Catalanofòbia a la comissaria de la policia espanyola a Vic: ‘Estàs obligada a parlar en espanyol!’

  • Montserrat Puig Cotado denuncia a VilaWeb el mal tracte que ha rebut a la comissaria de la policia espanyola quan ha anat a renovar-se el passaport

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
19.07.2016 - 13:10
Actualització: 19.07.2016 - 19:22

Una veïna de Vic, Montserrat Puig Cotado, ha hagut d’aguantar un calvari aquest matí a la comissaria de la policia espanyola a Vic. Hi ha anat a fer-se un passaport nou, per a poder viatjar d’ací a dos mesos. Però n’ha sortit amb una denúncia, sense passaport i havent hagut de suportar les males maneres d’un agent de la policia espanyola i un altre de la guàrdia civil, que la volien obligar a parlar en espanyol, i que no la pensaven atendre, ni deixar passar, si no ho feia. Ara Puig Cotado vol presentar una denúncia pel mal tracte rebut.

Aquest és el relat dels fets que ha fet a VilaWeb:

«He anat a la comissaria de Vic per renovar-me el passaport. Eren les deu del matí. A l’entrada hi havia un guàrdia civil, i quan he entrat he dit:

—Bon dia.

—Buenos días.

I quan entrava a la comissaria, m’ha dit (en espanyol):

—Ei, un moment, per què véns?

—A fer-me el passaport.

—Perdona?

—A fer-me el passaport.

—Parla’m en espanyol.

Li he dit que jo, per aquí, no hi passava, i he continuat pujant les escales. M’ha agafat pel braç i m’ha insistit que li parlés en espanyol, que hi estava obligada. I he pujat. I allà hi havia un noi que agafava els noms de la gent que venia. Ell tampoc no m’entenia, però en cap moment no m’ha dit que estigués obligada a parlar en castellà. I m’ha dit que em busqués jo mateixa a la llista perquè no m’hi trobava. I el de l’entrada, que era al meu costat, encara em deia:

—Que parlis en espanyol, que hi estàs obligada.

—No penso parlar en castellà, sóc a Vic, sóc a Catalunya i no hi estic obligada.

—Ets a Espanya i estàs obligada a parlar en espanyol.»

No la deixen passar
El guàrdia civil ha acabat baixant per atendre més gent. I ella s’ha quedat amb el noi de la taula, intentant-li explicar que no estava segura de si avui era el dia que tenia per a la renovació. Ell li ha dit que li donava un número i que podia sortir a fer-se les fotos requerides. Ha anat a fer-se les fotos, i quan ha tornat el guàrdia civil de l’entrada se li ha plantat davant, amb les cames obertes i els braços encreuats, impedint-li d’entrar. Li ha repetit que venia a renovar-se el passaport. I ell li ha dit: ‘Parla’m en espanyol, que no t’entenc.’ Ella li ha dit: ‘Deixa’m passar, vinc a fer-me el passaport, ja saps que no et parlaré en espanyol.’ I no la deixava passar. Ha arribat una altra dona, que, com que li ha respost en espanyol, l’ha deixada entrar.

Continua el relat:

«He parlat per mòbil amb en Joan Coma [regidor de la CUP a Vic, que ha denunciat el cas per Twitter], i després he tornat i li he dit: ‘Em pots especificar per què no em deixes passar? És perquè et parlo en castellà, que no em deixes entrar, oi?’ I em deia: ‘No t’entenc, no t’entenc’. I al final m’ha dit (en espanyol): ‘Senyoreta, senyoreta, que ve a fer-se el passaport, oi?’ I m’ha deixat entrar.»

Denunciada per ‘falta de respecte a l’autoritat’
Puig Cotado continua explicant els fets:

«M’han donat número, i quan m’ha tocat he anat a una noia que m’entenia en català. Però ha vingut una altra noia, que parlava en català, i li ha dit a l’altra: ‘Perdona, no atenguis aquesta noia, que passi a la taula 7.’ A la taula 7 no hi havia ningú. Li he preguntat per què. I m’ha dit que en aquell moment tenia molta feina. I jo li he dit: ‘Aquesta noia no té feina, m’atenia a mi ara.’ Però m’ha dit que no insistís i que anés a la taula 7. Allà no hi havia ningú, i he anat esperant, i veient que passava gent al meu davant.

M’he queixat, preguntant per què no m’atenien. I un home ha dit, en castellà: ‘Ja l’atendré jo, deixa-la.’ I m’ha fet passar. Jo li he dit: ‘Vinc a fer-me el passaport.’ I em respon: ‘Parla’m en espanyol.’ Li he dit que no, i m’ha dit que hi estava obligada. Li he insistit que no, i m’ha dit: ‘A mi em parles en espanyol, perquè sóc de Madrid.’ ‘Doncs si ets de Madrid, vés a Madrid, però jo aquí parlo en català’, li he dit. I m’ha dit que em denunciava. Jo m’he negat a signar la denúncia, i ell li ha demanat a un altre home que la signés com a testimoni… He sentit que deia ‘no em facis això’, però l’ha acabada signant. M’han denunciat per falta de respecte a un agent de l’autoritat dient-li textualment ‘vés a Madrid perquè no entens et català, amb to despectiu’. Després de donar-me la denúncia, m’ha dit que em suspendrien de sou i feina. I no sé de quina, perquè estic sense feina.»

Sense passaport
Un cop denunciada, Puig Cotado ha pensat que potser podria aconseguir el propòsit de renovar-se el passaport. Però no…

«Després de la denúncia, m’ha dit: ‘I ara què vols?’ I li he dit: ‘Fer-me el passaport’. I m’ha dit que farien el que podrien i m’ha atès amb normalitat. Com que no tinc el passaport perquè l’he perdut, m’ha dit que havia d’anar a fer la denúncia als mossos i presentar-la, i, molt amable, m’ha donat l’opció d’anar en aquell mateix moment als mossos i denunciar que l’havia perdut, i tornar ràpidament a la comissaria per poder-me fer el passaport avui mateix. Em deia que em feia un favor, perquè, si no, m’hauria d’esperar dos mesos. I això em fot perquè just marxo d’aquí a dos mesos.

Li he dit que d’acord, però li he preguntat per què no m’havia fet això des d’un primer moment. ‘Perquè has arribat de males maneres, i perquè m’has dit que me n’anés a Madrid’, m’ha dit. Jo després li he demanat el número de placa, m’ha dit que era apuntat a la denúncia. I li he demanat pel del guàrdia civil de fora. I m’ha dit que la hi demanés a ell. M’he alçat i he dit que la hi anava a demanar. En aquell moment m’ha dit: ‘Saps què, no vagis a fer la denúncia, perquè no et dono permís, ja no et faig el favor.’»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any