L’estat de Chuuk ha ajornat el referèndum per a decidir si s’independitza dels Estats Federats de Micronèsia. La votació s’havia de fer aquest mes de març, però ara és previst per al 2022.

El principal dirigent independentista, Sabino Asor, ha afirmat que donaria més temps a Micronèsia perquè corregeixi ‘algunes de les deficiències’. En els darrers mesos, el moviment independentista debat sobre quins mecanismes legals pot utilitzar per a deixar la federació.

En aquesta votació, la relació amb els Estats Units d’Amèrica hi influirà de manera important. Molt a prop hi ha la base de Guam, un territori nord-americà amb força aèria i bases navals i la ubicació estratègica al Pacífic, havien creat preocupació per si el nou estat independent s’aproximés políticament a la Xina.

Actualment, la Micronèsia manté un acord internacional (Compacte d’Associació Lliure), gràcies al qual els ciutadans poden viure, treballar i estudiar a qualsevol part dels EUA sense visat i, a canvi, els nord-americans tenen accés a la terra, l’espai aeri i la mar per a finalitats militars. L’acord també inclou transferències directes de pressupost del valor d’una quarta part del PIB dels Estats Federats de Micronèsia, però s’acabaran el 2023.

El govern de la Federació considera que el referèndum és inconstitucional, però la comissió judicial de Chuuk afirma que és legal d’acord amb la llei internacional, basant-se en la resolució de l’ONU sobre Kossove. En cas de victòria del sí, no establarien en cap cas la república abans del 2025.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb