BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)

CCOO de Catalunya ha retret aquest dijous a la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat el descens de pressupost dels últims anys, el de despesa per alumne i el de nombre de professors a l’escola pública malgrat l’increment d’alumnes.

En roda de premsa de valoració del començament de curs, el secretari general de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya, Manel Pulido, ha afirmat que entre el pressupost executat del 2010 i el de 2015, el pressupost del departament ha baixat un 16,8% –dels 5.539,23 milions als 4.607,8–, mentre que el general de la Generalitat ha augmentat en el mateix període un 5,3%.

Segons els càlculs del sindicat, la despesa per alumne també ha baixat durant el mateix període, i Pulido ha assenyalat que ha passat de 4.460 euros, amb el pressupost executat del 2010, a 2.935 euros en 2015, fet que suposa un 34,2% i un descens de 1.525 euros.

Polit també ha assenyalat que el nombre d’alumnes en centres públics en el curs 2010-2011 era de 755.150, quan en el curs 2016-2017 és de 843.430, mentre que el de professors ha baixat dels 67.054 als 66.461, un 0,88% menys.

El secretari general de CCOO Educació ha afirmat que si es mantingués la proporció entre docents i alumnes, hauria d’haver “7.266 professors més” i un total de 73.687, i ha considerat que la reducció de plantilla i de pressupost s’ha traduït en pèrdua de condicions laborals.

Després que la Generalitat assegurés que a primer d’ESO la ràtio se situa en 28,2 per aula, amb un 98% dels grups amb 30 alumnes o menys, CCOO ha assegurat que en una enquesta que ha fet en un centenar de centres, un 30% té més de 30 alumnes per grup en primer d’ESO, un 15% amb més de 35 alumnes en Batxillerat i un 8% en FP.

FP I UNIVERSITATS

Respecte a Formació Professional (FP), Pulido ha retret el “dèficit, estancament i desajust” de l’oferta i l’augment de ràtios, ha demanat un model d’FP dual realista amb la realitat empresarial catalana i ha qualificat d’insuficient les oposicions per a 300 places de docents.

En el capítol d’universitats, Pulido ha criticat l'”ofec econòmic” i la pèrdua d’autonomia dels centres, així com la disminució de les plantilles docents i l’increment del preu de les matrícules des del 2012.

ESCOLA INCLUSIVA I INNOVACIÓ

La responsable de Política Educativa de CCOO, Dolors Vique, ha qualificat de “necessari” el decret de l’escola inclusiva que la Generalitat està perfilant, però ha demanat que no es perdi l’oportunitat de fer una reflexió profunda.

Ha demanat que el decret deixi clar qui és la persona responsable i amb competència per assignar els recursos que requereix cada alumne, així com la seva revisió.

Respecte a la innovació educativa, els responsables sindicals han explicat que en una enquesta que ha realitzat en 500 centres públics, més de la meitat no senten que tenen el suport de la Generalitat en la seva innovació educativa.

CCOO també ha carregat contra el decret aprovat pel govern Espanyol que fixa les ‘revàlides’ en ESO i Batxillerat, que ha qualificat com un dels aspectes “més regressius” de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce).

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb