Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea no preveuen de debatre sobre Catalunya i l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez en la cimera que faran avui i demà a Tallinn (Estònia). Ho va dir ahir el president del Consell d’Europa, Donald Tusk, en el resum previ de la reunió.

Segons que informen alguns periodistes europeus, Tusk hauria cedit a Rajoy la possibilitat de fer entrar el tema de Catalunya en l’ordre del dia, però el president espanyol no ho farà conscient que com menys es parli del tema en els cercles europeus, millor pels seus interessos.

Així doncs l’afer català podria tornar quedar aparcat. Després de les detencions de Cuixart i Sànchez, el comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, va fer unes declaracions. Però igual com en la repressió policíaca de l’1-O, Moscovici va valorar els fets com un ‘afer intern’ de l’estat espanyol i va llevar importància als fets: ‘No ha passat res irreparable’, va dir.

Seguint la tònica dels últims pronunciaments de les institucions europees, Moscovici també va emplaçar Catalunya i Espanya a dialogar: ‘La violència i l’enfrontament no condueixen enlloc. La solució ha de ser el diàleg, que ha de ser a la vegada inventiu i fraternal.’

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]