El president del PP, Pablo Casado, ha imposat a la direcció del seu partit al País Basc la coalició electoral amb Ciutadans per a concórrer plegats a les eleccions del 5 d’abril. La candidatura ha rebut el nom ‘PP+Cs’ i ara mateix el candidat és el dirigent del PP basc Alfonso Alonso, però podria renunciar perquè no està d’acord amb el pacte amb Cs. Aquesta mitjanit s’acaba el termini per a registrar les coalicions.

El PP basc va titllar d”inassumible’ l’acord amb Ciutadans, que inclou el segon lloc de les llistes de Biscaia i Àlaba. D’aquesta manera, el partit d’Inés Arrimadas s’assegura l’entrada al parlament. Cs no té cap diputat a la cambra basca, ni va obtenir cap representant a les eleccions espanyoles ni té cap regidor en cap ajuntament.

Fonts del PP basc han difós que Alonso no coneixia el contingut del pacte de Casado amb Arrimadas i que tot el que ha sabut les últimes hores ha estat per Ciutadans i pels mitjans de comunicació. En canvi, la direcció del PP sosté que van convidar-lo a la reunió d’aquesta tarda a Madrid i que van trucar-lo diverses vegades. Es dóna el cas, a més, que Alonso no era el candidat preferit per Casado.

Fracàs de Cs a Galícia

La pretensió d’Arrimadas de presentar-se amb el PP a Galícia, però, ha fracassat. Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta, i Casado no eren partidaris de la coalició a les eleccions gallegues, on el PP es presenta amb un perfil més centrista. A més, les enquestes no preveuen l’entrada de Ciutadans ni de Vox al parlament gallec.

Arrimadas va amenaçar que trencaria la negociació amb el PP si no s’acceptava una candidatura conjunta a Galícia també, però finalment ha hagut de claudicar. Pel que fa a Catalunya, la negociació continua a falta que es convoquin les eleccions al parlament.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb