Què saben els científics del nou coronavirus identificat a la Xina?

  • Els primers casos van aparèixer a mitjans de desembre, en plena època de grip, a Wuhan

VilaWeb
EFE
21.01.2020 - 19:13
Actualització: 27.01.2020 - 19:27

El nou tipus de coronavirus (2019-nCoV) que té el seu origen en un mercat de carn de la ciutat de Wuhan (Xina) i que ha infectat de moment 221 persones i ha causat sis morts, és menys agressiu que altres coronavirus coneguts, segons els experts del programa de Sanitat Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Però, què saben els científics d’aquest nou coronavirus del qual encara es desconeix la causa inicial del brot i la seva capacitat de transmissió?

Científics de l’IRTA treballen d’ençà de fa anys en l’àmbit dels coronavirus, en concret amb el tipus de coronavirus MERS-CoV, i el 2016 van provar per primera vegada un prototip de vacuna per dromedaris -que són el reservori de MERS-CoV- per prevenir la seva transmissió i actualment segueixen investigant aquest coronavirus en altres espècies de camèlids, com alpaques i llames.

Els investigadors Joaquim Segalés i Julia Vergara-Alert, de l’equip d’investigació de coronavirus del programa de Sanitat Animal de l’IRTA, i el cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de les instal·lacions del centre IRTA-CReSA, Xavier Abad, responen preguntes sobre aquest nou coronavirus trobat a la Xina.

Què és el ‘nou coronavirus de 2019’?

És un virus de la mateixa família que la SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu) i que el MERS (Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà), malalties que es transmeten d’animals a humans, però també tenen capacitat de transmetre’s entre humans. Se’ls diu coronavirus per la forma del patogen i principalment afecten el tracte respiratori, principalment els pulmons, causen malaltia greu i en alguns casos la mort. Els principals símptomes són més intensos que una grip, amb febre, dolor i malestar general i problemes respiratoris.

Com ha aparegut aquest nou coronavirus?

Els primers casos van aparèixer a mitjans de desembre, en plena època de grip, quan a Wuhan (Xina) van començar a ingressar als hospitals diverses persones afectades per un procés de pneumònia. Es va detectar que tots treballaven o visitaven amb freqüència el mercat de marisc i carn de Wuhan. Encara es desconeix quin va ser l’origen de la infecció, tot i que s’especula que podria provenir d’animals infectats, com ja va succeir en els casos de SARS i de MERS. Un estudi ha suggerit que les genetes o gat mesquer, i els pollastres, podrien ser portadors de virus però encara no està confirmat epidemiològicament.

De quina manera està afectant a la població el nou coronavirus?

Arran que el govern xinès informés del brot a l’OMS, el primer de gener de 2020 va clausurar el mercat i va començar el procés de desinfecció. El mateix dia va morir el primer pacient i el dia 17, el segon, dues persones d’edat avançada amb problemes de salut previs. El 7 de gener es va descriure el primer cas de persona infectada a Tailàndia i un altre primer cas al Japó. Segons l’OMS, en els dos casos eren persones que havien visitat Wuhan i el 9 de gener es va relacionar la pneumònia amb el nou coronavirus. En pocs dies, diversos centres d’investigació de tot el món, sobretot de la Xina, han aconseguit d’identificar seqüències genètiques del nou coronavirus, confirmant que té un 70% de similitud amb la SARS. Ara s’estan realitzant esforços per aïllar el virus, conèixer-lo i desenvolupar vacunes o altres tractaments, i elaborar proves diagnòstiques específiques.

Quin grau de mortalitat té?

Segons les dades inicials, la mortalitat del nou coronavirus és de l’1,5%, però caldrà fer un seguiment diari per veure com evolucionen els casos. Per ara, el ‘2019-nCoV’ es pot considerar menys agressiu en les seves conseqüències, comparat amb la SARS i el MERS. L’epidèmia de SARS, amb l’últim cas reportat fa més de quinze anys, va provocar la mort de vuit-centes persones i va infectar unes vuit mil amb una taxa de mortalitat al voltant del 10%. El MERS, encara actiu, però geogràficament contingut a la península Aràbiga, ha infectat a prop de 2.500 persones amb més de 850 casos fatals amb una mortalitat del 35%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any