ACN Barcelona.-‘Eurotapes’ és un dels projectes sobre superconductivitat més importants d’Europa que aquests últims cinc anys, amb un pressupost de 20 milions d’euros, ha coordinat l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (Icmab-CSIC) i que aquest dimarts, de la ma del seu coordinador, el professor Xavier Obradors, ha presentat el resultat de la recerca a la seu de la Comissió Europea a Barcelona. El projecte ha acabat amb l’aportació d’una nova tecnologia de materials que té la capacitat de transportar 100 vegades més corrent elèctrica que per exemple el fil de coure convencional i per tant disminuir els costos d’obra civil i millorar l’eficiència del transport de l’energia.

La professora Teresa Puig, responsable del departament ‘Superconducting Materials and Large Scale Nanostructures’ de l’Icmab-CSIC, ha explicat que després de cinc anys de recerca del projecte ‘Eurotapes’ s’ha pogut demostrar la capacitat d’una nova tecnologia de materials que ”ja està revolucionant la innovació tecnològica en el sector energètic”.Puig ha destacat l’experiència pràctica que s’ha portat a terme en una localitat alemanya on s’ha implantat aquest nou conductor, aquest nou cable, amb 100 vegades més capacitat per transportar corrent elèctric, amb un resultat positiu. La professora ha reconegut que si bé l’experiència ha suposat un cost tres vegades superior al cable convencional, l’empresa alemanya que ha portat a terme l’obra ha començat a implantar-lo en una nova prova pilot i ha assegurat que el seu cost serà similar, si es tenen en compte els menors costos d’obra civil que s’han de fer. El projecte de recerca ‘Eurotapes’ està impulsat per 21 grups formats per entitats i 9 empreses de 9 països diferents de la Unió Europea. Entre les empreses destaquen les multinacionals alemanyes Bruker i Theva. El coordinador de l’estudi, Xavier Obradors, ha destacat que es tracta d’un projecte de recerca on la complicitat entre els universitats i la indústria ha estat l’eix vertebrador. Entre les empreses hi ha la catalana ‘La Farga’ i la spin off Oxolutia, sorgida de l’Institut de Ciència de Material de Barcelona. El conseller delegat d’Oxolutia, Albert Calleja, ha assegurat que amb la seva participació en el projecte Eurotapes ha permès a la spin off ”posicionar-se en el mercat internacional dels materials superconductors d’alta temperatura”, ha reblat. A més de l’aplicació com un nou substitut del cable convencional, el nou material també té una aplicació directe en els generadors d’energia eòlica, que permet una major capacitat de generació d’energia que multiplica per 5 la capacitat de molts dels actuals generadors. Obradors ha explicat que en aquesta aplicació, Eurotapes està treballant amb l’empresa Gamesa. Finalment, una altre de les aplicacions d’aquest nou material s’està estudiant per fer-lo sevir en el nou accelerador de partícules que esta previst instal·lar a Suïssa i que té com objectiu estudiar l’origen de l’Univers, segons ha explicat Obradors. El nou accelerador de partícules tindrà un perímetre de 100 quilòmetres en comptes del 27 quilòmetres que té l’actual CERN. El director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, ha destacat que el projecte de recerca ‘Eurotapes’ coincideix amb dos dels 10 objectius del pla Junker. Tarradellas ha destacat que amb el desplegament d’aquesta nova recerca s’està avançant en la construcció d’un mercat energètic únic a la Unió Europea, integrat i basat en les energies renovables, i en el desenvolupament d’un mercat interior de telecomunicacions.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]