Científics de Barcelona relacionen les cèl·lules glials defectuoses amb el Parkinson

  • El treball es va publicar el deu de gener a la revista Stem Cell Reports

VilaWeb
ACN
14.01.2019 - 17:06
Actualització: 14.01.2019 - 17:56

Un equip de científics dirigit per la professora Antonella Consiglio de l’IDIBELL i la Universitat de Barcelona (UB) i el professor Angel Raya del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMR[B]/IDIBELL) han descobert que les versions defectuoses d’unes cèl·lules cerebrals humanes anomenades astròcits estan vinculades a l’acumulació d’una proteïna tòxica característica de la malaltia de Parkinson.

El treball, que es va publicar el deu de gener a la revista Stem Cell Reports, suggereix un paper important de les cèl·lules glials en la malaltia de Parkinson i proposa possibles noves dianes terapèutiques.

‘Els nostres resultats canvien completament la nostra visió anterior de la participació dels astròcits en la malaltia de Parkinson’, explica Consiglio, cap de grup de recerca a l’IDIBELL. La també professora a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona indica que ‘de veure’ls com a cèl·lules espectadores principalment amb un paper protector, hem passat a considerar-les jugadors crítics que propaguen la malaltia i amplifiquen el grau de degeneració neuronal’.

Els investigadors van generar cèl·lules glia derivades de cèl·lules mare i els resultats mostren que els astròcits dels pacients amb Parkinson estan alterats, en el sentit que acumulen nivells anormals de α-sinucleïna. L’acumulació de α-sinucleïna va donar lloc a l’escurçament i desintegració de les branques que les neurones projecten (axons i dendrites), fet que va provocar la mort neuronal fins i tot de les neurones d’individus sans.

‘Des d’un punt de vista més tecnològic, estem realment sorpresos pels resultats dels nostres experiments sobre la transferència de α-sinucleïna, que eren inequívocs’, conclou Consiglio. Els propers passos inclouen la investigació del paper dels astròcits en el 85 al 90 per cent dels casos de Parkinson que són esporàdics, sense causa genètica coneguda, segons informen en un comunicat.

L’ Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)  és un centre de recerca en biomedicina creat l’any 2004. Està participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat. Està situat a l’Hospitalet de Llobregat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any