País · Món

Catalunya comparteix l’experiència de la recuperació de la memòria històrica amb l’Amèrica Llatina

  • L’Agència Catalana de Cooperació i el Memorial Democràtic organitzen unes jornades d’intercanvi d’estratègies per a la recuperació de la memòria històrica amb Colòmbia, Guatemala i el Salvador

VilaWeb
Redacció
09.11.2016 - 22:00

L’Agència Catalana de Cooperació i el Memorial Democràtic organitzen les jornades ‘Memòries comparades: experiències d’Amèrica Llatina i Catalunya’, amb l’objectiu de compartir amb Colòmbia, Guatemala i el Salvador les estratègies per a recuperar la memòria històrica.

Malgrat que la major part del programa seran jornades de treball intern, avui el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, presentarà una jornada de portes obertes al Memorial Democràtic. L’acte servirà per a posar en comú les polítiques públiques de memòria i fer-les públiques.

En la primera sessió es tractarà del paper fonamental dels arxius i els fons documentals. Hi participaran el responsable de col·leccions de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Fernández Trabal; la coordinadora de l’estratègia de participació de víctimes i l’Agenda Exilio del Centro Nacional de Memoria Histórica de Colombia, María José Pizarro; la secretària general d’Arxivers Sense Fronteres, Fina Solà; el responsable del Banc Audiovisual de Testimonis del Memorial Democràtic, Gerard Corbella; i el director del Museo de la Palabra y la Imagen de San Salvador, Carlos Henríquez Consalvi.

A la tarda es dedicarà una sessió als Drets Humans i a la recuperació moral i material de les víctimes. Es parlarà de la importància de crear bancs d’identificació genètica per a localitzar, recuperar i identificar les restes de víctimes dels conflictes armats. Hi intervindran el director de l’Archivo Histórico de la Policía Nacional de Guatemala, Gustavo Meoño; el coordinador de l’Asociación Pro-Búsqueda del Salvador, Eduardo Garcia; la sots-directora general de Memòria, Pau i Drets Humans de la Generalitat de Catalunya, Mireia Planas; la delegada del Colectivo de Mujeres Guayacán Comité 2 de Mayo de Bojayá (Colòmbia) Elisabeth Álvarez; i el coordinador de la Iniciativa de Memoria Histórica de Guatemala, Adolfo Herrera de León.

Aquesta trobada compta amb la col·laboració de la Direcció General de Relacions Institucionals i el parlament. Els ponents convidats tindran l’oportunitat de conèixer també l’Arxiu Nacional de Catalunya, el Parlament de Catalunya, el Consorci Memorial de les Terres de l’Ebre i el Museu Memorial de l’Exili.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any