Cercas i l’utilitarisme dels morts: una lliçó de nacionalisme espanyol
«El menyspreu per la mort, singularment, és un tret típic i molt remarcable del nacionalisme espanyol, emparentat profundament amb el catolicisme, tan fortament present en l'embrió de la idea d'Espanya i de la seua constitució en nació»

Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
En una entrevista pregunten a Javier Cercas sobre la crisi del coronavirus i ell respongué que la situació actual era una llàstima, però que per ell havia estat molt pitjor l’octubre del 2017. I Miquel Iceta, que no perd mai l’oportunitat de perdre l’oportunitat, ho repiula de seguida, cosa que causa una bona indignació.
Els indignats, que són la immensa majoria, no entenen com Cercas o Iceta poden menystenir d’aquesta manera l’existència de 25.000 morts oficials, que tots sabem que en realitat poden ser moltíssims més. D’una banda, humanament, diu molt poc en favor d’ells que tinguen tan baix el llistó del respecte a la vida humana i al dolor aliè. D’una altra, és evident que la deriva ideològica que s’ha apoderat del PSC els fa perdre greument el rumb. La defensa religiosa de Pedro Sánchez, finalment, ho acaba d’arrodonir i dóna peu a aquest incident tan revelador.
La pregunta, obligada, és com es pot arribar a aquest nivell de degradació moral. Evidentment, s’hi arriba envolat per la política, amb una inflamació letal de partidisme, però cal entendre que sobretot s’hi arriba impregnat fins al moll de l’os d’aquest nacionalisme espanyol del qual tan pocs espanyols conec que siguen capaços de netejar-se. I la prova és simple: seria normal en un altre país d’Europa que un intel·lectual demostràs en públic un menysteniment d’aquest nivell cap a la mort en massa dels seus veïns?
Crec que tothom, amb raó, s’afanyarà a respondre que no, però jo ho matisaria mencionant el cas de Sèrbia, una comparança que donaria per a molt si volem entendre el moment actual. Fa anys que sostinc que les característiques dels nacionalismes serb i espanyol tenen unes arrels comunes molt interessants d’estudiar. Si tingués temps per a dedicar-me a estudiar-les com cal, m’agradaria de fer-ne una dissecció exhaustiva: la defensa d’un excepcionalisme de frontera contra els moros o els otomans com a origen mitològic; una definició primordialista del concepte de nació, immortal, gairebé caricaturesca; el pes enorme de la religió en la conformació d’un ideal sempre expansiu; i un menysteniment profund de l’europeisme de les llums, ressentit i tot, encara més en Unamuno que no en Garašanin.
Ara la fabricació tan útil de l’espanyolisme com un ‘no-nacionalisme’ permet a Cercas i Iceta de dir coses tan greus com aquesta que han dit mentre es veuen ells mateixos inserits en la modernitat i el cosmopolitisme. No hi puc fer res, respecte d’allò que ells creuen, però no estic disposat a acceptar que siga normal una frase que és gravíssima. Sobretot perquè Cercas i Iceta parlen amb un cor metòdicament rosegat per les tradicions de la passió patriòtica espanyolista i els altres tenim raons per a témer que, si no es frena aquest seu nacionalisme desbocat, ens acabaran menant a la barbàrie on sempre, històricament, ha anat a parar.
Quant a això, he de remarcar que el menyspreu per la mort, la relativització de la mort, és un tret molt remarcable del nacionalisme espanyol, emparentat profundament amb el catolicisme tan present en l’embrió de la idea d’Espanya i de la seua constitució en nació. Algú dirà, frívolament, que Espanya avui ja no és catòlica. L’argument és passablement cert, però cal dir que mentre el nacionalisme espanyol no canvie (i no es veu cap signe ni remot que haja de passar) la realitat és que està condemnat a arrossegar tota la càrrega doctrinal que l’ha impregnat de sempre i que se li escapa, vulgues que no, pels porus.
En posaré un exemple ‘constitucional’. Els anys vuitanta encara hi va haver una mica de discussió sobre si la festa nacional espanyola havia de ser el 6 de desembre, aniversari de la constitució i per tant símbol d’una mena de nou començament, o el 12 d’octubre. Va guanyar, com en tantes coses, la continuïtat amb el franquisme, i n’és conseqüència que avui els espanyols celebren, com a essència de la pàtria que són, l’evangelització violenta d’Amèrica i la victòria sobre els moros. Encara. Ho intenten de dissimular, és veritat. Però ho aconsegueixen poc i malament. Certament, la llei del 1978 que instaura el Dotze d’Octubre com a festa nacional espanyola ja no parla de l’evangelització, com era habitual fins aleshores, però parla de ‘l’inici de la projecció lingüística i cultural més enllà dels límits europeus’ de la nació. Veges per on. La retòrica és la que canvia però la mona continua essent mona per més que la vulguen vestir de seda.
Mona en la constitució i mona també en el cap de Cercas i Iceta. Que al capdavall no fan res més que adaptar a l’era de Twitter aquell aberrant missatge, tan estimat pel falangisme primitiu, segons el qual els morts són uns éssers caducs i poden tenir, per tant, una utilitat, ponderable a partir de la conveniència present de la pàtria ‒que és eterna i per això mateix superior. En definitiva, que els cadàvers t’indignen o et resulten completament indiferents no segons un criteri moral, sinó simplement pels interessos de la política.
61 comentaris dels subscriptors

Jaume Florensa
03.05.2020 | 22:13
Es aberrant la poca humanitat i cinisme d’aquestos dos vividors

Josep Usó
03.05.2020 | 22:17
Fa molt temps que es parla del pendent ferroviari. Ara es comença a veure fins on arribarà Espanya, baixant per aquest pendent. Al final només hi ha una idea abstracta i difusa d’un estat medieval. I tot es sacrificarà, si és precís fins el darrer vassall d’aquell estat, per a mantindre els privilegis dels qui l’administren. No estan en el segle XVIII. Estan en la edat Mitjana. Per això no s’hi pot viure, dins. Només sobreviure com a vassalls. O com a serfs. I no fa goig, la veritat.

Josep Almar
03.05.2020 | 22:27
La pulsió que impregna Cercas i també Iceta es que per ells ( i quans mes?) els morts no son importants. I menys si es per mantenir la seva idea de pàtria. Per tant ens hem de fer la pregunta com a Servia: quans morts soportara Europa abans no digui prou? Perquè els criminals disposats a matar, sembla, Espanya els te, amb passaport de impunitat garantit per l’estat. O no?

J. Miquel Garrido
03.05.2020 | 22:39
Benvolgut Vicent:
En Cercas i l’Iceta es mereixen una editorial de Vilaweb? Pot ser sí, si vols fer-nos notar que són el dit que assenyala la lluna i la teva intenció és que aprenguem a veure la lluna.
Però per mi que dediquem massa atenció a tota aquella d’ultra nacionalistes espanyols, col-laboracionistes, quintacolumnistes, etc. No mereixen el nostre temps.
Hi gastem massa energia, la qual hauríem de destinar a construir el nostre futur col-lectiu.

Gerard Codina
03.05.2020 | 22:43
Ah! Però el que els va afectar del primer d’octubre va ser que la gent anés a votar i no l’acte de terrorisme d’estat dels piolins? Adjuntoel discurs de Pedro Sánchez el mateix 1 d’octubre, que després de la intervenció del Borbó va oblidar de seguit. https://youtu.be/URSABScpYL0

Carles Serra
03.05.2020 | 22:44
Que trist Vicent, que trist i pensar que tant ER com PDCAT no han tingut cap problema amb pactar i donar-li poder a Catalunya aquest elements del partit franquista i criminal d’això que en diuen PSC; no teniu dignitat ni vergonya

ASERET ALMAR
03.05.2020 | 22:46
Editorial per emmarcar. Gràcies Vicent.
M’agradaria que poguessis fer la comparació entre el nacionalisme serbi i espanyol. Encara recordo els teus articles a El Temps abans de la divisió de Iugoslàvia i la informació que ens proporcionaves durant el conflicte. Em van ajudar a entendre-ho i era una manera diferent de plantejar-ho que contrastava amb la premsa dominant.
Pel que fa a Cercas, l’han definit com un falangista dissimulat. Sí, a través dels seus llibres es veu que és la ideologia que ha mamat a casa. I com a escriptor, s’ha aprofitat d’històries dels seus “amics”. Després deixen de ser-ho.
Miquel Iceta, un polític descarat. No té vergonya. Encara em sorprèn que ell, Granados, Illa i Cia obtinguin tants de vots. A mi em fan venir ganes de vomitar.

Joan Benet
03.05.2020 | 23:09
Bé, els genocidis i els crims contra l’humanitat no passen perquè si… Hi ha Cercas i Icetas al darrere que donen, una per una i com qui no vol la cosa, totes les passes que hi porten. I, quasi sempre, al començament, tot sembla molt banal i inocent…
Respecte als individus en qüestió, no sembla que estiguin tallats pel mateix patró: no estic segur que Iceta sigui un nacionalista espanyol, més bé em sembla un personatge amoral. El concepte de la banalitat del mal li va com anell al dit, crec.

Enric Pladevall
03.05.2020 | 23:20
CERCAS I ICETA l’any vinent heu d’anar a Malaga a cantar “soy el novio de la muerte” el dia que els legionaris treuen el cristo a passejar per cantar-li amb ardor guerrero

jaume vall
03.05.2020 | 23:26
Tant a Espanya, com a Europa, arreu, sembla ser que es compleix la reflexió que es fa a la pel·lícula “Le déclin de l’empire américain” de D. Arcand :
“Podem constatar signes del declivi a l’imperi americà:
-població menysprea les seves institucions
-descens taxa natalitat
-refús de la mili
-deute nacional incontrolable
-disminució hores de treball
-proliferació funcionaris
-decadència de les elits”
I ho va escriure a inicis de la dècada dels 80’s. Després encara va fer una segona “Les invasiones barbares” (2003) i l’any 2018va presentar “La chute de l’empire américain” (La caiguda de l’imperi americà)
No només l’imperi americà. Potser Occident, Europa, la societat que ja no ha patit els estralls de la segona guerra mundial i que ha pres els drets assolits “for granted”, per suposats, garantits sense haver de lluitar per ells ?
I ara tot s’està enfonsant / reajustant.
Veurem si la societat catalana té els dallonses de trencar el cordó umbilical amb un estat corrupte, corruptor, incorregible. O no, i ens enfonsem tots plegats, però acomodaticis, sense haver sortit de la nostra zona de confort, i dintre d’una dècada continuem envejant, Holanda, Dinamarca, Suècia, Eslovènia, Irlanda, Suïssa, Àustria. Països petits, que s’autogestionen, i on hi ha millor qualitat de vida. “Nord enllà, on diuen que la gent és neta i noble, culta rica, desvetllada i feliç.” I nosaltres, fent-nos palles mentals sobre com seríem de bons si fóssim independents. I que dolents són -la majoria- d’espanyols. D’acord. Però la humanitat, la política, no va de moral , potser sí, d’ètica. Però va de relacions de poder. I els espanyols tenen sentit de poder, i els catalans, no. El pitjor és que sembla que -molts- accepten no voler tenir-lo.

Florenci Maymó
03.05.2020 | 23:32
Hola Vicent,
Ens podem emprenyar amb Cercas i Iceta, però només constaten el que ve fent el govern espanyol.
És prou clar que han deixat morir aquesta quantitat de persones, per que van prioritzar el seu nacionalisme, lluita per la unitat de la pàtria i carregar-se Catalunya, per davant de protegir tota la població espanyola.

Francesc Estall
03.05.2020 | 23:36
Una cosa que m’ha desagradat de l’editorial: dedicar-lo a aquesta patuleia de gent. Gentussa així no mereix un editorial, només menyspreu i ignorar-los. Anar repetint que no poden caure més baix… per veure com ho fan a la següent oportunitat. A mi ja ni tant sols m’indignen.
Sabeu allò de la vergonya aliena?, jo no en tinc, m’avergonyeixo dels meus actes i prou, els altres que s’ho facin mirar.

Josep Ramon Noy
03.05.2020 | 23:41
Aquest és el nivell de l’espanyolisme. Primer la mort dels que calgui que admetre la autodeterminació de ningú. “Viva la muerte” deia Millan Astray, un minusvàlid i esguerrat…Això, certament té arrels catòliques: el catolicisme és adorador compulsiu de la mort en totes les seves vassants. Des de el culte al Crist crucificat, fins a l’utilitzacióp descarada de un fet natural com és la mort de les persones, per crear la corresponent por i temença, que tan bé va als que manen.
En el cas de Cercas, no em preocupa gaire: fa estona que el tinc per un neci de solemnitat. El cas de Iceta, que no és cap neci, em sembla molt més greu perquè significa la adoració del cinisme més total. Estic segur que a Iceta tan li fa 26.000 morts com que es fés el referendum, i que el Parlament votés la independència de Catalunya! És un supervivent a tota mena de canvis del poder i de la sort. Ell només dirà:”aparta’t que em tapes el Sol!” com deia Diògenes: aparta’t que perilla el meu sou, traduit directament. Això és el que hi ha
Però certament l’unionisme està caient molt i molt baix, està degenerant moralment i cívica, i això acaba passant factura, tard o d’hora.

Joan Jorba
03.05.2020 | 23:42
Qualificar aquestes dues persones, penso que és donar-los un protagonisme que ells mateixos necessiten, provoquen i de forma reiterada estan buscant des de l’octubre de 2017.
El Sr. Partal ens pregunta – en referència a les opinions d’aquests senyors – com és possible d’arribar a aquest nivell de degradació moral.. doncs, perquè aquests senyors desconeixen el significat de la moral, només viuen de l’oportunisme i del servilisme, l’un a partir d’haver guanyat en 2019 el Premi Planeta i l’altre d’intentar ser sempre el “Chupa Chups” del secretari general (PSOE) de torn.
Sentir-se més afectats pel referèndum de l’1O, que pels milers de morts provocats pel coronavirus, és fastigós e inhumà !! …… Que han de pensar la gran quantitat de familiars que no s’han pogut acomiadar dels seus difunts, d’aquestes opinions?.
Aquests dos senyors poden tenir a dia d’avui una gran passió patriòtica espanyolista, però en el cas que perdessin les seves “feinetes” d’intel·lectual i de polític, segur que les seves opinions i provocacions no tindrien cap significat per ningú.
I així té que ser.

Josep Salart
03.05.2020 | 23:44
… i vinga a fer anar la maneta amb coses d’espanyols.
Nosaltres hem de parlar més de presos polítics que d’aquests provocadors. Si un català que visqués a Madrid, digués una tontería, ningú li donaría cinc minuts d’importància. Quedaría completament olvidat.
Una altre cosa és el problema real: qui carai compra llibres a Catalunya d’aquest aspirant frustrat a andròmina ¡¡¡

Gemma R.
03.05.2020 | 23:57
No pateixis que no defallirem en la defensa dels drets, les llibertats i la justícia. A Catalunya no guanyarà la misèria moral, la ignominia, l’ ultra-nacionalisme més rànci i assassí, encara que no es mirin al mirall i així es puguin repetir que són progres i cosmopolites. El món si que els veu com són. I tenim la gran sort que no se n’ adonen, segueixen parlant i fent amb impunitat com si encara estéssim tancats en nosaltres mateixos com a la dictadura.
Si no fem la DUI abans, que espero que sí, arribarem a un judici sumaríssim, a les més altes instàncies, i les declaracions de polítics i ” Intel.lectuals” del que ells creuen esquerra, ens serán de molta utilitat per demostrar no només el no respecte a la minoría cultural catalana, també la persecussió política i moral contra l’ independentisme.

Marga J McFarlane
04.05.2020 | 00:18
En canvi, ja han començat a parlar de “victimes” i “martirs” de Covid-19.

Josep-Anton Monfort
04.05.2020 | 00:30
Sempre em sorprèn aquesta crítica contra qui es comporta com el que és. De la mateixa manera que l’escorpí no va poder evitar picar la granota (era la seva naturalesa), Cercas diu aquestes animalades perquè és un falangista, no cal donar-li més voltes.
El que no entenc és que la Universitat de Girona tinguin contractat un ésser d’aquesta mena. Igual que em sorprèn que el programa FAQS de TV3 convidi tan sovint un tal Israel, periodista de la ultradreta que només excreta penjaments i calúmnies contra qualsevol cosa catalana. Pena de veritat la direcció de la Corpo que aquest pinxo exaltat aporta alguna cosa més que mala llet, o es creuen que hi ha molts facciosos mirant el programa i que es delecten amb aquest pseudo-Inda? Dos contractes que paguen tots i que em superen.

JOSEP MARIA OLLE
04.05.2020 | 01:27
Amb aquet parell de burdegasos, ni aigua!… ara està be posar-los al seu lloc.

JORDI PIGRAU
04.05.2020 | 01:30
Amic Partal, et deixes una cosa que es bastant obvia; la ‘fiesta nacional s’ha mantingut el 12 O pq es la patrona d’un cos anomenat GC, que es el
que a hores d’ara protegeix la corrupció i la misèria d’aquesta gent del ‘antes roja que rota’
Totes les actuacions contra Catalunya des de U Octubre 2017 les ha protagonitzat aquest cos(amb l’inestimable col.laboració dels jutges)

Enric Emo
04.05.2020 | 01:51
Molt d’acord amb l’editorial del Sr Partal. Però voldria fer una observació. No crec que el catolicisme sigui responsable de la manera de ser del nacionalisme espanyol.
Espanya, es a dir Castella i Lleó, té el seu origen en la resistència al nord e la Península a Asturies. Certament eren territoris cristians, però també ho eren Catalunya i Aragó.
En aquell moment no s’havia produit el cisme d’orient, la separació de l’resglésia ortodoxa.
Tota Europa era cristiana i ho va continuar essent fins al segle de les llums i encara després, tret d’uns pocs cercles intel·lectuals que no eren pas tots els intel·lectuals.
Ignora els molts corrents de l’església catòlica.
Ignora el profund pacifisme de l’evangeli, referència sempre última del cristianisme i que fa que aquest corretgegi errors.
Una corrent molt important del nacionalisme democràtic i cívic català ha estat profundament catòlic.
Una política d’arrels cristianes, filla d’un pastor, encara que de dretes es capaç d’acollir al seu país un milió de refugiats: Àngela Merkel.
Un polñitic no catòlic d’esquerres espanyol, Pedro Sñanchez, és incapaç de fer-ho i encara juga a la propaganda acoillint a unes poques desenes de refugiats mentre amenaça a la ong que els salva al mar.

Santi ALBORS
04.05.2020 | 03:25
Perdoni Sr. Partal deu haver una fe d’errates al seu comentari quan caracteritza al Sr. Cercas d’intel·lectual i això que diu raia l’antinatural d’una especiés que s’intenta diferenciar dels altres pluricel·lulars precisament amb l’intel·lecte.

Carme Garcia
04.05.2020 | 07:09
No sé perquè ens sorprenenmt tant. Fa temps l’Agost del 2017 , varem tenir la proba de qui són i fins on són capaços d’arribar per fer desapareixer quants més catalans millor ( sort que ells no són nacionalístes oi?).
Són dos personatges foscos , sobretot IZ una persona que está al cap de PSC per maquiavélica, ah¡¡ i no ens en oblidem que está preparant la seva succesora la Granados, que no sé si es pitxor que ell. Aquest episodi m’ha fet pensar en Auchwitz.
Com diu el Vicent, no sabem quants morts hi ha, i crec que mai sabrem realment quants hauran mort, però nomès que fos un , el sentiment dels seus familiars , es mereix el respecte de tots.
També afegir que hi ha molta gent callada en referencia a aquest twitt, sobre tot aquells que donnen lliçons de “nacionalistes”.

Bonaventura Casanova
04.05.2020 | 07:38
Tenim avui dia la trista oportunitat de veure perquè i com algunes persones esdevenen nazis.

Albert Miret
04.05.2020 | 08:29
“Quant a això, he de remarcar que el menyspreu per la mort, la relativització de la mort, és un tret molt remarcable del nacionalisme espanyol, emparentat profundament amb el catolicisme tan present en l’embrió de la idea d’Espanya i de la seua constitució en nació”.
Aquest és el nucli de la qüestió. Mentre Europa abraçava el protestantisme per a poder escapar de l’edat de pedra del catolicisme amant de la misèria i l’esclavitud, espanya i Itàlia es quedaven en realitat com a estats Vaticans a les ordres de Papes buits d’humanitat, incultes i amorals. Espanya va quedar aïllada de l’Europa pròspera, lliure de misèria i de les santes inquisicions que conformen l’ànima i la ideologia espanyoles, avui ja sense Itàlia, en solitari, com sempre. Ells no poden ser europeus, perquè ningú voldria compartir la seva extrema bestialitat i incultura. Què en podem esperar doncs avui de dos espanyolistes desesperats? Podrien no ser-ho. Han disposat de molta més cultura que la necessària per abandonar la prehistòria per sempre, però els ha agradat més el culte a la força bruta que a la intel·ligència. Espanya és avui una barreja de la religió més falsa i anacrònica i els valors immorals i criminals de la santa inquisició. Això és espanya i així són els seus fills.

Marcel Barbosa
04.05.2020 | 08:30
I bla i bla…, ens passem els dies i anys comentant el que opinen els d´allà. A mi m´importa ben poc- de fet ja ho sabem. Mentre deixem innocents a la presó i a l´exili, i no demanem amb força que arribi la democràcia. Fins a les properes declaracions…, salut.

GABRIELA Zayas
04.05.2020 | 08:40
Inhumans i perversos diria jo.

josep soler
04.05.2020 | 08:41
El règim BorbonIBEX ha invertir bona part dels nostres impostos en fer creure, mitjançant els seus regiments de blindats periodístics, que tot el que són ells som nosaltres:
Nacionalistes, violents, malversadors, insolidaris, antidemòcrates, adoctrinats, xenòfobs, il·legals, etc.
Els fets objectius demostren tot el contrari, però no importa, ells són beats creients dels actes de fe i nosaltres som dubtants.

Victor Serra
04.05.2020 | 08:49
Això és més vell que l’anar a peu. Es Nacionalisme de la pitjor espècie. La nació, la pàtria i la seva unitat per damunt de tot. A partir d’aquí, no poden entendre que hi hagi gent que no ens sentim espanyols, que no volem ser-ho i que volem organitzar-nos en un Estat diferent del seu. Per a ells, algú que pensa així no és normal. Té alguna confusió mental, o inclús una malaltia. Alguns ho han dit clarament. D’aquí a considerar-nos “untermenschen” , hi ha un pas molt petit que un tal Trilla del PSC ja ha traspassat sense que ningú del seu partit el corregeixi.
Jo tornaria a demanar a tots els independentistes, sobiranistes, catalanistes o com en vulgueu dir, que no ens barallessim perque al davant hi tenim gent disposada a absolutament tot i a la que només guanyarem treballant junts i amb mirada llarga.

Joan F Ruiz
04.05.2020 | 09:21
Potser si que tenen raó els que opinen que no cal dedicar tant de temps a personatges feixistes declarats (Cercas) o amorals arrivistes (Iceta),
Tot i així, fer-ne us com a mostra de la podridura actual també és acceptable, per a fer entenidor els conceptes.
A banda del naZionalisme espanyol de Cercas i la amoralitat sense escrúpols d’Iceta (no oblidem la Granados que crec que te ambdós defectes), vull cridar l’atenció sobre el que ha dit el Sr. Montfort:
“…
El que no entenc és que la Universitat de Girona tinguin contractat un ésser d’aquesta mena. Igual que em sorprèn que el programa FAQS de TV3 convidi tan sovint un tal Israel, periodista de la ultradreta que només excreta penjaments i calúmnies contra qualsevol cosa catalana.
…….. aquest pinxo exaltat aporta alguna cosa més que mala llet, o es creuen que hi ha molts facciosos mirant el programa i que es delecten amb aquest pseudo-Inda?
… ”
La pregunta és de calat.
La CCMA no pot creure que dins del seu públic hi hagi molta gent que combregui a la ultradreta i el franquisme.
Però ho fa, i convida personatges com aquests, es gasta els nostres diners en pagar anticatalans.
Malauradament crec la CCMA sota control d’ERC, Esquerra Republicana Convergent, la versió junquerista del que era abans ERC.
A l’igual que crec que el diari ARA al que estic subscrit i del qual em donaré de baixa ja, també està sota la línia junquerista/convergent d’ER.
Perquè esmento el ARA?
Pet similitud, perquè descaradament porta dos caps de setmana seguits blanquejant la ER junquerista treient acudits contra el acusats del 3% i contra el president Pujol, i en canvi, per equilibrar, cap ni un ridiculitzant el col·laboracionisme de Rufián o Junqueras.
No he votat mai Convergent, però crec que és moment d’unitat I no de ridiculitzar als companys de viatge per guanyar punts autonòmics davant el naZionalisme espanyol.

Eduard Samarra
04.05.2020 | 09:26
Molt i molt d’acord amb J. Miquel Garrido, Josep Salart i Josep-Anton Monfort. Els meus comentaris en aquest editorial van sovint en aquesta línia. No és que en menystingui la importancia, d’aquestes declaracions infames, sinó que considero que hauríem d’acceptar ja d’una vegada i per totes com és l’enemic. Aquest tipus d’editorials denoten un nivel de no-acceptació i co-dependència galopants.

Pep Agulló
04.05.2020 | 09:50
MORTS QUE NO HONREN LA PÀTRIA
No hi haurà independència política si no hi ha primer independència mental. Cal combatre el nacionalisme espanyol perquè ignorar-lo ens fa més mesells. Ells volen que l’ignorem, que el banalitzem, per no haver de donar arguments a l’existència una minoria nacional oprimida per part del nacionalisme espanyol opressor.
El nacionalisme espanyol pivota entorn la mort, Déu i la Pàtria. El culte de la mort com a sacrifici present en tota manifestació identitària des de la “fiesta nacional” a la setmana santa, es converteix en execrable quan els morts no rendeixen tribut a la pàtria.
Espanya va plantejar fer front a la pandèmia traient l’arsenal simbòlic del nacionalisme espanyol: l’exèrcit, els discursos bèl·lics, tots som soldats, els “partes de guerra”, la supremacia de l’essència espanyola, l’orgull patriota. Però tot plegat no ha donat “glòries a Espanya”. Els milers de morts no són herois nacionals. Són testimonis muts d’una desfeta en el camp de batalla. D’una derrota…
Així els morts per la Covid són equiparables als morts republicans enterrats en els vorals dels camins sense cap dignitat, abandonats sense identitat. Són morts indignes.
Aquests personatges ja sigui perquè ho porten a l’ADN falangista, com en Cercas, o que sigui per oportunisme degenerat i immoral de l’infame Iceta, poden menystenir els milers de morts que no són “caídos por la patria”. L’escarni tindrà butlla amb aquest règim neofranquista.

Llorenç Marquès
04.05.2020 | 10:23
Com m’agrada que cada vegada més i més, anem veient el pinyol d’aquella fruita tant suposadament bona que ens varen vendre al 1978, per tant cada vegada més podem veure sense engany ni error de calcul, contra qui tenim de lluitar si mai volem ser lliures i sobirans, no contra la pell de la fruita, no contra la seva polpa, si no contra el seu pinyol, i normalment els pinyols son durs i la seva llavor amarga. Espanya admiren els que van repartint garrotades, per que tenen molt endins allò de ser “los novios de la muerte”, es la llei de la selva, la llei de las presons, tenen molt endins el menys preu, i la cruel i sarcàstica prepotència contra aquells que no es defensen de las seves garrotades, i els hi plau i molt, fer “bulling” en aquests per ells covards, així doncs ells ens maltracten, nosaltres ens deixem fer i ens arronsem i ells es creixen…….Mai serem ni lliures ni independents per aquest camí, car per ser-ho ens cal recuperar l’orgull, el tremp de un estament militar que teníem i varem perdre al 1715……O anem al pinyol, o no cal fer-hi més voltes, per que -i hi han mil proves-, amb astúcia i enginy, voler es poder…..tant l’hi fa com sigui de gran l’enemic…..

Salvador Aregall
04.05.2020 | 10:28
En aquest país nostre sempre hi ha hagut persones carregades d’odi contra tot allò que representa la nació catalana. És un ressentiment curiós que deu tenir alguna explicació però que l’anàlisi profunda de la qüestió ens costaria massa lletra i no és aquest el lloc apropiat per desenvolupar-ho. El cas és que aquest fenomen viu i conviu amb nosaltres des de sempre. És molt cansat i improductiu mirar de contestar totes les provocacions que emanen d’aquest pou negre i és una ‘guerra’ en que no hi tenim res, res, res, res a guanyar. Crec que l’editorial d’avui, mirant d’analitzar la nefasta resposta del Sr. Cercas a una entrevista i el repiulet de l’inefable Iceta, se situa molt per sota del nivell ha què ens té acostumats. Ho dic amb molt de respecte i reconeixent el bon estil i tota la raó que té i comparteixo amb al Sr. Partal. Ho dic sobretot perquè crec que ja no ens podem entretenir amb aquestes bajanades que ens fan aturar massa temps en la llarga marxa que hem emprés. N’hem tingut i en tindrem més, la Sra. Coixet, la Sra. Sardà, el Sr. Serrat, el Sr. Carol, el Sr. Gas, el Sr. Loquillo, el Sr. Enric Hernández, …, tots catalans. Els hem de respondre?. No, crec que el nostre diari ha de sortir d’aquests bucles, ha de ser propositiu, sobretot propositiu ens aquests moments que hem perdut la senyal de pista.

Oriol Ribera
04.05.2020 | 11:14
al Iceta tan sols li manca un bigotet i un brazal amb la creu gamade
I als seus votants alzar el braç al crit de hei……

Josep Sivillà
04.05.2020 | 11:23
Hem sofert l’ultranacionalisme espanyol des que hem nascut. I han intentat envair-nos amb aquest nacionalisme imposant-nos les seves referències, “Una grande y libre” Els toros, el flamenco, xafant els seus creadors, el rei, la unidad sacrosanta del estado, l’espoli de Catalunya i els paisos catalans, la recentralització, el treure l’exèrcit al carrer per un tema sanitari, en fi, no acabaria i tots sabem a què em refereixo. Hem sofert de del nàixer, un ultranacionalisme asfixiant.
Però al mateix temps ens han venut que no son nacionalistes i en canvi ho som nosaltres. I nosaltres, perdedors de mena, sols ens hem defensat. I la campanya mediàtica la guanyen ells. No pot ser que la veritat no floreixi. Tots sabem que el nostre nacionalisme es per defensar-nos i alliberar-nos del seu. Un cop independents, ja no ens farà falta i aflorarà allò que som, molt pràctics i oberts.
Hauríem de ser molt més vius i remarcar aquest ultranacionalisme i deixar-lo clarament a la vista. Denunciar-lo i despollar-lo constantment. I no ens costarà gaire doncs donen en senyals constants.

Gerard Palacín
04.05.2020 | 11:51
El que ha passat amb Cercas i Iceta ens ha indignat a molts ciutadans, sobiranistes o espanyolistes. Cercas va d’intel·lectual quan en realitat és un home que persegueix els seus interessos, un intel·lectual caspós de que quan rasques trobes el rovell o la brutícia, i que per defensar-los és capaç de les accions més indignes, com ara de menysprear els 25 mil morts o molt més que ja s’han produït.
Per la banda d’Iceta, mai més ben dit, banda, ja no resulta tan estrany. D’Iceta és diu que és intel·ligent. Jo no ho crec. Diu i fa massa bestieses que demostren el contrari. Si Sánchez és una ànima en pena, que va perdut pels mars de la política, Iceta és aquell que espera que ensopegui el seu company de partit per posar-s’hi ell. És igual que no sigui capaç ni de regentar un bordell -que tots sabem que es fa a base d’hòsties. Iceta no solament espera una ensopegada, sinó que és el que posa la pell de plàtan.

Lluïsa Miret
04.05.2020 | 12:18
Es realment molt indignant, però veient de qui ve, no li donaria més importància, no s’ho mereixen, fan pena.

Lluis Molist
04.05.2020 | 12:29
Iceta……….que fastigós que ets. Vividor, amb un bon palique per no dir res. No et fa vergonya viure axis. ?? Molt convincent el Sr Partal i quanta raó, quant compara nacionalisme Serbi i espanyol, penseu que els resultats serien els mateixos.

Josep Francesc Pèrez
04.05.2020 | 12:32
Per aquests dos, ni un minut. A l’enemic, ni aigua. Al desert, polvorons. A alta mar, arengades. Aigua, mai.
Quan parlem de l’Iceta, li donem “vidilla” davant dels seus amos de Madrid. I aixó el reforça. Ni piu.
Siguem intel·ligents. Quan perdi els “mèrits” que li dona aquest protagonisme, els seus mateixos colegues el defenestraran.
Per a ser militant del P$O€, sucursal P$C, has de ser un arribista, oportunista, i un vividor sense conciència ideològica.
Ja us ho dic jo, amb coneixement de causa

Maria Josep Virgos
04.05.2020 | 12:33
Ja és una llàstima que sovint els titulars siguin tramposos i provocatius, com aquest de El Periódico, que descontextualitza les paraules del Cercas. Només falta l’Iceta fent d’Iceta i ajudant a difondre i ja tindrem una nova acusació de linxament de l’escriptor catalanòfob, i aquesta vegada potser tindrà raó. I em sap greu, perquè entenc el que llegeixo a l’editorial i en molts comentaris però no m’agrada que caiguem en aquesta mena de trampes i que ens facin passar per integristes. I és que, sincerament, llegint l’entrevista no veig que n’hi hagi per tant. L’escriptor respon a una pregunta sobre literatura i canvis vitals i explica com la tardor del 2017 el va afectar molt profundament –igual com ho diem molts altres–, perquè la Història en majúscules va entrar-nos a casa. I afegeix que a ell personalment el va afectar més que la crisi actual. Dos preguntes més avall parla del moment que estem vivint com una catàstrofe col·lectiva, del gran nombre de morts, de les conseqüències que patirem, sense cap manca d’empatia. No hi veig menyspreu per als morts, i he de respectar l’impacte que dos fets importantíssims per als ciutadans d’aquest país puguin tenir íntimament en uns i altres.
Vicent, aprofito per felicitar-te per la gran tasca que fas a Vilaweb amb el teu equip. Llegir els teus editorials és sempre un plaer.

Josep Pasqual Gil
04.05.2020 | 13:03
Una precisió a l’encertat comentari de Josep Usó. Aquest no és un estat medieval. És decimonònic, resultat del pacte isabelí entre els decadents i amenaçats privilegiats de l’Antic Règim i el conservadorisme liberal impotent per fer una revolució com cal, rera el fracàs reiterat de Baiona, Cadis i Riego, . El què és medieval és la mentalitat oficial heretada del supremacisme imperialista castellà i la tradició inquisitorial d’una monarquia plural assentada a Castella i un Sant Ofici únic. Cercas i IZ, com Savater o Losantos, no són més que la punta de l’iceberg -en aigües fecals la merda hi sura- d’una ideologia global dominant que l’estat promociona.

Pauli Morer
04.05.2020 | 13:12
Aquest paio es un fatxa de manual, no cal fer-hi gaires voltes. De totes maneres afegiria que els morts que no els preocupen son els dels altres, els seus si que els preocupen, els seus “gloriosos caidos” si que els respecten, i imposen que se’ls respecti i els hi fan homenatges i els hi dediquen carrers.

JOAN RENDÉ
04.05.2020 | 13:24
“Oigo, patria, tu aflicción
y escucho el triste concierto
que forman, tocando a muerto,
la campana y el cañón….”
Aquesta és la música i la lletra que inspiren tants espanyols com Javier Cercas i Miguel Iceta. És el ressò del “memento mori” barroc, del “Vanitas” barroc, de la legión, del falangisme: el triomf de la calavera (la dels altres, naturalment). Existeix un falangisme de dreta i un falangisme d’esquerra, entre ells, tot dos fonamentats sobre la basse de l’imperi, la crueltat i la sang freda. A nosaltres, tot això, pot semblar-nos ranci i arnat, però per a ells és fonamental: és a l’origen de la “Hispanidad”, que és el llevat de la seva ideologia.

oriol avila
04.05.2020 | 14:24
Personalment i humil, crec que no es dolent que ISRAEL surti en el programa PREGUNTES FREQUENTS.
En primer lloc, demostrem que no som tan estupits com a Madrd, i no tenim por de donar la paraula a tothom en un respecte a la llibertat d´ opinió i d´ expresio. Es a dir, clarament NO TENIM POR a la llibertat d´expresió.´contrariament el que ocorre a MADRID !!.
En segon lloc, el Sr: Israel acostumbra a animar el programa amb preguntes de caira tant espanyolista que serveixen a donar peu a respostes ben clares i contundents a favor de l´independencia del nostre petit pais.
Catalunya será independent gracies a l´ inestimable col.laboració de gent tan poc llesta que posen LA POTA cada vegada que obren la bocacom ICETA; CERCAS; ISRAEL i Cia.

Joan Ortí
04.05.2020 | 14:59
Si de dins del PSC no surten veus de gent mes entenimentada, dels que tinguin dos dits de front, sigui des de les joventuts socialistes o des dels militants mes veterans o dels actuals regidors arreu del País i que no donin la cara criticant l’acció d’Iceta. (No dic veus de diputats o membres de l’executiva perquè aquests ja se que son com ell).
Serà la demostració que la política del PSC no està fonamentada en cap tipus de moral i ha entrat en la banalització total i que si hi havia quelcom que quedava dempeus, s’ha ensorrat definitivament.
Un demostració i un exemple mes del PSC dient-nos que la política es una menjadora publica que i viu gent sense escrúpols y que tot s’hi val per mantenir la poltrona. Fàstic!

jordi Rovira
04.05.2020 | 15:18
Em sembla que l’article d’avui resalta quelcom que no expressem massa sovint, ni de forma prou contundent: l’Estat espanyol depèn d’un sentiment nacional artificiós, i per tant excessiu. I aquest excés té una derivada perillosa, violenta però també autodestructiva.
No només cal comentar com fa l’editorial d’avui la declaració esperpèntica del Cercas i el comentari d’obligat compliment de l’ Iceta; també tenim la lluïda resposta del ministre Illa a preguntes d’un reporter holandès sobre la responsabilitat cívica de la nostra ciutadania.
Davant el problema de com afrontem una situació d’estrés social, econòmic o polític, Espanya sempre té una bandera per amagar els problemes.
Jo diria que la imatge d’Espanya no havia estat en un nivell tan baix des feia molts anys. I els espanyols ho saben.
I l’olla que vull com mai, en un constant xup-xup.

M. Àngels Piguillem
04.05.2020 | 15:27
No ho som però hi som… per a desgràcia nostra. El que hem de fer és no defallir fins que no hi siguem.

Albert Ventura
04.05.2020 | 15:56
I aixo que aquest dos han viscut sempre immersos en una societat passablement civilitzada. No es vulgui ni imaginar com pensen les tribus salvatges de l’altipla.

Eugeni Terré
04.05.2020 | 15:58
En Cercas també diu: -“ … el que és bo per la vida, no ho és per la literatura i el q és bo per la literatura, sovint no és bo per la vida,… els escriptors ens alimentem de les coses dolentes, de la discòrdia, del dolor, de les crisis,… en un món feliç el més probable és que no hi hauria bona literatura,… Som (els escriptors) com animals carronyaires, una mica també com els periodistes. La diferència entre els periodistes i els escriptors és que els escriptors necessiten temps per digerir les coses. Els bons escriptors converteixen tota aquesta discòrdia, crisis, morts,… en bellesa i en sentit. I per això la literatura és indispensable”-.
En aquest context, la d’en Cercas em sembla una afirmació deliberadament provocadora (amb ironia podríem entendre que de l’1 d’octubre el que li preocupava era “la vida”). Molt bèstia! No la comparteixo, però no m’escandalitza més que si un poeta digués avui que, passant de les UCIs, s’inspira en la fragància de les flors en primavera. La qualitat intel·lectual d’en Cercas s’en ressenteix molt quan a les seves novel·les prescindeix deliberadament de fets històrics rellevants per donar versions oficials per optar al best seller. La previsibilitat ideològica en els seus articles d’opinió també m’allunyen l’interés. No es mereixia encapçalar l’editorial.
I l’Iceta, com a bon gestor d’una funerària en fallida, sempre amb l’encenedor a la mà, passant el recompte de baixes amb un somriure cínic.

Roser Caminals
04.05.2020 | 16:16
L’article constata, una vegada més, per què no podem seguir dins d’Espanya a la mercè dels Cercas i els Icetas.
Aplicant la mirada llarga i no sempre còmoda, encepeguem amb temes que semblem oblidar. D’aquí a uns anys el Covid-19 serà inofensiu i els veredictes d’Estrasburg es faran públics. La pandèmia no detura la feina dels tribunals. Si els veredictes són generalment favorables, a aquesta Espanya que cau en picat se li hauran tallat dues vies de repressió: la violència i la persecució judicial. Encara que n’hi quedin d’altres, serà un moment crític. Amb aquestes dues armes han confiat que, quan Estrasburg dictamini, l’independentisme ja sigui moribund. Si no és així i continua viu, haurà arribat l’hora. En bona part, depèn de nosaltres.

Jaume Gras
04.05.2020 | 16:40
Tots sabem amb quin ens juguem els calès que cada dia volen de les nostres butxaques (50 milions d’euros). La relació necròfila entre Castella i la mentalitat catòlica és evident, com ho deu ser la Sèrbia, la turca i la rusa, tots ells païssos de frontera cultural. Ara bé, allà on hi ha fotut la banya la religió tothom en surt altament escaldat. Parlem de Catalunya. A casa nostra es dona el fenòmen advers, que encaixa i complementa a la prefecció amb aquesta grotesca vanitat sanguinaria dels del costat. El martiriologi i el culte al patiment, és, al meu entendre, la versió catalana de tot aquesta bafarada místico religiosa que tan ens contamina i ens impedeix veure les coses amb mentalitat oberta i lliure. No em direu que l´ús que molts han fet, en fan i en faran, d’esdeveniments històrics com és l’11 de setembre o l’assassinat del President Màrtir, van en aquesta línia metapolítica i pseudo religiosa. Com hi va, també, la confrontació entre el vicepresident que “valentment” va entrar a la presó després de la declaració del 27-0, i els que viuen com a “reietons” a Brusel·les. (Dit així mateix des de la Ràdio Nacional de Catalunya). Entenc que tots els patiments necessiten un dol per poder apaivagar el nostre dolor i el neguit espiritual més profund. Per refer-nos anímicament. Ara bé, els que d’aquest dol en fa un “modus vivendi”, una ideologia del patiment, ara, a la Catalunya del segle XX, és potser, com a mínim, igual de miserable.

PAU BOLDU
04.05.2020 | 16:44
No som independents per la por que es produis alguns morts i ara la banda dels nazional.socialistes i comunistes de la matamça del 8 -M poten 30.000 morts i no els hi passa res de res a aquests assassins del Gobierno de españa. El dret a assassinar de les esquerreses etern, mao, hitler, stalin, gonzalez, sanchez, i nosaltres fent de sants imma.enculats

ENRIC ROIG
04.05.2020 | 16:50
Estaquirots d’aquesta mena són perillosos, especialment per a gent que ha tingut poc accés a la cultura, a exercitar la intel.ligència i que rep constantment, a través dels mitjans de comunicació i de la propaganda oficial Ñ i del seu entorn, missatges que promouen actituds cíviques tòxiques i degradants. Cal, al menys de tant en tant, estimular el seu sentit crític amb impactes que desvetllin el seu pensament, que anul.lin la seva por i que els ajudin a comprendre la realitat. Mentre no es recuperi aquesta gent, seguirem sent un estat subdesenvolupat en unes proporcions intolerables.

Joan Royo
04.05.2020 | 17:14
Qualificar Cercas d’intel.lectual no creus que és un poc excessiu? L’Iceta, no cal dir és la veu del seu amo, un llepaculs fastigós. La mort impregna l’adn espanyol, aquells energúmens que canten “soy el novio de la muerte”, els surt del fons de l’ànima i és compartit per la psicologia de bona part de la societat espanyola. Allò d’Unamuno, que ens titlava de “os mata la estética” pense que també té a veure amb dos psicologies diferents de dos nacions diferents. Algun cantant nostre deia que no som de “místics ni capitans”, també ens dóna pistes sobre qui són i qui som. Des de segles que hem entés la poítica (que no deixa de ser una forma de vida) de manera diferent, Castella ha estat governada en el totalitarisme i l’absolutisme, per contra la nació catalana entenia la política com a forma de pacte entre el rei i el poble. Al respecte recomane Carles I sense censura de Jordi Bilbeny, tan injustament detestat últimament.

Juan Martin ALEGRIA
04.05.2020 | 17:16
No tenia la més mínima intenció de comentar l’editorial perquè, la veritat, això de donar menjar a la bèstia, com que amb mi no va.
Però, en llegir el comentari de Jaume Gras, no puc sinó dir-li que la seva reflexió “Ara bé, els que d’aquest dol en fa[n] un “modus vivendi”, una ideologia del patiment, ara, a la Catalunya del segle XX[I], és potser, com a mínim, igual de miserable [que el dels altres miserables].”, és per a mi més que encertada.
N’hi ha prou de ploriquejar i de fer passar amb cançons.

Rosa Gispert
04.05.2020 | 18:34
Dons si els 25.000 morts oficials els importen ben poc. No tenen ni el més mínim remordiment pel desastre de la seva gestió que ha ocasionat tantes morts, moltes de les quals s’haurien pogut evitar.
Ni vergonya, ni respecte, ni humanitat, ni ètica, ni moral, ni consciència, per molt religiosos que siguin.
I el Assens, a més d’ignorar-ho, acusa els independentistes. Fan fàstic.

Vicenç Brossa
04.05.2020 | 18:54
De tot plegat, i com a nou vingut al diari, en trec una primera impressió, possiblement coixa i, pot ser, equivocada i es que als catalans ens perd massa l’estètica, m’explico: donem veu i escoltem amatens a qualsevol estaquirot sense vergonya.
I això ens fa perdre sistemàticament molt de temps i, pitjor, esforç mental, que ens cal per analitzar les nostres manques reals com a poble, pensar i projectar les solucions pel nostre futur, imaginar com “podrem” organitzar-nos i fer el que ens cal.

Jordi Turró
04.05.2020 | 19:31
O potser hi ha una amenaça ? Ens n’haguessin fet més morts en cas d’independència, volien dir?

Joaquim Torrent
04.05.2020 | 20:04
Comparat amb aquests individus Milosèvitx era un angelet…

Araix Ahmad
04.05.2020 | 22:08
parlar de Iceta i la familia ! Tinc ganes de vomitar.
S'ha afegit la noticia a Favorits