S’acabarà la sida el 2030?

  • Les dades de la sida a Catalunya fan pensar que es possible d'arribar a l'objectiu que ha marcat l'ONU per al 2030

VilaWeb
Redacció
30.11.2020 - 21:50
Actualització: 01.12.2020 - 08:26

El 2030 apareix a l’horitzó com una data de referència per les bones voluntats d’un món millor. En el cas de la sida, el projecte ONUSIDA vol posar fi a aquesta malaltia com a amenaça pública el 2030. Aquest objectiu forma part de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides, i per fer-lo realitat ONUSIDA va establir que enguany s’havien d’haver complert tres fites: 90-90-90. És a dir, que el 90% dels infectats pel VIH ho sàpiguen, que el 90% dels que ho saben segueixin un tractament i que el 90% dels que el segueixen tinguin la càrrega viral indetectable.

Catalunya ja ha assolit una de les fites marcades per la comunitat internacional: ha arribat a 91-90-93 i s’encamina a aconseguir l’objectiu 95-95-95 marcat per al 2030, el nou desafiament que concentra bona part dels esforços de la societat mundial. A part, també es treballa en la definició i consecució d’un quart 90, que tindrà a veure amb una bona qualitat de vida de les persones amb VIH+.

Descens de noves infeccions: un 23,2% menys

El Departament de Salut informa que hi ha un descens en les infeccions per VIH, segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i SIDA de Catalunya (CEEISCAT), integrat en el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV). El nombre de casos diagnosticats ha caigut d’un 23% en un any: el  2019 es van registrar 471 nous diagnòstics, és a dir, un 23,2% menys en relació amb el 2018. La disminució és gradual des de l’any 2010, quan hi hagué 871 nous diagnòstics. Per tant, en deu anys la disminució ha estat d’un 45,9%.

Aquesta reducció es deu, en part, a la disminució i el retard en la declaració, però també reflecteix l’efecte de la disminució de la transmissibilitat poblacional a causa de la incorporació dels tractaments universals l’any 2015 i de les polítiques preventives en marxa, amb l’augment de l’ús de la profilaxi pre-exposició.

A Catalunya, es calcula que 33.736 persones viuen amb el VIH. Actualment, la taxa d’incidència de la infecció és de 6,1 casos per cada 100.000 habitants. Els homes representen el 87% del total, amb una taxa d’11,04 casos per 100.000 habitants, mentre que les dones presenten una taxa d’1,5 casos per 100.000 habitants. La mitjana d’edat dels qui viuen amb el VIH és de trenta-cinc anys. Més de la meitat dels nous diagnòstics van ser en homes que tenen relacions sexuals amb homes (61%) i una quarta part (26%) van ser en homes i dones heterosexuals.

D’una altra banda, un 9% dels infectats encara ho ignora i el nombre de nous diagnòstics que complien criteris de diagnòstic tardà (36%) ha disminuït d’un 8% en un any.

El VIH i la covid-19

En general, es considera que els qui tenen el VIH i segueixen el tractament antiretroviral, amb un recompte normal de cèl·lules CD4 i una càrrega viral indetectable, no han de tenir més risc de desenvolupar la malaltia greu de la covid-19 que la població general. Malgrat tot, i amb la finalitat de minimitzar qualsevol risc per a aquest col·lectiu, s’ha accelerat la implantació de mecanismes innovadors, com ara la teleassistència, els sistemes de diagnòstic precoç del VIH i més ITS sense haver de desplaçar-se a un centre sanitari, i l’adaptació dels sistemes de subministrament dels fàrmacs antiretrovirals.

A Catalunya, una de les millores és haver començat a implantar un nou tractament per a la prevenció del VIH –l’anomenada profilaxi pre-exposició (PrEP)– que, segons que informa la Generalitat, es dispensa a 21 dispositius de tot Catalunya i ha arribat a 2.500 persones.

Dia Mundial de la Sida

Coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, que es fa cada 1r de desembre, 131 entitats públiques i privades s’han afegit al manifest promogut pel PCAVIHV de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Amb el lema “Compartint compromisos i respostes”, el document pretén reforçar la importància del treball conjunt en la resposta al VIH i apel·lar a la responsabilitat compartida per aconseguir una societat més saludable.

 

En aquesta diada, l’institut Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha reivindicat la necessitat de visibilització per a eliminar tota mena d’estigma i discriminació cap als qui tenen el VIH. Han posat especial èmfasi en les persones trans positives, que consideren que són especialment estigmatitzades. Recorden que és fonamental que el personal sanitari tingui prou recursos, formació i habilitats psico-socials per a abordar satisfactòriament les necessitats específiques del col·lectiu LGTB+ amb VIH. El col·lectiu reclama mesures valentes i efectives per a la promoció de la prova i la prevenció combinada en tot el circuit assistencial, a més del desenvolupament del Pacte Social per la No-Discriminació i la Igualtat de Tracte Associada al VIH.

Fran Fernández, coordinador general de Lambda, explica que cal una educació sexual integral adequada per a evitar la transmissió del VIH entre la població més jove, i també una informació actualitzada sobre aquest virus. Consideren que molta gent encara no sap que els qui tenen el VIH en tractament amb una càrrega viral indetectable no el transmeten.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any