els cinc pactes municipals contranaturals al País Valencià

  • Són els casos de Sueca, Vilallonga, Pego, Canals i Muro · Les direccions del PSPV, Compromís i Cs actuaran contra els seus regidors

VilaWeb
Roger Graells Font
18.06.2019 - 21:50
Actualització: 19.06.2019 - 07:21

La constitució dels ajuntaments del País Valencià ha deixat almenys cinc pactes que no s’ajusten a la coherència ideològica dels partits que en formen part. Alguns ja s’albiraven els dies anteriors a les investidures dels batlles, i tant el PSPV com Compromís van emetre un comunicat preventiu, en què advertien els regidors disposats a pactar amb la dreta o a acceptar-ne els vots que serien expulsats. Però l’avís no va servir de gran cosa.

El cas principal és el de Sueca (Ribera Baixa). El batlle socialista, Dimas Vázquez, va desbancar la guanyadora de les eleccions, Raquel Tamarit, de Compromís, acceptant els vots del PP i de Cs. Dissabte mateix, el PSPV va anunciar que obriria un expedient a Vázquez per expulsar-lo del partit. Tanmateix, el batlle continuarà al capdavant del consistori.

El cas invers és el de Vilallonga (la Safor), on Domingo García, de Compromís, va pactar el repartiment de la batllia amb el PP. El guanyador de les eleccions havia estat Enric Llorca, del PSPV. Fonts de Compromís han explicat a VilaWeb que obriran un expedient d’expulsió per no haver donat suport al soci del Botànic amb més representació al municipi.

A Canals (Costera), Compromís –amb Mai Castells al capdavant– va ser la força de l’esquerra més votada, empatada a regidors amb el PP, guanyador en vots. Compromís no va poder arribar a cap acord amb el PSPV, però sí amb la candidatura local Canals en Moviment. Per a evitar que la batllia recaigués en el PP, els dos regidors de Ciutadans van donar suport a Compromís. Cs ja els ha obert un expedient per a expulsar-los.

A Pego (Marina Alta), el socialista Enrique Moll fou elegit batlle sense arribar a cap acord amb Compromís. El candidat del PSPV, guanyador de les eleccions, va pactar amb la candidatura local Ciutadans de Pego i Cs. El motiu del desacord fou la insistència del socialista a construir un camp de golf i 1.300 habitatges, un projecte que té el suport de la dreta. Durant la seva intervenció al ple, el portaveu de Compromís va retreure-li l’incompliment de l’acord del Botànic en matèria de sostenibilitat i protecció del territori.

Finalment, a Muro d’Alcoi (Comtat) el guanyador de les eleccions fou Vicent Molins, cap de llista de Compromís. Però fou desbancat per Gabriel Tomàs, d’Esquerra Unida del País Valencià (EUPV). Tomàs fou investit batlle amb els vots del PP i Cs, mentre que el PSPV es va abstenir. Aquesta darrera legislatura, EUPV havia cogovernat el municipi amb Compromís, tot i que el pacte s’havia trencat. Tomàs va assegurar a Europa Press que EUPV havia decidit de votar el seu candidat i que ja tenien coll avall que Molins guanyaria la investidura, com a cap de la llista més votada, però a última hora els dos partits de la dreta van donar-li la batllia per sorpresa. Compromís Muro va respondre que aquests últims anys el PP i EUPV havien fet una tenalla contra ells.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any